Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális világ Irány a világháló!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális világ Irány a világháló!"— Előadás másolata:

1 Digitális világ Irány a világháló!
Az óra célja: A tanulók ismerjék meg, milyen módon léphetnek be az internet-használók közé, váljon tudatossá, hogy ez felelősséget is jelent. Legyen fogalmuk arról, hogy a nethasználatnak pozitív és negatív hatásai egyaránt lehetnek. A tanulók beszéljék meg közösen, mire való az internet, melyek az internet használatához szükséges eszközök, ismerjék meg az internet használatának és helyes online viselkedésnek az alapvető szabályait. A prezentációban felhasznált grafikák forrásai:

2 Bevezetés A világháló körülöttünk
Hasznos honlapok: egyszervolt.hu tevezzokosan.hu minimax.hu unicef.hu internethotline.hu Melyik honlapot ismeritek az alábbiak közül? Az internet behálózza életünket, szinte megkerülhetetlenül van jelen az életünkben. Gyűjtsenek példákat a tanulók arra, mire használ(hat)ják az internetet, hol hallanak az internetről a hétköznapi életükben. Mire használják saját maguk, családjukban, barátaik és ismerőseik? Gyűjtsék össze az általuk ismert és legjobbnak tartott honlapok címét!

3 Csatlakozás a hálózathoz
A képeken olyan eszközöket láthatsz, amelyek segítségével beléphetsz a világhálóra, és használhatod a szolgáltatásokat! Mondjanak példát a tanulók, ki milyen eszközzel/milyen módon szokott internetet használni. Értsék meg és jegyezzék meg, hogy az internethasználathoz technikai eszközök és jogosultság egyaránt szükséges. Tudatosítsuk bennük azt is, hogy a jogosultság egyúttal felelősséget is jelent.

4 Mi az a jogosultság? A technikai eszközök (asztali gép, netbook, okostelefon) megléte még nem elég az internet eléréséhez! Szükséged lesz egy hozzáférésre is, amit leggyakrabban valamilyen előfizetéssel lehet igénybe venni. Tisztázzuk a tanulókkal, hogy a technikai eszközökön kívül jogosultság/előfizetés is szükséges az internet használatához! Lehetséges feladat: járjanak utána, melyik szolgáltatónál mennyibe kerülhet az internet-előfizetés! (Az internet NINCS ingyen!). Kerüljön megemlítésre a jelszavak fontossága, amelyről későbbi órán lesz részletesebben szó!

5 Hogyan viselkedjünk? Az internet felhasználói ugyanúgy közösséget alkotnak, mint például az osztálytársaid, vagy iskolatársaid, vagy a lakóhelyeden élő emberek. Ennek megfelelően kell viselkedned ebben a virtuális közösségben! Alapelv: úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy mások is bánjanak Veled! Beszéljük meg a tanulókkal, mi a különbség az internetes és a személyes kapcsolatok, a valódi és az online közösségek között? Hogyan befolyásolja ez a viselkedési szabályokat? Vannak olyan szabályok, amiket nem kell betartani?

6 A netikett legfontosabb szabályai
Az internetes viselkedés alapvető szabályait a netikett foglalja össze. Gyűjtsétek össze, melyek a legfontosabb viselkedési szabályok! Írjátok meg a saját szabályaitokat ide erre az oldalra 5.a 5.d Használhatjátok az internetet- keressetek a netikett szóra! A tanulók közösen/csoportmunkában gyűjtsék össze a helyes viselkedés legfontosabb szabályait, és jegyezzék is fel ezeket a maguk számára. Házi olvasmányként ajánljuk figyelmükbe a bővített netikettet!

7 Mi vár Rád az interneten?
Az internet egy trópusi őserdőhöz hasonlít, ahol a rengetegben nagyon sok érdekességet és kincseket és akár barátokat is találhatsz. De számtalan veszély is leselkedik Rád, amelyek kikerüléséhez kellő körültekintéssel kell használnod a hálózat lehetőségeit. Vajon mik lehetnek ezek a veszélyek? Gondolkodjatok, és soroljatok fel minél többet! Hallottatok már olyan esetet, amikor valaki bajba került a helytelen internet-használat miatt? A gyerekekben/tanulókban tudatosítani kell, hogy az internetnek nemcsak pozitív, hanem negatív hatásai is lehetnek (helytelen viselkedés/használat esetén). Keressünk példákat, és mutassuk be azt is, mi volt a „bajba kerülés” oka! Tegyük világossá, hogy nem önmagában az internet a hibás, hanem a felhasználók/emberek helytelen/ vagy rosszindulatú viselkedése!

8 Megbízhatunk-e a netes forrásokban?
Az interneten nagyon sok különböző forrásból származó adat, információ található. Ezek megbízhatóságáról nem könnyű meggyőződni. Mi alapján dönthetjük el vajon, hogy egy információ hiteles-e? Hol keresel választ, ha kiselőadáshoz, dolgozatíráshoz van szükséged információra? Tudatosítsuk a diákokban, hogy nem szabad mindent kritika nélkül elhinni, amit az interneten találnak. Beszéljék meg, mi alapján lehet eldönteni, menyire megbízható egy weboldalon található adat? (Ellenőrzés több, különböző forrásból; segítségkérés hozzáértő barátoktól, ismerősöktől.)

9 „Kedvenc honlap” szavazás
Szavazzátok meg a legkedveltebb honlapjaitok listáját! Olyan oldalakat ajánljatok, amelyek a többiek számára is hasznosak lehetnek! 1. helyezett: 2. helyezett: 3. helyezett: A „játék” arra is alkalmat ad, hogy képet kapjunk arról, mely oldalakat tartják hasznosnak, illetve mely oldalakat ismernek a tanulók! (Szavazórendszer esetén készítsünk hozzá munkalapot, interaktív tábla rendelkezésre állása esetén - az idő függvényében - az első 3-5 oldalra érdemes közösen ránézni!) A szavazatok összeszámlálását csoportmunkában is megoldhatjuk, a táblára legfeljebb 10 oldal címe kerüljön fel!


Letölteni ppt "Digitális világ Irány a világháló!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések