Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép működése II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép működése II."— Előadás másolata:

1 A számítógép működése II.
TAKÁCS BÉLA 1998.

2 Neumann János szerepe a számítógépek fejlődésében
1946-ban Los Alamosban Neumann János készített egy rövid tanulmányt, amelyben leírta, hogy milyen legyen a számítógép. Ez a tanulmány, a First Draft, korszakalkotó jelentőségű volt. E tanulmány lényege tulajdonképpen a neumanni elv(ek)ként ismert.

3 A neumanni elvek tömören
Milyen legyen a számítógép? 1. Teljesen elektronikus! 2. Kettes számrendszerben számoljon! 3. Tartalmazzon egy belső tárat (adatra és programra is)! 4. Legyen univerzális Turing gép!

4 Hogy kell az elveket értelmezni? (1.)
A gyors működés feltétele a teljes elektronizálás. (1.) A kettes számrendszerben való számolás technikailag a legkönnyebben megvalósítható számolás. (kétállapotú, vezérelt kapcsoló) (2.) Az adatok mellett az utasításokat is a számítógép tárolójában kell elhelyezni!(Mind Zuse gépében, mind az ENIAC-on külön volt az adat és a program!) (3.)

5 Hogy kell az elveket értelmezni? (2.)
A vezérlőegység emberi beavatkozás nélkül, automatikusan értelmezi és hajtja végre az utasításokat. (3.) (Programozhatóság) A szg. tartalmaz egy olyan számolóművet (ALU-t), amely képes elvégezni az alap- és logikai műveleteket. A. M. Turing bebizonyította, hogy néhány elemi aritmetikai (pl. összeadás, stb.) és logikai (pl. és, vagy, nem) művelet segítségével elvileg bármely számítási feladat elvégezhető. (4.)

6 Hogy kell az elveket értelmezni? (3.)
A szg. tartalmaz továbbá olyan ki- és bemeneti egységeket, amelyek kapcsolatot tudnak teremteni a számítógép gyors memóriája és a külvilág, az ember között. A neumanni elveket felhasználjuk a számítógép blokkvázlatánál is!

7 SZÁMÍTÓGÉP BLOKKVÁZLAT
CPU BE/KI EGYS. 5. SIN (BUS) 3. AKKUM. UT.REG REGISZ- TER TÖMB 4. TÁR ALU 7. UT.DEK. 6. VEZÉRLŐ EGYSÉG Vezérlő jelek ADATOK címsín

8 Folytatás következik Vissza !


Letölteni ppt "A számítógép működése II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések