Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charles Augustin de Coulomb Készítette: Gábor Barbara 11.c.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charles Augustin de Coulomb Készítette: Gábor Barbara 11.c."— Előadás másolata:

1 Charles Augustin de Coulomb Készítette: Gábor Barbara 11.c

2 Tartalom Élete Coulomb- törvény Munkássága

3 Charles Augustin de Coulomb Született : 1736. június 14. Angoulême Meghalt: 1806. augusztus 23. Párizs Párizsban tanult matematikát és fizikát, majd katonai pályára lépett.

4 Charles Augustin de Coulomb A Coulomb-törvény: A Coulomb-törvény a fizikában két pontszer ű elektromos töltés közti elektromos kölcsönhatásból származó er ő nagyságát és irányát adja meg. A töltött testek között fellép ő er ő hatást Coulomb-er ő nek nevezzük. Két azonos el ő jel ű töltés taszítja, két különböz ő el ő jel ű töltés vonzza egymást.

5 Charles Augustin de Coulomb A Párizsban folytatott matematikai és fizikai tanulmányainak befejeztével katonai pályára lépett. Szolgálatának ellátása mellett már ekkor foglalkozott tudományos munkával. Hadmérnökként kilenc évet töltött a Karib- térségben Martinique szigetén, s megromlott egészségben tért haza Franciaországba. A francia forradalom kitörése után egy kis birtokra vonult vissza Bloisba, és a tudományos kutatásnak szentelte magát. 1802-ben közoktatási felügyel ő nek nevezték ki.

6 Charles Augustin de Coulomb Az angol Joseph Priestley elektromos taszítási törvényét vizsgálva jutott el saját törvényének megfogalmazásához. A Priestley-törvényben szerepet játszó elektromos er ő k mérésére érzékeny eszközt fejlesztett ki, 1785-1789 között tette közzé eredményeit.

7 Charles Augustin de Coulomb Gépek súrlódását, szélmalmokat, fém- és selyemszálak rugalmasságát is vizsgálta. Az elektromos töltés egysége az ő tiszteletére kapta a coulomb nevet. Két test száraz felülete között fellép ő súrlódást Coulomb- súrlódásnak is nevezik szemben a viszkózus folyadék bels ő súrlódásával.

8 Charles Augustin de Coulomb Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán.

9 Charles Augustin de Coulomb Coulomb torziós mérlege

10 Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Augusti n_de_Coulomb


Letölteni ppt "Charles Augustin de Coulomb Készítette: Gábor Barbara 11.c."

Hasonló előadás


Google Hirdetések