Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

használati TÁRGY elemzése TÁRGYKULTÚRA tantárgy

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "használati TÁRGY elemzése TÁRGYKULTÚRA tantárgy"— Előadás másolata:

1 használati TÁRGY elemzése TÁRGYKULTÚRA tantárgy
szemináriumi segédanyag, Sándor Zsuzsa

2 forma – anyag – szerkezet textúra/faktúra szín díszítés
elemzési szempontok: funkció forma – anyag – szerkezet textúra/faktúra szín díszítés a tárgy „üzenete” / kommunikatív tartalma a tárgy esztétikai minősége [← ↑ Bálványos tankönyv] Meggondolandó: Van-e hierarchia a szempontok között? Kérdésfelvetések: - ellátja-e a tárgy a funkcióját (megfelel-e a funkciójának)? milyen mértékben? - a forma szolgálja-e a használatot? mennyiben/hogyan? az anyag szolgálja-e a formát? // a használatot?? milyen anyagból lehetne még? melyikből a legjobb? - FOLYTASSA A KÉRDÉSEKET!

3 Elemezzük a szempontok felhasználásával!
Fűzfavesszőből fonott tárolók

4 Elemezzük a szempontok felhasználásával! EDÉNY
tapadásgátló bevonattal ellátott serpenyő (20. sz. vége) ősi mezopotámiai agyagedény (Kr. e. 6. évezred) forrás: D. Oates - J. Oates: A civilizáció hajnala rozsdamentes edénycsalád (20. sz. vége)

5 Elemezzük a szempontok felhasználásával!
ÖLTÖZKÖDÉS Női alkalmi cipők

6 Lakberendezés - bútor

7 Elemezzük a szempontok felhasználásával! JÁTÉK
A játéktárgy funkciója: - játszani lehessen vele, - az adott korosztályú gyermek játszani tudjon vele a) fizikailag, tevékenyen, b) örömét lelje (élmény, élvezet) Játékbaba, ázsiai karakterű „Alsóneműbe felöltöztetett illatosított baba, hajjal. Puha műanyagból készült, mosdatható anyag. Díszdobozban!”

8 Lego figurák JÁTÉK Azonosítsa be a figurákat!
Elemezzen a elsősorban a következő szempontok szerint: funkció, anyag, forma, szín

9 Játékbaba – Barbie, Blair hercegnő JÁTÉK
„Barbie egy hercegnős kalandra hív! Barbie ezúttal a melegszívű Blair Willows szerepében tündököl, aki felvételt nyer a hercegnőképzőbe. A hercegnőképző egy olyan iskola, ahol társastáncot, teázási etikettet és hercegnői illemet oktatnak. Blair szívesen jár ide, szereti segítőkész kis varázstündérét és új barátait, Hadley hercegnőt és Delancy-t. Amikor a királyi oktató, Dame Devin felfedezi a döbbenetes hasonlóságot Blair és a királyság eltűnt hercegnője között, minden fondorlatot latba vet, nehogy Blair kerüljön a trónra. Blair, Hadleyés Delancy küldetése, hogy felfedjék a megkerült Varázskoronát, és Blair valódi kilétét ebben az elbűvölő hercegnős kalandban. Blair hercegnő az új Barbie Hercegnőképző filmből egy csodálatos nagyestélyiben. Kiegészítők:- korona- nyakék. Nézd meg a filmet és éld át a csodás kalandot!”

10 Elemezzük a szempontok felhasználásával! JÁTÉK
Fajáték: faház, magtár „126 darabos építőkészlet, mely tartalmaz minden szükséges elemet a magtár felépítéséhez: 9x9 mm-es fahasábokat, tetőt, furnérlemez alapot, ajtókat, ablakokat, síkfóliát, ami az üveget helyettesíti. A papírtextúrákat kivághatod, kifestheted, felragaszthatod az épületre, a tetőre, hogy ezáltal még élethűbb legyen a faházmodell. Méret: 180 x 140 x 200 mm Anyaga: fa Ajánlott 8 éves kortól”


Letölteni ppt "használati TÁRGY elemzése TÁRGYKULTÚRA tantárgy"

Hasonló előadás


Google Hirdetések