Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Csáki Fanni (Piarista Általános.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Csáki Fanni (Piarista Általános."— Előadás másolata:

1 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Csáki Fanni (Piarista Általános Iskola 6.b): A rokokó és a klasszicizmus Nagykanizsán : A miklósfai templom és a zsinagóga Tóth Péter: Művészettörténet. Az újkor művészete 7.o. Budapest: Mozaik Kiadó, Szeged, 2004. „A rokokó művészete” és az „A klasszicizmus művészete” című fejezet ] Tankönyvem Tankönyvem ] A miklósfai templomA miklósfai templom ] A zsinagógaA zsinagóga

2 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Tankönyvem

3 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Miklósfa Miklósfa, korábbi nevein Szentmiklós, Szeglakiszentmiklós, Horvát–Szentmiklós, Somogyszentmiklós, ma Nagykanizsa városrésze. A középkorban is mai helyén fekvő település. 1556–ban a török elpusztította a falut. Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

4 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 A miklósfai templom A település legkorábbi, Szent Miklós titulusú temploma a mai temető helyén állt. A templomot az 1570–es évek végén erődítménnyé alakítják. 1765–ben épült a település mai római katolikus temploma. A miklósfai római katolikus templom, műemlék épület, amelyet 1765–ben Festetics Kristóf épített. Az épület centrális elrendezésű, ovális alaprajzú, kívül négykaréjos, középen kisméretű, egyszerű toronnyal. Csáki Fanni rajza Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

5 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Megvilágítását két sor kicsiny, kőkeresztes, fekvő, ovális ablakon keresztül kapja. Kupola freskója Mária koronázását ábrázolja. Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

6 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 A kőből szépen faragot, Festetics családi címer a rokokó keretes bejárat fölött ma is látható. Rokokó stílusjegyek: ívelt kapufő, indás, csigavonalas szépen faragott oszlopfő, virágmotívum

7 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Tankönyvem

8 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Zsinagóga A zsinagóga egyszerű külsejű klaszicista épület. 1807 – 22 között a 375 tagú zsidó hitközség a Batthyányiak támogatásával készült Woyta Ferenc tervei szerint. A zsidó templomot 1821–ben avatták fel. Az akkori rendelkezések szerint a zsinagóga az utcafrontra nem épülhetett, ezért építették elé - 1820-as években - a zsidó hitközség ugyancsak klaszicista házát, melynek földszintjén működött a híres Fekete Sas patika. Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

9 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Egykori díszes berendezése ma romokban hever, egy része immár hiányzik is. Sajnos már csak az oszlopos bejárat, és az egyszerű homlokzati stilizált oszlop díszítés árul el valamit klasszikus voltáról. Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

10 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 1994 –ben a zsidóházban és a Zsinagógában hozták létre a nagykanizsai gettót. 1994. okt. 26-28-án ide gyűjtötték össze a város és környékének 3000 zsidó lakosát, hogy Németországba hurcolják őket. Emléküket a Zsinagóga bejárata mellett elhelyezett emlékoszlop őrzi. Forrás: Kanizsai enciklopédia. Nagykanizsa: B-Z Lapkiadó V., 1999.

11 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 A program során segítséggel választottam ki a témát és a hozzá illő helyismereti szövegeket, szerkesztettem a képeket, szövegeket (kivágás más dokumentumokból, méretezés, javítás) Word és Photo- shop programban, szerkesztettem a Power Pointban. A program során készen kaptam a bemutatók stílusát, a választható fotókat, a számítógépet és a szkennert. A programban önállóan rajzoltam meg a miklósfai templomot, választottam ki a szövegrészleteket, dolgoztam a szövegekkel word-ben, kerestem képeket cd-romon és interneten, szkenneltem be képeket könyvekből, választottam ki a megfelelő betűtípust.

12 LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Így készült…


Letölteni ppt "LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Csáki Fanni (Piarista Általános."

Hasonló előadás


Google Hirdetések