Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Borzási Stefánia.  1821. augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Borzási Stefánia.  1821. augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz."— Előadás másolata:

1 Készítette: Borzási Stefánia

2  1821. augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz a potsdami Gimnáziumban filológiát és filozófiát oktatott.  Eleinte édesapja oktatta otthon.  Apja orvosi pályára szánta, viszont Helmoltzot inkább a természettudományok érdekelték.

3  1842-ben orvosként kezdett dolgozni a katonaságnál, emellett folytatta matematikai és fizikai tanulmányait is.  1849-től hét éven át a königsbergi egyetem fiziológia-professzora volt.  Utolsó munkahelye a berlini egyetemen volt fizika-professzorként.  1894-ben, 73 évesen meghalt.

4  Az energiamegmaradás azt állítja, hogy az energia átalakítható egyik formájából a másikba, de nem lehet létrehozni, vagy lerombolni.  1847-ben a Fizikai Társaság előtt olvasta fel az energiamegmaradásról szóló művét.  Helmholtz az izmok anyagcseréjének tanulmányozása közben fedezte fel az energiamegmaradásának alapját.

5  Helmholtz a motoros idegeknél kimográf segítségével, a szenzoros idegeknél elektromos ingerléssel mérte a terjedési sebességet.  Ezek az eredmények nagy hatással voltak a tudomány haladására, a reakcióidő-mérés hátterét jelentették.

6  Alapgondolata a közvetlen észlelés elmélete, miszerint az érzékletek értelmezése nemtudatos következtetések útján, tapasztalatok segítségével történik.  Átfogó észleléselmélete szerint a percepció kétszintű folyamat. Az alacsony szint az automatikus reakció szintje, a magas pedig a reprezentációkért felelős.

7  A szemfenéktükörrel közvetlenül, beavatkozás nélkül vizsgálhatták a retinát, mely a központi idegrendszer része.  A találmány Helmholtzot világhírűvé tette.

8  Helmholtz elméletének az alapja, hogy a szemben háromféle szövet található, melyek külön-külön ingerelve különböző színérzetet váltanak ki (vörös, zöld és ibolya).

9  A hangmagasság-érzékelés kezdeti helyének a belső fül baziláris membránját tartotta, mely alapállapotban összetekert, ám széthajtogatva egyik vége keskeny, a másik széles.  Itt lokalizálta a különböző magasságú hangok észlelését: a magas hangokét a keskeny oldali rostokon, a mély hangokét pedig a széles oldali rostokon.

10  Helmholtz empirikus nézete szerint a téri észlelés alapja a tapasztalat, a helyjelzőket tanulással sajátíthatjuk el.

11  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hermann_Ludwig_von_Helmholtz


Letölteni ppt "Készítette: Borzási Stefánia.  1821. augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések