Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bánfa Ticián.  Az agy nem a matematika nyelvét használja.”  „A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.”  „a fejlődés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bánfa Ticián.  Az agy nem a matematika nyelvét használja.”  „A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.”  „a fejlődés."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bánfa Ticián

2  Az agy nem a matematika nyelvét használja.”  „A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.”  „a fejlődés ellen nincs gyógymód”

3  1903. december 28-án született Budapesten  kisgyermekként rendkívül tehetséges volt: hatéves korában nyolcjegyű számokat osztott fejben, majd nyolcévesen már ismerte az integrál és differenciálszámítást.  1913-ban az ország egyik leghíresebb és legjobb iskolájába, a fasori evangélikus főgimnáziumba íratta be édesapja

4  1917/18-as tanévben elnyerte az V. osztály legjobb matematikusa címet  1920-ban közösen publikált tanárával, amellyel elnyerte a „Magyarország legjobb matematikus diákja” címet  1921-ben beiratkozott a zürichi műszaki egyetemre miközben Berlinben és Budapesten matematikát, fizikát és filozófiát hallgatott

5  Pályájának egyik fontos állomása a göttingeni Matematikai Intézet  1926 decemberében tartotta meg a társasjátékok elméletéről szóló előadását  1945-ben megjelent művében írta le azokat az alapelveket, amelyeket azóta a tudományos világ „Neumann-elvek”-ként tart számon

6  a kettes számrendszer alkalmazása,  teljes mértékben elektronikus elven működő számítógép,  központi vezérlő egység, illetve aritmetikai egység alkalmazása,  Programvezérlés és tárolt adatok.

7  Neumann dolgozta ki és vezette be a számítógép logikai struktúráját részletesen ábrázoló szimbólumrendszert.  Az általa kidolgozott szimbolika a matematikai szimbólumok rendszeréhez hasonló jelentőséggel bír.  Goldstein-nel közösen megtervezték minden mai számítógép közös ősét az IAS-t

8  lefektette a numerikus matematika alapjait,  Oscar Morgensternnel közösen alapművet írt a játékelméletről, ami a mai közgazdaságtannak is meghatározó része.  Fizikusként a lökés- és a robbanáshullámok vezető szakértője, de a folyadékok és gázok áramlásában is kiemelkedő eredményeket ért el.

9  Foglalkozott még statisztikával,  kvantummechanikával,  asztrofizikával,  automataelmélettel  meteorológiával.  A nevéhez fűződik az információelméletben az entrópia fogalma.

10  1957. február 8-án halt meg Washingtonban, nyughelye Princetonban van.  Nevét holdkráter őrzi, Budapesten és Székesfehérváron utcát, Budapesten főiskolai kart és szakközépiskolát, Egerben pedig gimnáziumot neveztek el róla.  A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének nevezte a magyar matematikust.

11 Köszönöm szépen figyelmeteket!! 


Letölteni ppt "Készítette: Bánfa Ticián.  Az agy nem a matematika nyelvét használja.”  „A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.”  „a fejlődés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések