Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a."— Előadás másolata:

1 Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.

2 A D-vitaminnak egyetlen fontos feladata van, ez pedig nem más, mint a bélből felvett kalcium kalciumsóit beépíteni a csontokba és a fogakba. Tehát a D-vitamin felelős azért, hogy csontjaink épek és egészségesek legyenek. Ezenkívül még szabályozzák a foszfor háztartásunkat is. D-vitamin nélkül nem létezik erős csontváz.

3 Nyáron szervezetünk napi D-vitamin igényének ellátásához elegendő, ha rendszeresen napfény éri bőrünket, az így keletkezett D-vitamin azonban nyáron és ideális körülmények között is szervezetünk D-vitamin igényének csupán körülbelül 90 százalékát fedezi. Télen és várandósság során, illetve bizonyos betegségek, kedvezőtlen körülmények esetén kapnak különösen nagy jelentőséget az étrendünkbe iktatható D-vitamin-források.

4 Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. D-vitamin tartalmú ételek A D-vitaminban gazdag étrend részét kell, hogy képezzék halakból, vargányagombából, tejtermékekből és tojásból készült ételek. A D- vitamint tartalmazó ételek fogyasztásával D-vitamin igényünknek körülbelül a 10-20 százalékát pótolhatjuk.

5 A macska szervezete nem képes D- vitamint termelni. Ezért ezt a macska "külsőleg" szerzi meg. Napfény hatására a szőrén lévő zsiradékokban D-vitamin termelődik. Amikor a cica napfényben mosakszik, tulajdonképpen D-vitaminhoz juttatja a szervezetét.

6 A D-vitamin hatása Ellentétben a korábbi feltételezéssel, miszerint a D-vitaminnak csak a csontokra és az izomrendszerre van hatása, ma már tudjuk, hogy számos egyéb fontos szerepet is betölt szervezetünkben, sőt talán valamennyi szervünk működéséhez szükség lehet rá. A D-vitamin elengedhetetlen a csontok és fogak egészsége, valamint a normális izomműködés és erős immunrendszer szempontjából. Hiányának angolkór, csontritkulás, szívelégtelenség, magas vérnyomás, immungyengeség, cukorbetegség lehet a következménye. A D-vitamin-hiány növeli az vastagbél- és emlőrák, az idegrendszeri betegségek, továbbá a vese-és májbetegségek kialakulásának kockázatát.

7


Letölteni ppt "Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések