Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összetett anyagok (KOMPOZITOK). Fogalma: kettő vagy több különböző anyag társításával létrehozott szerkezeti anyag Célja: az anyagok előnyös tulajdonságainak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összetett anyagok (KOMPOZITOK). Fogalma: kettő vagy több különböző anyag társításával létrehozott szerkezeti anyag Célja: az anyagok előnyös tulajdonságainak."— Előadás másolata:

1 Összetett anyagok (KOMPOZITOK)

2 Fogalma: kettő vagy több különböző anyag társításával létrehozott szerkezeti anyag Célja: az anyagok előnyös tulajdonságainak egyesítése Fajtái:szemcsésszálerősítésűrétegeltbevonatolt

3 A kompozitok felépítése A kompozitok alapvetően két részre bonthatók: a mátrixra (alapanyag) és az abba beépülő második fázisra illetve a két anyag találkozási felületére.

4 A kompozitok szerkezete  szálas ( rövid vagy hosszúszálas)  részecskékből összetett  rétegelt vagy lemezes  felületi réteges ( bevonatos)

5 A kompozitok jellemzői (1):  A szálas kompozitok révén a csekély szilárdságú ill. rideg mátrix szerkezeti anyagok tulajdonságai javíthatók. Ilyenek az üvegszál, szénszál, polimerszál erősítésű műanyagok (duroplaszt ) és a Ni szálal erősített kerámiák  A részecskékből összetett, szemcsés kompozitok olyan mátrixanyagból állnak, amelyekbe részecskék (1  m-tól néhány mm-ig) vannak beágyazva. Ilyen a beton, de ilyenek a keményfémek ahol nagyon kemény WC, TiC részecskék vannak a fém Co-ba beágyazva.

6 A kompozitok jellemzői (2):  A réteges kompozitokban a szerkezeti anyagok síkok mentén kapcsolódnak egymáshoz, és előállítsuk legtöbbször alakítással történik. Ide sorolhatók a szendvicsszerkezetű nagyszilárdságú alumínium vagy titánlemezek közötti teret méhsejtszerűen elhelyezett polimerekkel kitöltött repülőgép burkolóelemek, ajtók, az alumíniummal bevont papír stb.  Felületi réteges, bevonatos kompozitok a gépalkatrészeket, edényeket gyakran éri korróziós, hő és koptató hatás. Fontos lehet a külső dekoratív felület is. A bevonatok vastagsága kicsi, néhány mikron. Lehetnek kerámia. zománc, műanyag, fém stb. bevonatok


Letölteni ppt "Összetett anyagok (KOMPOZITOK). Fogalma: kettő vagy több különböző anyag társításával létrehozott szerkezeti anyag Célja: az anyagok előnyös tulajdonságainak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések