Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Problémamegoldás és szemléletformálás dinamikus geometriai módszerekkel II. Árki Tamás SzTE JGYTFK Matematika Tanszék Nyíregyháza,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Problémamegoldás és szemléletformálás dinamikus geometriai módszerekkel II. Árki Tamás SzTE JGYTFK Matematika Tanszék Nyíregyháza,"— Előadás másolata:

1 Problémamegoldás és szemléletformálás dinamikus geometriai módszerekkel II. Árki Tamás SzTE JGYTFK Matematika Tanszék arki@jgytf.u-szeged.hu Nyíregyháza, 2004. július 7.

2 Az inverzió vizsgálata Az O középpontú r sugarú k körre vonatkozó inverzió az O ponttól különböző P ponthoz azt a P’ pontot rendeli, amelyre  P’ illeszkedik az OP félegyenesre,  OP ·OP’ =r 2.

3 Az animáció további lehetőségei: merőleges affinitás Adjunk meg egy merőleges affinitást t tengelyével, valamint egy (P,P’) összetartozó pontpárral! Szerkesszünk továbbá egy kört, majd jelenítsük meg e kör affin képét az adott merőleges affinitásban! Készítsünk animációt a kör egymásra merőleges átmérőpárjainak megjelenítésére! Szerkesszük meg a kör- átmérők affin képét! Fogalmazzuk meg tapasztalatainkat!

4 Az animáció további lehetőségei: cikloisok ciklois epiciklois hipociklois

5 Az animáció további lehetőségei: burkoló görbe 1. (Simson-egyenesek) Simson-egyenes A háromszög körülírt körének egy tetszőleges pontját merőlegesen vetítjük a háromszög oldalegyeneseire. A vetületi pontok egy egyenesre illeszkednek.

6 Az animáció további lehetőségei: evolúta (asztrois) Asztrois Két egymásra merőleges egyenes mentén mozgó, állandó hosszúságú szakasz által burkolt görbe.

7 Segítség a kezdeti lépésekhez László István: Az Euklides geometriai szerkesztőprogram ismertetése, KÖMAL, 2001/9. László István: Dinamikus geometria az Euklides szerkesztőprogrammal, Matematika Tanári Kincsestár, 2003. június Árki Tamás: Problémamegoldás dinamikus geometriai módszerekkel I.-II., Matematika Tanári Kincsestár, 2003. november, 2004. június Sulinet Matematika rovata www.sulinet.hu www.sulinet.hu

8 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Problémamegoldás és szemléletformálás dinamikus geometriai módszerekkel II. Árki Tamás SzTE JGYTFK Matematika Tanszék Nyíregyháza,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések