Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása"— Előadás másolata:

1 Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
Staudt Szilvia B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár

2 Akutan indított peritoneális dialízisek nefrológiai ápolása
Staudt Szilvia B Braun Avitum 9. Dialízisközpont Székesfehérvár 2 2

3 Akut peritoneális dialízis
az akutan indított peritoneális dialízis mindig sürgősségi ellátás, gyakran kényszerítő körülményekkel többnyire ércsatlakozást vesztő, már ‘alig kezelhető’ HD betegeknél vagy asciteses, hiperhidrált betegeknél A PD-t a Tenckhoff implantació után a lehető legrövidebb időn belül indítani kell (általában 24 óra) Kivétel : a HD beteg tervezett PD áttérése PD nővéri /nefrológiai/ asszisztálást igényel A kezelés általában automata adagolóval (APD) indul, szoros nefrológiai ápolói felügyelettel. Asciteses betegek esetében az indulás az ascites napi fokozatos (3 L ) lebocsátása Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

4 Nefrológiai ápolási teendők
Beszélnem kell a beteggel és a hozzátartozóval is (rövid edukáció, a kezelés bemutatása, beleegyezés elérése) Szerveznem kell a műtét körüli teendőket Indítanom kell az akut PD kezelést Meg kell szerveznem a PD kezelés felügyeletét Később tréningeznem kell a beteget és a hozzátartozót Meg kell szerveznem az anyagigénylést (egyelőre az első drenázs-tapasztalatok alapján) Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

5 A beteg és hozzátartozó edukálása
Beszélgetés során megmutatom a PD kezeléshez szükséges eszközöket,Tenckhoff katétert, gépet, oldatokat. Elmondom a kezelés lépéseit, „mű hason” (kötény) ezt be is mutatom. CD segítségével megnézünk egy CAPD oldatcserét is. Így a beteget röviden informálom a kezelésének menetéről. Igyekszem meggyőzni,hogy ez a kezelési mód a legjobb a számára. Betegtársat is bevonok lehetőség szerint,hogy saját tapasztalatait mondja el,beszélgessenek,Tenckhoff katéterét, annak a rögzítési módját mutassa meg Ismertetem,hogy műtét előtt melyik osztályra kerül (sebészet,urológia). EKG,vérvétel történik,altató orvos vizsgálja. A műtét kb.egy órát vesz igénybe, én is ott leszek. Műtét után 24 óráig nem kelhet fel.

6 Tenckhoff műtét körüli teendők -1
MŰTÉT ELŐTT- a PD orvossal együtt kijelöljük a Tenckhoff katéter leendő kilépési helyét (körzőzés), segítve az operáló orvost a helyes tunnel és exit site kialakításában. Követem az osztályos felvételt, megérkezett-e a beteg, megtörténnek-e a beavatkozáshoz szükséges vizsgálatok -ne maradjon el semmi – a műtét biztosan megtörténjen. EKG,vérvétel,aneszteziológus,éhgyomor,hólyag,végbél kiürítése,antibiotikum adása. Telefonon a műtő diszpécserétől információt kérek a műtét időpontjáról. Összekészítem a műtéthez szükséges eszközöket, Tenckhoff katéter,transzfer szett,titánium adapter,záró kupak(mindenből 2 db),megmelegítem az oldatot,ezekkel együtt megyek a műtőbe, az adott időpontra Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

7 Tenckhoff műtét körüli teendők - 2
MŰTÉT ALATT- műtőben intézkedem,hogy az általam hozott eszközök sterilen a műtősnőhöz kerüljenek. Ha a beteget lokális érzéstelenítésben műtik,akkor halkan beszélgetek vele,próbálom a figyelmét elterelni, nyugtatni,ha fájdalmat érez jelezzünk az orvosnak. Közben a műtét menetét is szemmel tartom. A katéter behelyezését követően,a műtő orvossal megbeszélve ,drenázs próbát végzek. Ezzel ellenőrizzük,hogy a katéter jó helyen van és jól működik. Figyelem,hogy a titánium adaptaer és a transzfer szett megfelelően össze legyen szerelve, nehogy a kötés alatt később szétcsússzon. Műtét végén, a kötés felhelyezését is figyelemmel kísérem. Transzfer szett vége maradjon szabadon. A betegnek ismét elmondom,hogy 24 óráig nem szabad felkelnie. 7 7

8 Tenckhoff műtét körüli teendők - 3
MŰTÉT UTÁN- miután a műtétnek vége személyesen, vagy telefonon, az osztályos nővérekkel,orvossal megbeszélem, hogy biztosítsák a beteg számára a 24 órás szigorú ágynyugalmat, (sze. ágytál,kacsa )a műtéti terület kímélése céljából,a szövődmények elkerülése végett. Figyeljék a beteg kötését az esetleges vérzés miatt. Későbbiekben, ha szükséges segítsék a beteg székletrendezését, hogy a katéter jól működjön. Tájékoztatom őket a másnapi kezelés időpontjáról,hogy fel tudják készíteni rá a beteget (étkezés, tisztálkodás) és szállítást (ha a művese állomáson történik) is kérek

9 Az akut PD indítása Kezelés indítása előtt meg kell beszélnem a PD orvossal a gépbeállítás paramétereit/idő,teljes térfogat,egyszeri betöltő térfogat,oldatok fajtáit Ha automata géppel kell indítanom a beteget, akkor az egyszeri kis betöltő térfogattal történik(1500ml), fokozatosan emelve a kezelési időt.(Pl: első nap 6 óra,második nap 8 óra) Az első APD előtt mindig átöblítem a hasat kézi oldattal, ellenőrzöm a drenázst,csak ezután teszem gépre a beteget. Így időben kideríthető,ha a katéter nem működik megfelelően Ha asciteses beteget indítok, kezelek,akkor az ascitest naponta több alkalommal leeresztem(fokozatosan!), ez alatt végig a beteg mellett maradok,fektetem,megfigyelem Gépi kezelés alatt biztosítanom kell a beteg kényelmét,a hosszú kezelési idő miatt,ezért kórházi ágyban marad akkor is,ha a művese állomáson történik a hasi dialízis Ezek alapján lehet egyénre szabottan tanácsot adni,együttműködést elérni.

10 Kezelések felügyelete
Akut APD kezelés alatt a beteget szigorúan fektetem, figyelem a műtéti terület kötését,különösen betöltés alatt,nincs-e vérzés,oldatszivárgás/leak/. Ürítési fázisnál előfordulhat drenázs probléma, ami testhelyzet változtatásra rendeződik. Erre a beteg figyelmét felhívom,ha a gép jelez akkor a későbbiekben tudja mi a teendő,ne ijedjen meg. A kezelés tartama alatt intenzíven figyelem a beteget,a kifolyó oldat színét és az UF-et is(kifolyó oldat műtét utáni napokon lehet enyhén véres). Ha az első kezelések rendben zajlanak,akkor a többit kolléganőimmel felváltva felügyeljük. Kezelési lapok pontos kitöltéséről is gondoskodunk, fontos dokumentum APD indítása után három hétig fektetem a kezelések alatt a beteget,vérzés,leak,katéter kimozdulás megelőzése miatt. Műtét után hét nappal PD orvossal a kötést cserélünk,tíz nappal pedig ügyelek,hogy a varratszedés megtörténjen.

11 Összegzés az akut PD más eljárással nem kezelhető betegeknek nyújt megoldást,sok esetben életmentő szerepe van váratlan,akut helyzeteket lehet áthidalni A betegeknek nagy testi,lelki megterhelést jelent,a kényszerítő körülmények miatt Meghatározó szerepe van a PD teamnak/nefrológiai szakápoló/,az akut kezelés nagyobb munka megterhelést jelent mindenki számára A nefrológiai szakápolónak/PD nővér/nagy tapasztalattal,szakmai tudással,szervező készséggel kell rendelkeznie ahhoz,hogy a PD team tagjaival együttműködve zökkenőmentesen történhessen az akut PD kezelés. 11 11

12 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések