Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Coulomb törvénye elektromos - erő. Coulomb-törvény Az elektromos kölcsönhatás erősségét ki tudjuk fejezni erőtörvénnyel. Charles Auguste de COULOMB (fr.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Coulomb törvénye elektromos - erő. Coulomb-törvény Az elektromos kölcsönhatás erősségét ki tudjuk fejezni erőtörvénnyel. Charles Auguste de COULOMB (fr."— Előadás másolata:

1 Coulomb törvénye elektromos - erő

2 Coulomb-törvény Az elektromos kölcsönhatás erősségét ki tudjuk fejezni erőtörvénnyel. Charles Auguste de COULOMB (fr. fizikus) 1784-ben mérte meg először ennek az erőnek a nagyságát és fogalmazta meg törvényét: ahol: Q 1, Q 2 az elektromos állapotot létrehozó töltések nagysága /jele: Q, me.: C (coulomb)/ r a köztük lévő távolság, k pedig egy arányossági tényező

3 Megjegyzések: a. Azonos töltések taszítják egymást, coulomb-erő pozitív előjelű. b. Ellentétes töltések vonzzák egymást, coulomb- erő negatív előjelű. c. Ezt a törvényt másik három kutató is felfedezte egymástól függetlenül. Joseph Priestey (1767) Henry Cavendish (1772) John Robison (1769)

4 Elektromos kettős inga

5 Newton – féle gravitációs erőtörvény: ahol γ (gamma) a gravitációs állandó, értéke: m a tömeg, r pedig a köztük lévő távolság

6 Gyakorlás: Mf. 20.o. 1. Mf. 20.o. 2. Mf. 21.o. 5. a) Az erő nagysága hatszorosára nő, mert … b) Az erő nagysága a 12-szeresére nő, mert… c) Az erő nagysága nem változik, mert…

7 Mekkora erővel hatna egymásra vákuumban két, egyenként 1C töltésű, pontszerű test 300 m távolságból? Ezért nem lehet 1 C nagyságú töltést egy néhány centiméter átmérőjű fémgömbön felhalmozni.


Letölteni ppt "Coulomb törvénye elektromos - erő. Coulomb-törvény Az elektromos kölcsönhatás erősségét ki tudjuk fejezni erőtörvénnyel. Charles Auguste de COULOMB (fr."

Hasonló előadás


Google Hirdetések