Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közvetlenül a vesék által szintetizált hormonok  Erythtropoietin (EPO)  D-vitamin  (Klotho) A mellékvesék hormon termelése  Mineralokortikoidok 

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közvetlenül a vesék által szintetizált hormonok  Erythtropoietin (EPO)  D-vitamin  (Klotho) A mellékvesék hormon termelése  Mineralokortikoidok "— Előadás másolata:

1

2 Közvetlenül a vesék által szintetizált hormonok  Erythtropoietin (EPO)  D-vitamin  (Klotho) A mellékvesék hormon termelése  Mineralokortikoidok  Kortikoszteroidok  Androgének  Katekolaminok

3 17 kDa protein (glycosiláltan 34-39 kDa) Legfontosabb stimulátora az anaemia és a szöveti hypoxia. Testosteron serkenti az EPO szekréciót és fokozza hatását a csontvelőre. Brines M et al. Nature Reviews Neuroscience 6: 484-494. (2005) Vese és csontvelő Lokális autocrin-paracrin rendszer

4

5 Hypertensio  Ok: régóta fennálló hypertensio, egyéb szervi szövődmények malignus hypertonia  Okozat: vesebetegség és hypertensio együttes jelentkezése aktív vesebetegség (proteinuria, haematuria, cylindruria) renovascularis szűkület volumen hypertensio Ca és P anyagcsere zavar Anaemia Hyperuricaemia Hyperkalaemia Uraemiás tünetegyüttes

6 D3 vitamin hidroxiláció Ca-felszívódás Foszfát retentio Ca-ürítés Secunder hyperparathyreosis Metastaticus lágyrész- és vascularis calcificatio Serum Ca Serum P

7 Erythropoietin hiány következtében kialakuló anaemia. A tüneteket többnyire ez okozza (még az uraemiás tünetek megjelenése előtt)! Normocytaer (MCV>85 fl) anaemia. Általában 30 ml/min GFR körül jelentkezik (cukorbetegekben már akár 40-45 ml/min-nél is) Diff. dg.: microcytaer, vashiányos anaemia!

8 KVE betegek többségében észlelhető. Tünetek viszonylag ritkábbak (köszvény, vesekő). Csökkent GFR, renin-angiotensin-aldosteron aktivitás csökkenése (hypervolaemia, a tubulusok aldosteron-rezisztenciája). acidosis, hyperkalaemia (bradycardia, AV block, súlyos esetben asystolia. Izomgyengeség, remegés, érzészavar, hányinger) ÉLETVESZÉLYES SZÖVŐDMÉNY!

9 Encephalopathia (álmatlanság, ingerlékenység, fejfájás, szorongás >> agresszivitás, kritikátlanság, >> dezorientáltság, somnolentia, kábultság, coma), tremor Hányás, hasmenés, erosiv gastritis, GI-vérzés, fogyás Pericarditis Polyneuropathia Thrombocytopathia, vérzések, immunsuppressio Uraemiás foetor, pruritus, „uraemiás „dér” uraemia = „vizelet vérben”

10

11 Zeusz egyik lánya, aki harmadmagával meghatározta az emberek élettartamát. Öregedést gátló 1012 aa protein (1997 óta ismert) A klotho fehérjét kódoló gén mutációja következtében krónikus veseelégtelenség alakul ki más, öregedéssel járó betegségek megjelenésével együtt. Elsősorban a vesék termelik és együtt fordul elő a TVPV5 Ca csatorna receptorral a distalis tubulusok epithelium sejtjeiben Hormonként, receptorhoz kapcsolódva gátolja az insulin/IGF1 szignalizációt. β-glükuronidáz aktivitással rendelkezik (kell a TVPV5 hatáshoz) Kofaktorként szükséges a FGF23 hatásához Torres P et al. Kidney International 71: 730-737. (2007)

12 PTH serkenti: Ca reabsorptio (vese) 1,25(OH) 2 D3 szintézis Csont remodeling A klotho serkenti: Ca reabsorptio Ca absorptio Csont resorptio TRPV5: Transient Receptor Potential Vallinoid-5 Torres P et al. Kidney International 71: 730-737. (2007)

13 Tomaschitz A et al. Metabolism Clinical and Experimental 63: 20-31. (2014) PIT1: Type III Na dependent phosphate transporter PAI1: Plasminogen activator inhibitor type 1 CFBA1: Osteoblast specific transcription factor FGF23: Fibroblast growth factor 23

14

15

16 Az ACTH azonnali hatása a szteroid szintézisre: serkenti a koleszterin esterase-t, serkenti a koleszterin transzportját a mitochondrium membránon keresztül, serkenti a koleszterin kötődését a P450SCC enzimhez, fokozza a pregnenolon szintézist További ACTH hatások: serkenti a szteroidogén enzimeket szerkezeti változásokat idéz elő (hypervascularisatio, celluláris hypertrophia, hyperplasia) Az aldosteron szekréció elsődleges regulátora a renin- angiotensin rendszer.

17

18

19 26 éves tanárnő került az Endokrinológiai ambulanciára fokozott (arc)szőrnövekedés miatt. Görög származású szülei voltak. Korábban azt gondolták, hogy a szőrösödés a mediterrán származásának következménye, de lánytestvérén nem volt tapasztalható ilyen elváltozás. A menarche 11 éves korában volt, de sohasem volt rendszeres vérzése és fel is szedett néhány kilót. Testmagasága 170 cm, súlya pedig 87 kg volt (BMI= 30,1 kg/m 2 ). A vizsgálatkor enyhén obese volt, de semmilyen klinikai jel nem utalt glükokortikoid vagy mineralokortikoid túlsúlyra, vérnyomása rendben volt. Az arcon látható volt a fokozott szőrnövekedés és a szeméremszőrzet férfias volt. Szőrszálak látszottak a comb belső felén, de a hát nem volt szőrös. Semmilyen masculin jeggyel nem rendelkezett (mély hang, fokozott izomtömeg). Emlője normális méretű volt, nem tűnt atrophiásnak. Összességében enyhe androgén túlsúlyra utaló jeleket lehetett rajta felfedezni.

20 Reggel 9-kor vérvétel történt hormon meghatározás céljából. Serum tesztoszteron: 6,3 nmol/l (RR <2,5 nmol/l) Serum androszténdion: 39,2 nmol/l (RR 4–10,6 nmol/l) Serum 17α-hidroxiprogeszteron: 150 nmol/l (RR <18 nmol/l) Az androgén felesleg forrása tehát a mellékvesekéreg volt. Policisztás Ovárium Dexamethazon supressziós teszt: 3 napig tartó dexametazon kezelés (2 mg/die) csökkentette a tesztoszteron szintet 1,1 nmol/l-re (RR <2,5 nmol/l). Ultrahang vizsgálat:

21 A cytochrom P450 enzim 21-hydroxylase mutációja miatt, a páciens mellékveséje nem szintetizál elég glükokortikoidot és mineralokortikoidot. A negatív kortizol feedback hiányzik, ami emelkedett ACTH szintet eredményezett, és a szteroid szintézis az androgén irányba tolódott el. Az ‘enyhébb’ és ‘késői’ lefolyás azzal magyarázható, hogy nem teljes enzimhiánnyal állunk szemben. ACTH stimulációs teszttel vagy 24 órás gyűjtött vizeletből végzett kromatográfiás eljárással igazolható melyik enzim nem működik megfelelően.

