Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügyi kultúra fejlesztése I. Az első lépések: bankszámla és bankkártya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügyi kultúra fejlesztése I. Az első lépések: bankszámla és bankkártya."— Előadás másolata:

1 Pénzügyi kultúra fejlesztése I. Az első lépések: bankszámla és bankkártya

2 1.Az első banki kapcsolatod: bankszámlanyitás Miért lesz szükséged bankszámlára?  Továbbtanulás esetén kötelez a fősuli ill. egyetem számlanyitásra: ide érkezik az ösztöndíjad és innen fizeted az iskolai költségeidet (tandíj,vizsgák díjai,egyéb…)  Ha munkába állsz, akkor ide érkezik a fizetésed.

3 1.1 Mi a bankszámla? Egy szerződés közted és a bank között, amelyben a bank vállalja, hogy  a bankszámládra érkező pénzeket (=jóváírások) és a kimenő pénzeket (=terhelések) nyilvántartja, ezekről  rendszeresen tájékoztat (havonta értesítőt, bszla kivonatot küld postán vagy emailben),illetve  a Te megbízásaidat teljesíti (átutalás, kártyás vásárlás, készpénz felvétel…)  és természetesen mindezekért díjat számol fel neked!

4 1.2 Milyen jogaid és kötelességeid keletkeznek, ha bankszámlát nyitsz? Jogaid •Jogod van a számládon lévő pénz felett rendelkezni •Rendszeres tájékoztatást kapni a számlád egyenlegéről •Megbízásokat adni a banknak a számlád terhére •Megszüntetni a számládat Kötelességeid •Számlanyitáskor azonosítani magad •Megfelelő fedezetet biztosítani a megbízásaidhoz (pl. legyen elég pénz a számlán, ha utalni akarsz pénzt valakinek) •Fizetni a banki költségeket

5 1.3 Mikor nyithatsz bankszámlát?  14 év alatt a számlaszerződést a bank a szülővel köti meg. A szükséges dokumentumok: a szülő személyi vagy személyazonosító igazolványa, a junior születési anyakönyvi kivonata, ha a junior diák, akkor diákigazolványa is.  14-18 év között a szerződést a bank a juniorral köti meg, a szülő már csak Társtulajdonosa a számlának, azonban a szerződés alá- írásával hozzá kell járulnia a szerződés létesítéséhez. Ekkor a bank már csak a junior személyazonosító igazolványát kéri be.  18 év felett már teljes a szabadság, szülői hozzájárulás nélkül lehet saját bankszámlád.

6 1.5 Miről tájékoztat a bankszámlakivonat?

7

8 1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban? •Készpénzfelvétel: a számládról vehetsz ki pénzt a bankfiókban illetve bankkártyával az ATM-ből (=pénzkiadó automata) •Készpénz befizetés: a számládra fizethetsz be pénzt a bankfiók pénztárában •Bankkártyás vásárlás: bankkártyával fizethetsz a megvásárolt termékekért a boltokban elhelyezett POS terminálokon (= kártyaelfogadó berendezés)

9 1.6 Milyen megbízásokat adhatsz a banknak a számláddal kapcsolatban? •Átutalás: elküldhetsz pénzt a számládról valakinek a számlájára •Átvezetés: ha van több számlád ugyanannál a banknál, akkor az egyikről kérheted egy összeg átvezetését a másik számládra •Felhatalmazás: közüzemi szolgáltatók számára (pl.: Vodafone…)adhatsz felhatalmazást, hogy a havi díjakat beszedjék a számládról

10

11 1.7 Milyen költségeket számol(hat) fel a bank a bankszámlavezetéssel kapcsolatban? •Számlanyitás díja •Számlavezetési díj •Készpénzfelvétel díja •Átutalás, átvezetés, felhatalmazások díja •Kapcsolódó szolgáltatások díjai (http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/banksza mlak/folyoszamla)

12 1.8 Elektronikus banki szolgáltatások Telebank: a bank ún. Call.Centerét felhívva egy titkos telefonos PIN-kód (=azonosító szám) bediktálása után információt kérhetsz Pl.: a számlaegyenlegedről. Mobilbank/SMS szolgáltatás: a telefonodra kérhetsz SMS értesítést pl.:  ha pénz érkezik a számládra,  ha pénzt vonnak le a számládról,  ha használatban a van a bankkártyád (Kártyaőr szolgáltatás)… Internetbank: internetes bejelentkezéssel (felhasználónév, azonosító, számlaszám) hozzáférhetsz On-line a bankszámlához és adhatsz megbízásokat (titkos jelszó megadása után) (www.unicredit.hu)

13 1. feladat Ti mint főiskolások a következő banki tranzakciókat hajtjátok végre a bankszámlátokon. Számoljátok ki, mennyi lesz a havi bankköltségetek a megadott bankoknál! (http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/banksza mlak/folyoszamla)

14 1. feladat Tranzakció Havi 18.000 Ft ösztöndíj, és 24.000 Ft munkabér érkezik a számládra Havi 3.000 Ft tandíjat fizetsz állandó átutalással (bankfióki megbízás) Átutalsz a barátod számlájára 8.000 Ft- ot (ő másik banknál van)internet bankon keresztül A telefonszolgáltatód beszedi a számládról a 4.000 Ft-os számlaösszeget 20.000 Ft készpénzt veszel fel a bankfiókban 10.000 Ft-ot veszel fel a bankod ATM- jénél Mozijegyeket vásárolsz bankkártyával 5.000 Ft értékben Költség (Erste Szemeszter Diákszámla)

15 1. feladat Tranzakció Havi 18.000 Ft ösztöndíj, és 24.000 Ft munkabér érkezik a számládra Havi 3.000 Ft tandíjat fizetsz állandó átutalással (bankfióki megbízás) Átutalsz a barátod számlájára 8.000 Ft- ot (ő másik banknál van)internet bankon keresztül A telefonszolgáltatód beszedi a számládról a 4.000 Ft-os számlaösszeget 20.000 Ft készpénzt veszel fel a bankfiókban 10.000 Ft-ot veszel fel a bankod ATM- jénél Mozijegyeket vásárolsz bankkártyával 5.000 Ft értékben Költség (K&H Trambulin Diákszámla)

16 2. Hozzáférés a számlához- A bankkártyád A bankkártya egy elektronikus készpénzhelyettesítő eszköz, amelyen keresztül hozzáférhetsz a bankszámládon lévő pénzedhez:  készpénzfelvétel során bankjegykiadó autamatából (ATM)  vásárlás során (POS terminál, Internetes vásárlás)

17 2.1 Hogyan néz ki a bankkártya?

18 2.1 Hogyan néz ki a bankkártya

19 2.2 Mire használható a bankkártya A leggyakoribb, bankkártyával elvégezhető műveletek a következők: •vásárlás üzletekben, •készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból, (azaz ATM-ekből), •bankszámla egyenleg lekérdezés, •mobiltelefon-egyenleg feltöltés, •mobiltelefon-egyenleg feltöltés, •egyéb (pl. készpénz-befizetés bankszámlára ATM-en keresztül, vásárlás az interneten, sárga csekk befizetése a postán, bankszámlák közötti átutalás stb.)

20 2.2 Dombornyomott ill. elektronikus kártyák A dombornyomott kártyák (pl. a MasterCard Standard, Business, Arany és Platina, a VISA Classic, Gold és a Business kártyák többsége) -ATM- és POS-berendezéseknél -telefonos, postai és internetes vásárlásokhoz, - rendelésekhez egyaránt felhasználhatók. A dombornyomott kártya megjelenését illetően abban különbözik a gravírozott kártyától, hogy a rajta szereplő karakterek a kártya síkjából kiemelkednek.

21 2.2 Dombornyomott ill. elektronikus kártyák A gravírozott vagy elektronikus kártyák - pl. a Maestro, a VISA Electron, a MasterCard Electronic - kizárólag elektronikus környezetben használhatók, azaz ATM- és POS-berendezéseknél.

22 2.3 Hogyan lehet bankkártyám? Bankkártyát csak meglévő bankszámlád mellé igényelhetsz,bankkártya nincs bankszámla nélkül!

23 2.4 Mi alapján válasszak bankkártyát? •Mire szeretnéd használni (pl.:akarsz-e interneten vásárolni kártyával)? •Milyen költségei vannak a kártyának? (www.pszaf.hu/fogyasztoknak): www.pszaf.hu/fogyasztoknak a)Éves kártyadíj b)Lejárt kártya cserélés díja c)Eltűnt, ellopott kártya cserélésének díja

24 2.5 Hogyan élesíted a bankkártyádat? 1.Igénylés a bankban  A kártya átvétele a bankfiókban  PIN kód átvétele  Bankkártya aláírása  A kártya aktiválása (Interneten, Telebankon keresztül ill. bankfiókban), limitek (vásárlási ill. kp. felvételi limit) beállítása

25 2.6 Bankkártya használat ATM-nél

26 2.7 Mire figyelj az ATM-nél!!! •Kártyahasználat előtt minden esetben ellenőrizd, hogy az ATM-berendezésen látsz-e valamilyen erőszakos fizikai beavatkozásra utaló jelet. Ha kétségeid vannak, inkább ne használd a berendezést! •Mielőtt bankkártyádat az ATM nyílásába helyezed, győződj meg arról, hogy láthatók-e a működésre utaló alapinformációk az automata képernyőjén. Ha az ATM működési hibát jelez vagy egyáltalán nem működik, ne helyezd bankkártyádat a nyílásba! •A PIN-kód beütésekor a számok titkosított formában (pl.: ****) jelennek meg az automata képernyőjén. Ha a PIN- kódot egymás után többször (bankonként változó, hogy hányszor) tévesen ütöd be, akkor a kártyát kibocsátó bank biztonsági okokból ideiglenesen vagy véglegesen letilthatja a bankkártya további használatát; sőt az ATM akár be is vonhatja azt. Ilyen esetben fordulj bankodhoz további segítségért.

27 2.7 Mire figyelj az ATM-nél!!! •Saját biztonságod érdekében ügyelj arra, hogy a PIN- kód beütésekor lehetőleg senki ne álljon közvetlenül melletted vagy mögötted, hogy alkalma legyen megfigyelni és beazonosítani az általad begépelt számsort. •A bankkártya és a készpénz kivételére egyenként, az ATM típusától és beállításától függően 10–30 másodperc áll rendelkezésére! Ezen idő elteltével a bankkártyát, illetve a pénzt az automata visszahúzza! Ilyen esetekre az ATM-berendezésen mindig feltüntetik azt a telefonszámot, amelyet probléma esetén hívni kell. •Mindig őrizd meg az ATM által nyomtatott bizonylatot – akkor is, ha sikertelen volt a tranzakció – addig, míg összeveted azt a havi bankszámlakivonaton feltüntetett műveletekkel.

28 2.8 Vásárlás bankkártyával •A kereskedő a saját bankján keresztül engedélyt kér a bankodtól, ennek birtokában fogadhatja el a bankkártyádat. •Neked kell igazolnod, hogy valóban te vagy a kártya jogos birtokosa, illetve ugyanezen művelettel azt is elismered, hogy te hajtottad végre a vásárlást. •Sikeres művelet esetén a bizonylaton szereplő adatok valódiságát aláírásoddal és/vagy a PIN-kóddal kell igazolnod. Ez az igazolás természetesen a kártyán szereplő adatok mellett kiterjed a művelet összegére és valutanemére is. Ezt követően kapod kézhez a fizetési bizonylat egy példányát, melyet ajánlatos megőrizni a következő havi bankszámlakivonat kézhezvételéig, mivel a számlakivonat és a bizonylatok utólagos összevetésével ellenőrizhető, hogy számládat valóban a jóváhagyott összeggel terhelték-e meg.

29 2.9 Mire ügyelj bankkártyás vásárláskor? •Fizetés közben lehetőleg ne veszítsd szem elől a kártyádat. Figyelj arra, hogy a kártyát csak egyetlen terminálon (POS-berendezésen) húzzák keresztül, azaz csak egyetlen berendezés olvassa le a rajta lévő információkat. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül a kártyával fizetni, ne hagyd azt a kereskedőnél a „fizetés zálogaként”. •Miután ellenőrizted a fizetendő értéket, és miután megadtad a PIN-kódot, ne engedd, hogy megismétlődjön ez a műveletsor, kivéve ha a terminál olyan üzenetet küld, amelynek értelmében az érvénytelen volt (pl. mert véletlenül rossz PIN-számot adtál meg). •Mindig őrizd meg a fizetésről szóló bizonylatot – akkor is, ha sikertelen volt a művelet – addig, míg összeveted azt az adott hónapra vonatkozó bankszámlakivonaton feltüntetett fizetési műveletekkel.

30 Köszönöm a figyelmet! Sok sikert az első feladatlap kitöltéséhez!


Letölteni ppt "Pénzügyi kultúra fejlesztése I. Az első lépések: bankszámla és bankkártya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések