Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beszállítás minőségbiztosítása. 2 A beszállítás jelentősége A beszállító cégek minőségi teljesítőképessége létfontosságú a megrendelő termékeinek, szolgáltatásainak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beszállítás minőségbiztosítása. 2 A beszállítás jelentősége A beszállító cégek minőségi teljesítőképessége létfontosságú a megrendelő termékeinek, szolgáltatásainak."— Előadás másolata:

1 Beszállítás minőségbiztosítása

2 2 A beszállítás jelentősége A beszállító cégek minőségi teljesítőképessége létfontosságú a megrendelő termékeinek, szolgáltatásainak minőségi színvonala szempontjából A jó megrendelő vállalat felelősséget érez beszállítóival szemben, míg a beszállító kötelezettségekkel és felelősséggel tartozik megrendelőjének. Az állandó beszállítókkal kialakított ideális partneri kapcsolat a minőség hosszú távú biztosításának alapja.

3 3 A beszállítás jelentősége Gyakorlati tennivalók a beszerzési politika és annak megvalósítási folyamatának ismeretében: a beszállított termék átvételi, bevételezési, raktározási módjának, idejének és rendjének szabályozása, a nem megfelelő termék kezelésének szabályozása, a beszállított termék nyomonkövethetőségének szabályozása, a reklamációk bonyolítása, a reklamációk figyelembe vétele a beszállítók értékelésénél, a beszerzéshez kapcsolódó marketingmunka, a beszállítás ügyvitelével kapcsolatos dokumentációk kidolgozása, minden elvégzésre váró munkánál a felelősök és a határidők kijelölése.

4 A beszállítás minőségbiztosítása 7.4.1. A beszerzés folyamatai A meghatározott beszerzési követelményeknek feleljen meg a beszerzett termék - a szervezet feladata ennek biztosítása. A szabályozás mértéke és típusa attól függ (kell), hogy a végső termékre, vagy további folyamatokra milyen hatással van a beszerzett termék. A szállítók értékelésének és kiválasztásának alapja: a szervezet követelményeinek megfelelő termék szállításának képessége. Meg kell határozni a kritériumokat a kiválasztáshoz, értékeléshez és az újraértékeléshez. Feljegyzéseket meg kell őrizni: - az értékelés eredményéről, - a szükséges intézkedésekről

5 A beszállítás minőségbiztosítása 7.4.2. Beszerzési információ Le kell írni a beszerzendő terméket + az elfogadás követelményeit (termék, eljárás, folyamatok, berendezések) követelményeket a munkatársak képzettségére vonatkozóan követelményeket a MIR-re vonatkozóan (Közlés előtt ellenőrizni, megfelelőségről meggyőződni) 7.4.3. A beszerzett termék igazolása Ellenőrzési vagy más tevékenységeket kell kialakítani. Verifikálás a szállító telephelyén (szervezet, szervezet vevője): a beszerzési információkban kell közölni az igazolási (verifikálási) intézkedéseket a termék kibocsátásának módszerét

6 A beszállítás minőségbiztosítása 7.5.4. A vevő tulajdona A vevő tulajdona lehet anyagi természetű, tartalmazhat szellemi tulajdont és személyes adatokat is Gondosan kell kezelni a vevő tulajdonát (használatra, beépítésre átadott): azonosítani kell, igazolni (verifikálni) kell óvni, megvédeni kell Jelentési kötelezettség (vevő felé), ha a vevő tulajdona: elveszett, megsérült, más módon alkalmatlan a használatra Az erről szóló feljegyzéseket meg kell őrizni!