22 (1) CYP21A2 hiány A leggyakoribb formája a CAH-nak, az esetek 90%-ban fordul elő. Az Alaszkai eszkimóknál (~1/700 élve születés) de Ny-i országokban (1/5000-15 000 élve születés). A klinikai megjelenési forma változatos a beteg nemétől függően, de abból ered, hogy az aldoszteron és kortizol metabolizmus precurzoraiból az enzim hiányában androgének keletkeznek. Az enzim aktivitás teljes hiánya (deléció vagy nonsense mutációk miatt) ‘sóvesztő’ megjelenést eredményez (aldoszteron hiány) virilizációval együtt (magas tesztoszteron). A sóvesztés súlyos dehidrációhoz vezet, ami kezelés nélkül súlyos vérnyomáscsökkenést és akár halált is okozhat. Azok a mutációk, amelyek csak 20–60%-os enzim aktivitás csökkenést okoznak általában ‘nem-klasszikus’ megjelenési formát mutatják.

23 (2) CYP11B1 hiány: nagyon ritka, előfordulása ~1/ 100 000 élve születés Klinikai megjelenési forma: virilizatio, hasonló a CYP21A2 hiányhoz de magas vérnyomással jár, a mineralokortikoid-szerű hatással rendelkező fokozott 11-deoxycortisol szintézis miatt. (3)CYP17 hiány: extrém ritka (kb. 200 eset) és érinti mellékvesekérget és a gonádokat is. Klinikai megjelenési forma: magas vérnyomás hypokalemia-val ami a fokozott mineralokortikoid termelés következménye. A pubertásban visszamaradó genitális fejlődés. (4) 3β-HSD2 hiány: klasszikus formájában a legtöbb szteroid szintézise érintett. Klinikai megjelenési forma: mellékvesekéreg elégtelenség korai gyermekkorban. Lányoknál virilisatio, fiúknál genitális zavarok léphetnek fel. Enyhe, nem-klasszikus formájában előfordulhat hirsutismus és oligomenorrhoea. (5) StAR protein hiány: a mellékvesekéreg (és a gonádok) egyáltalán nem képesek szteroid bioszintézisre. Klinikai megjelenési forma: mellékvesekéreg elégtelenség korai gyermekkorban. A genetikai férfiak nőies külső genitáliával rendelkeznek (nincs androgén).

24 A CYP21A2 gén mutációja a leggyakoribb formája a CAH- nak, de más enzim defektusok is előfordulhatnak a klinikai megjelenésben. A tünetek aszerint változhatnak, hogy férfiről vagy nőről van szó és mely enzim(ek) és milyen súlyosan érintettek. A szintézis útban minél ‘előrébb’ található az enzimdefektus, annál jelentősebb a működés kiesés hatása, ami akár együtt is érintheti a mellékvesekéreg és a gonádok működését is. A precursorok relatív koncentrációjának mérésével meg lehet határozni, melyik enzim nem működik megfelelően. Annak ellenére, hogy a CAH ritka betegség, hasonló tüneteket produkálhat (elhízás/túlsúly, menstruációs zavar, hirsutismus), mint a sokkal gyakoribb polycystás ovarium syndroma (PCOS).

25

26

27

28 Tomaschitz A et al. Nature Reviews Endocrinology 6: 83-93. (2010)

29

30 Tomaschitz A et al. Hypertension 63: 212-214. (2014)

31 Az aldosteron vérszintjének szabályozása:  Intravasculáris térfogat kontrakció  Renin-angiotensin rendszer  Ha ez a szabályozás sérül (adrenális adenoma, hyperplasia) az aldosteron szint magas lesz a magas sókoncentráció és térfogat retenció mellett is. Az aldosteron receptor  A magas aldosteron szint hatására fokozódik az ún. nongenomicus MR expressio.  Az aldosteron mellett a 11βOH-glycokortikoidokat is nagy affinitással köti.  A 11βOH-dehidrogenase kisebb koncentrációban van jelen a szívben és a metabolikus szövetekben.

32 Az elsődleges aldosteronismus a magasvérnyomás betegségben szenvedő betegek 8-13%-ban fordul elő. A normotenzív egyénekben előfordulása ≈3%.

33 Whaley-Connell et al. Progress in Cardiovascular Diseases 52: 401-409. (2010)

34

35 Aldosterone-to-Renin ratio (ARR) Plasma Aldosterone Concentration/Plasma Renin Activity ratio (PAC/PRA Ratio) Az elsődleges aldosteronismus (primary aldosteronism; PA) szűréséhez használható hányados az alábbi esetekben: mérsékelt, súlyos vagy rezisztens hypertensio spontán vagy diureticum-indukált hypokalaemia hypertensio adrenalis incidentalomával pozitív családi anamnézis (early-onset-hypertension) Referencia tartomány: 0,9-28,9 ng/dL/ng/mLxh Aldoszteron koncentráció >15 ng/dL (416 pM) Funder JW et al. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 93:3266-3281. (2008)

36 Szokásos mennyiségű só fogyasztása a vérvételt megelőző héten. Gyógyszerfogyasztás felfüggesztése legalább 4 héttel a tervezett vérvétel előtt. Ha hypokalaemia áll fenn, azt korrigálni kell. A vérvételt megelőzően a betegnek legalább 2 órája már fent kell lennie 5-15 perc ülőhelyzetben töltött nyugalmi időszakot követően vérvétel. Mintaszállítás a laboratóriumba szobahőmérsékleten (a hűtés aktiválja az inaktív renin frakciót). Funder JW et al. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 93:3266-3281. (2008)

37 PRC  Immunoradiometrikus módszerrel (IRMA) mérjük.  Két monoklonális antitest  Aktív renin molekulákat mér, az enzim aktivitástól függetlenül  Mértékegység: pg/ml, IU/L vagy pmol/L PRA  Az enzim katalitikus aktivitását méri az in vitro keletkezett angiotensin I alapján.  Mértékegység: pmol vagy ng angiotensin I/mL plazma/óra

38 Alapvetően mindkét módszer használható, mivel fiziológiás körülmények között az enzim aktivitás arányos a koncentrációval, de  Ha a vérben kevés az angiotensinogen (congestive heart failure, máj cirrhosis, ACE gátlót vagy ATR II blokkolót vagy diuretikumot szedő beteg esetében).  Ha a vérben sok az angiotensinogen (szintetikus ösztrogén hatás: OC vagy ERT postmenopausában)  A PRC módszerek érzékenysége kisebb alacsony plazma renin koncentráció mellett (prorenin zavaró hatása).

39 Orális Na terhelés –folyamatosan növelt sóbevitel 3 napon át (>6g/nap) –24 órás vizeletgyűjtés (Na meghatározás) –aldosteron mérés a 3-4 nap között gyűjtött vizeletből NaCl infúziós teszt –2 liter 0,9%-os NaCl infúzió 4 óra alatt –vérvétel 0 és 4 h (renin, aldosteron, cortisol, K) Fludrocortison teszt –0,1 mg p.os 6 óránként 4 napon át –A 4. napon reggel vérvétel (aldosteron, PRA, cortisol) Captopril teszt –20-25 mg captopril p.os ülő helyzetben –Vérvétel 0-1-2 óra múlva (renin, aldosteron, cortisol) Funder JW et al. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 93:3266-3281. (2008)

40

41 Adrenalin (epinephrin), noradrenalin (norepinephrin)  Az adrenalin 90%-t a mellékvesék medulláris állományának chromaffin sejtjei termelik.  A noradrenalin 90%-a viszont a szimpatikus idegrendszerből származik.  Hormon, nem neurotransmitter!  Inkább metabolikus hormon, kevésbé hat a hemodinamikai rendszerre (lipolysis↑, ketogenesis↑, thermogenesis↑, glycolysis↑)  Mint hormon a β2-AR-on hatva símaizom dilatációt okoz, míg a lokálisan, az erek falában képződő noradrenalin a kontrakcióért felelős (α1-AR hatás)

42


Letölteni ppt "Közvetlenül a vesék által szintetizált hormonok  Erythtropoietin (EPO)  D-vitamin  (Klotho) A mellékvesék hormon termelése  Mineralokortikoidok "

Hasonló előadás


Google Hirdetések