Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Evangelista Torricelli

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Evangelista Torricelli"— Előadás másolata:

1 Evangelista Torricelli
Készítette : Pálfi Ferenc 9.c

2 Evangelista Torricelli

3 Torricelli a barokk kor legjelentősebb fizikusai és matematikusai közé tartozik.

4 Szegény családból származott és korán árvaságra jutott
Szegény családból származott és korán árvaságra jutott. Nagybátyja, egy kamalduli szerzetes nevelte, aki 1624-ben beíratta a jezsuita kollégiumba, ahol matematikát és filozófiát tanult, később Rómában tanult matematikát, csillagászatot és mechanikát. A tanulmányai közben titkárként dolgozott tanáránál, Benedetto Castellinél.

5 Rómában megismerkedett Galilei írásaival, többek között az 1632-ben megjelent Dialogo-val, amelyek nagy hatással voltak rá. Torricellinek egy Galileihez írt leveléből kiderül, hogy a kopernikuszi világképet tartotta helyesnek. A Galileit ért üldöztetés miatt elfordult a csillagászattól és a fizika és matematika területén dolgozott tovább től Galilei egy barátjának, Giovanni Ciampolinak a titkára volt.

6 39 évesen halt meg fertőző betegségben (valószínűleg tífuszban).
1641 őszén, három hónappal Galilei halála előtt, Castelli ajánlásával Firenzébe ment, és Galilei segédje lett. Galilei halála után örökölte hivatalát: ő lett a toszkánai nagyherceg udvari matematikusa, illetve a firenzei akadémia matematikaprofesszora. Udvari tisztségéből kifolyólag haláláig a toszkánai udvarban lakott től az erődítéstant is ő tanította. Elsőrendű lencsecsiszolóként jelentős külön jövedelemre tett szert. 39 évesen halt meg fertőző betegségben (valószínűleg tífuszban).

7 Munkássága

8 Munkásságával – Descartes, Cavalieri, Fermat és Pascal mellett – alapvetően befolyásolta kortársait.
1644-ben hozta nyilvánosságra úttörő munkáját a szabadesés és hajítás törvényszerűségeiről (De motu gravium naturaliter descendentium). Ez volt a háromkötetes Opera geometrica második része, amelyben közzétette hidrodinamikai kutatásait, amelyek hamarosan élénk érdeklődést váltottak ki egész Európában. A később róla elnevezett tétel kimondja, hogy egy folyadék tartályból való kiáramlásakor az áramlási sebesség arányos a folyadékoszlop magasságának négyzetgyökével, vagyis nem függ a folyadék milyenségétől.

9 Musée du Verre et du Vitrail – Torricelli barometer
Torricelli mérte meg először a légnyomást egy üvegkád, egy, az egyik végén nyitott, a másikon zárt üvegcső, valamint higany segítségével a képen látható módon. Az üvegcsövet színültig töltötte higannyal, majd a nyitott végét belefordította a higanyt tartalmazó kádba. A cső felső részében vákuum keletkezett és a légnyomás ellenhatása megakadályozta, hogy a csőben lévő higany lefolyjon.

10 A kéziratait Firenzében őrzik
A kéziratait Firenzében őrzik. A következők megjelentek nyomtatásban is: Trattato del moto, Firenze, 1641 előtt Opera geometrica, Firenze, 1644 Lezioni accademiche, Firenze, 1715-ben nyomtatva Esperienza dell'argento vivo, reprint, Berlin, 1897

11 Köszönöm a figyelmet!!!  Források:
Adatok: hu.wikipedia.org/wiki/Evangelista_Torricelli Képek és adatok: tudasbazis.sulinet.hu/Evangelista_Torricelli Köszönöm a figyelmet!!! 


Letölteni ppt "Evangelista Torricelli"

Hasonló előadás


Google Hirdetések