Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Történelmi vonatkozások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Történelmi vonatkozások"— Előadás másolata:

1 Történelmi vonatkozások
Őrség Történelmi vonatkozások

2 Őriszentpéter története
Az első települési emlékek a római korból származnak. Őriszentpéter területén a Zala egyik fontos átkelőhelye volt, ami mellett egy jelentős település alakult ki nyilván több mint állomás, de az írásos források, az ásatásokból előkerült feliratok nem segítenek a település nagyságának, jogállásának tisztázásában. Minden esetre a közlekedési fekvés később is meghatározó lesz Őriszentpéter életében. Az Őrség területén több kora középkori emlék található. Kercaszomor: Szent Vendel templom (Pusztatemető), Őriszentpéter román kori templomfafreskói, Az épületet a török korban erődítménnyé alakították. A szomszédságában lévőközépkori téglaégető ipartörténeti emlék. Veleméren a román kori templomban Aquila János freskói láthatók.

3 A kercaszomori templom
A Szent Vencel-templom tégláiból épített újabb kercaszomori református templom

4 Azőriszentpéteri templom
Árpád kori templom Az erődített, román stílusú templom 1230 körül épülhetett, a gótikus bővítést pedig században kapta. Különösen figyelemre méltó bélletes kapuzatú

5 A veleméri templom Velemér jelentős műemléke a Papréten emelkedő, a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós, nyugati tornyos (azaz keletelt), a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel ellátott, kőből és téglából épült katolikus templom. A templom építésének pontos évszámát nem lehet tudni, a stílus alapján az 1200-as évek végére teszik. Freskóit Aquila János festette az 1378-ban. A reformáció idején a falu reformátussá lett, az ellenreformáció során a lakosság református maradt, a templomot az osztrák megszállók visszaadták a katolikus egyháznak. A hívek nélkül maradt épület állapota leromlott, kis híján el is pusztult. Az 1800-as évek második felében egy tűzvész oltóvize megrongálta a freskókat. A templom sokáig tető nélkül állt és a hajójában fák nőttek. A templomot és a freskókat több alkalommal restaurálták. A tetőzetet leszámítva, amely az eredetinek megfelelően lehet helyreállítva, a kis templom őrzi a 1300-as évek végén megteremtett képét. Jelen állapotában a legtöbb falkép jól látszik, néhány alig kivehető, de vannak teljesen elpusztult részek is.

6 Őrség történelmi témakör
készítette: Grigoriu Eszter


Letölteni ppt "Történelmi vonatkozások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések