Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charles Augustin Coulomb Életrajza

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charles Augustin Coulomb Életrajza"— Előadás másolata:

1 Charles Augustin Coulomb Életrajza
Készítette: Bán Richárd

2 Tartalom: Charles Augustin Coulomb Coulomb-törvény Torziós mérleg
Képek Forrás

3 Charles Augustin Coulomb
Coulomb francia fizikus, leginkább a Coulomb-törvény megalkotásáról. A Párizsban folytatott matematikai és fizikai tanulmányainak befejeztével katonai pályára lépett. Hadmérnökként kilenc évet töltött a Karib-térségben Martinique szigetén, megromlott egészségben tért haza Franciaországba. A francia forradalom kitörése után egy kis birtokra vonult vissza, és a tudományos kutatásnak szentelte magát.

4 Coulomb-törvény A Coulomb-törvény a fizikában két pontszerű elektromos töltés közti elektromos kölcsönhatásból származó erő nagyságát és irányát adja meg. A törvényt Coulomb igazolta kísérleti úton, torziós mérleggel végzett mérések segítségével. A töltött testek között fellépő erőhatást Coulomb-erőnek nevezzük. Két azonos előjelű töltés taszítja, két különböző előjelű töltés vonzza egymást.

5 Torziós mérleg A torziós mérleg egy igen finom torziós szálra ‎függesztett rúdból áll, amelynek végein (súlyzószerűen) két ‎tömeg helyezkedik el. Az erre ható forgatónyomaték hatására a ‎rúd elfordul, a szál elcsavarodik, és az elcsavarodás ‎mértékéből lehet kiszámítani a forgatónyomatékot, illetve a ‎ható erőket. A torziós mérleg általában igen kis erőkülönbségek ‎mérésére szolgál.

6 Képek Coulomb torziós mérlege

7 Forrás: =673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Uy5rVNmuJuP8ywP0wYGwDg&sqi=2&v ed=0CAYQ_AUoAQ =673&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Uy5rVNmuJuP8ywP0wYGwDg&sqi=2&v ed=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=Charles+Augustin+de+Coulomb&facrc=_&imgdii =_&imgrc=00i7w9xlanbfmM%253A%3BxptBxnzCedCDTM%3Bhttp%253A%252F% 252Finvata- mate.info%252Fhistory%252Fphotos%252FCoulomb.jpeg%3Bhttp%253A%252F% 252Finvata- mate.info%252Fmaghiara%252FhistoryDetail.htm%253Fid%253DCoulomb%3B31 2%3B326

8 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Charles Augustin Coulomb Életrajza"

Hasonló előadás


Google Hirdetések