7 7 A beszállítás minőségbiztosítása ISO 9001, 7.5.3. Azonosítás és nyomon követhetőség „végig a termék-előállítás során” azonosítani kell a terméket („ahol helyénvaló”) Ahol követelmény a nyomon követhetőség, „ott a szervezetnek ellenőrzése alatt kell tartania a termék egyedi azonosítását és feljegyzéseket kell megőriznie” Az azonosítást és nyomon követhetőséget legalább három területen meg kell valósítani: - a termék előállítási folyamatba bekerülő alapanyagok, segédanyagok, stb. azonosítása és nyomon követése az idegenáru beérkezésétől a raktározás, adagolás, stb. folyamán; - a termék előállítás folyamata során létrejött alkatrészek, részegységek, fődarabok, végtermékek, stb. azonosítása és nyomon követése az értékesítésig; - a vevőhöz, felhasználóhoz, fogyasztóhoz került termék azonosítása, nyomon követése a használat során a megsemmisítésig, a használatból kivonásig, újrahasznosításig.

8 Az első-minta megrendelése és készítése

9 9 A beszállítás minőségbiztosítása Az első-minta megrendelése és készítése Megrendelés Tételek átvételi minősítése, ára, határideje A minta elfogadásának alapfeltétele, hogy ugyanolyan körülmények között készüljön, mint a minta elfogadása esetén a megrendelésre kerülő összes termékmennyiség Az első minta gyártójának feladatai az első-minta legyártása és átadása a minőségügynek folyamatjellemzők és paraméterek a folyamat- és gépképességhez az első-minta gyártása során felmerült problémák összegyűjt problémákat megoldó módosítások dokumentálása gépképesség vizsgálat és annak dokumentálása folyamat-képesség vizsgálat

10 10

11 11 A beszállítás minőségbiztosítása Az első-minta gyártás és -vizsgálat folyamata - a sorozat (tétel) nagysága, - az egyéb hibás darabok száma a mintában - a jelentős hibával rendelkező darabok száma a mintában - kritikus hibás darabok száma a mintában

12 AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓI TÖBBLETKÖVETELMÉNYEK

13 Autóipari beszállítói többletkövetelmények QS-9000 QS 9000 (autóipari többletkövetelmény) A QS-9000 létrehozásának céljai: csökkenteni a beszállítói felülvizsgálatot, egységes követelmények meghatározása, a dokumentáció csökkentése. ISO 9001 Többlet követelmények Speciális vevői igények

14 14 Autóipari beszállítói többletkövetelmények QS-9000 A QS 9000 felépítését tekintve 7 kötetből áll:  QS 9000 (alap) - 3 rész + mellékletek  QSA (a minőségügyi rendszer értékelése)  PPAP (gyártott termék - első minta - jóváhagyási folyamata)  APQP (minőségtervezés)  SPC (statisztikai folyamatszabályozás)  MSA (mérőrendszerek elemzése)  FMEA (hibamód és -hatáselemzés)

15 15 Autóipari beszállítói többletkövetelmények QS-9000 2. rész. Az autóiparra jellemző technikákat tartalmaz, ami az ISO 9001-ben nincs benne. Ezek: PPAP (Production Part Approval Process): Alkatrészek jóváhagyási eljárása A folyamatos javítás a minőségben, árban, pl.: a fejlesztés terén (nem tervezett gépállás-idő, szerszámcsere-idő, selejt-idő, anyagveszteség, javítás, újrahasznosítható anyag alkalmazása, stb.) Gyártóképesség vizsgálat (telephely, anyagáramlás, szerszámterve-zés és készítés területeken) Ehhez speciális minőségügyi technikák használatát és ismeretét írja elő, pl.: C p, C pk, CUSUM kártya, ellenőrzőkártya, DOE (kísérlet-tervezés), végeselem-módszer, költségelemzés, értékelemzés, problémamegoldó módszerek, benchmarking.

16 16 Autóipari beszállítói többletkövetelmények QS-9000 3. rész. Vevőspecifikus (a vevőre jellemző) követelmények. Azok a jellemzők szerepelnek ebben a fejezetben, amelyben nem tudtak egységesen megállapodni a többletkövetelmény készítői. Mellékletek: A rendszer (MŰ) értékelési folyamata ("A") A tanúsítás gyakorlata ("B") Különleges jelzések ("C") ISO 9001 országonkénti megfelelő szabványai ("D") Rövidítések, jelölésük ("E")

17 17 Autóipari beszállítói többletkövetelmények ISO/TS 16949 ISO/TS 16949 Minőség menedzselési rendszerek. Autóipari beszállítók. Speciális követelmények az ISO 9001:2008 alkalmazásával kapcsolatban. Az ISO/TS 16949 célja, hogy a vevői követelmények figyelembe vétele mellett a (be)szállítók folyamatos fejlesztését elősegítse, ezzel biztosítsa a hiba megelőzését, a veszteségek csökkentését, a szóródások csökkentését és az állandó fejlődést.

18 18 Autóipari beszállítói többletkövetelmények ISO/TS 16949 Alkalmazási terület: Az autóipari beszállítás (beszállítói lánc) területén (tervezés, fejlesztés, gyártás, berendezések installálása, szolgáltatás). Meghatározza: az ISO 9001:2008 követelményein túl a minőségirányítási rendszerrel szembeni többlet-követelményeket. Kizárások az ISO/TS 16949-nél: a 7.3. pontnál, ha a szervezet a tervezés/fejlesztés tevékenységért nem felelős. Természetesen ez a kivétel nem vonatkozik a gyártási folyamat tervezésére. A kivételt a Nemzetközi Autóipari Szervezet engedélyezheti, csak az összeszerelő üzemek esetében.

19 19 Autóipari beszállítói többletkövetelmények ISO/TS 16949 Szakkifejezések: folytonos fejlődés (paraméterek célérték körüli optimalizálása ott, ahol a megfelelőséget már megvalósították), „control plan” (technológiai utasítás / ellenőrzési terv), tervezésért felelős szervezet, „error proofing” (hibabiztos megoldások), laboratórium, a laboratórium hatásköre, gyártás, „outsourcing”, előrejelző karbantartás, „premium freight” (szállítási pótdíj), távoli helyszín, telephely, speciális jellemzők.

20 20 Autóipari beszállítói többletkövetelmények ISO/TS 16949 Többletkövetelmények A műszaki felelősséget nem lehet áthárítani akkor sem, ha külső erőforrással biztosít valamit a szervezet. 4.2.2. (Minőségirányítási kézikönyv), az ISO/TS 16949 minden követelményére alkalmazni kell. 4.2.3. (A dokumentumok kezelése) 4.2.3.1. Műszaki specifikációk Olyan folyamat kialakítása kötelező, amely: A vevő előírásai szerint minden vevői előírás vagy változtatás átvizsgálását, szétosztását és bevezetését biztosítja. Továbbá feljegyzést kell készíteni minden változtatás bevezetéséről (a dokumentumokat módosítani kell). A felülvizsgálat maximális határideje: 2 munkahét. A változtatásnál a vevő alkatrész jóváhagyás (PPAP) dokumentumait is módosítani kell (például: FMEA, „control plan”).

21 21 Autóipari beszállítói többletkövetelmények ISO/TS 16949 4.2.4.1 Minőség feljegyzése megőrzése a vevői igények és a rendelkezések együttesen szabják meg a minőség feljegyzések minimális megőrzési idejét. 5. A vezetőség felelősségi köre 5.1.1. Folyamatok hatásossága a gyártó és támogató folyamatok figyelemmel kísérése és annak biztosítását, hogy ezek hatásosak és hatékonyak legyenek. 5.4 Tervezés 5.4.1 Minőségcélok 5.4.1.1 Minőségcélok a vevők elvárásait tükröző minőségcélokhoz (melyeket meghatározott időn belül meg kell valósítani) mérőszámokat kell kapcsolni, ezek az üzleti terv részét kell, hogy képezzék, és alkalmazni kell őket a minőségpolitika megvalósításához.


Letölteni ppt "Beszállítás minőségbiztosítása. 2 A beszállítás jelentősége A beszállító cégek minőségi teljesítőképessége létfontosságú a megrendelő termékeinek, szolgáltatásainak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések