Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Dóbiás Kinga

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Dóbiás Kinga"— Előadás másolata:

1 Készítette: Dóbiás Kinga
PÉTERVÁSÁRA Készítette: Dóbiás Kinga

2 Megközelítése Budapest felől: Eger felől:
M3 autópályán Miskolc irányába (~50 km), majd a 21-es főúton Salgótarján felé (~48 km). Kisterenyétől a 23-as főúton ~25 km. Eger felől: A 25-ös főúton Ózd irányába, majd a 23-as főúton.

3 Történelme I. Pátervásárát és környékét már az ókorban is lakták.
Az első írásos adat 1272-ből származik, melyben mint Peturwasara szerepel. Keglevich II. Miklós 1620-as házassága révén kapta meg Pétervására fele részét. Fia III. Miklós 1677-ben kapott a pétervásárai jószágra jóváhagyást I. Lipóttól.

4 Történelme II. A Keglevich kastély 1762-ben készült el, melybe Keglevich Gábor építtetett kápolnát. A áros első pecsétje 1779-ben készült, melyen Szent Márton a szegények védőszentje szerepel. A szabadságharc idején a császáriak táboroznak a városban, a II. világháborúban hadszíntér, majd sokáig a mátrai járások központja 1989-ben kapott városi rangot.

5 Nevezetességek: Keglevich kastély Római katolikus templom
Arany Kakas Fogadó

6 Keglevich kastély

7 A Keglevich család 1699 és 1945 között birtokosa a városnak, ők építették a barokk stílusú kastélyt.
A kastély 1762-re készül el, mely Quadri Kristóf, gyöngyösi mester munkája. A díszteremben látható freskókat Baller Jakab készítette 1770-ben. A kovácsolt vaskapu Fazola Henrik híres egri mester munkáját dicséri. Ma a Mezőgazdasági Szakközépiskola és annak kollégiumának ad otthont.

8 Kéttornyú római katolikus templom

9 A templomot 1812 és 1817 között a Keglevich család építette elhunyt lányuk emlékére. A templom alatt helyezkedik el a család kriptája is. A terveket Pavolni Ferenc egri mester készítette. Az oltárkép Hesz János Mihály egri festő alkotása. Az úrmutató 1816-ban készült, a miseruhák és a kelyhek XVIII-XIX. századból maradtak ránk. A templom Pétervására központjában, a Szabadság téren található.

10 Pétervásárával, az ország legkisebb városával évtizedek óta összefonódott a ma már Arany Kakas Fogadó neve. A Fogadóhoz egy 120 fős klimatizált étterem tartozik, mely ízletes konyhájával és finom boraival várja az erre látogatókat.


Letölteni ppt "Készítette: Dóbiás Kinga"

Hasonló előadás


Google Hirdetések