Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához."— Előadás másolata:

1 ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !

2 Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához vonzza.

3 Hajhoz dörzsölt vonalzó

4 Kísérleti eszközök Ebonit rúd – gyapjú, műszál Üvegrúd - bőrdarab

5 Kísérletek 1.A bőrrel dörzsölt üvegrúd és a műszállal dörzsölt ebonitrúd az apró papírdarabokat (tollat) vonzza.

6 Kísérletek 2.A bőrrel dörzsölt üvegrúd és a műszállal dörzsölt ebonitrúd a keskeny sugárban folyó vizet eltéríti.

7 Tapasztalat Az azonos elektromos állapotú tárgyak taszítják, a különbözőek vonzzák egymást.

8 Elektromos állapotok Kétféle létezik: Azok a testek pozitív töltésűek, amik ugyanolyan elektromos állapotúak, mint a megdörzsölt üveg. Azok a testek negatív töltésűek, amik ugyanolyan elektromos állapotúak, mint a megdörzsölt ebonit.

9 A töltés atomi szintű magyarázata AtommagElektronfelhő proton neutron elektron Semleges atom: elektronok száma=protonok száma

10 vonzástaszítás Elektronokat a pozitív töltésű mag elektrosztatikus ereje köti az atomhoz. - pozitív töltés jele - negatív töltés jele

11 Atommag Elektron leadás Elektron felvétel Elektron felhő Legkönnyebben a külső héjon lévő elektronok távolíthatók el.

12 taszítás Semleges atom: elektronok száma=protonok száma Atommag: -proton -neutron Rövid hatótávolságú magerők tartják egyben a magot. Miért marad egyben az atom?

13 Dörzsölés előtt szőrme Ebonit rúd után

14 Töltésmegmaradás törvénye A környezetétől elszigetelt rendszerben (zárt rendszerben) az elektromos töltés mennyisége állandó.

15 Kísérletek magyarázata Ebonit rúd Üveg rúd + + + + + + + + Vonzás

16 Kísérletek magyarázata Taszítás

17 Elektroszkóp

18 Lerajzolva

19 Kísérletek elektroszkóppal Mi történik, ha 1. A megdörzsölt üveg- vagy ebonit rudat húzunk végig az elektroszkóp tetején? A mutató kitér.

20 2. E zután kézzel hozzáérünk a tetejéhez? A mutató visszatér eredeti helyére.

21 3. A rúddal csak közelítünk, de nem érünk hozzá? Amíg az elektroszkóp közelében van a rúd, a mutató kitér, de amint elvesszük onnan, visszaáll. + + +

22 4. különböző elektromos állapotú tárgyakat egymás után az elektroszkóphoz érintünk? Ha a töltött elektroszkóphoz ellentétes töltésű tárgyat érintünk, a mutató kitérése csökken, vagy akár teljesen visszaáll és újból kitér.

23 Elektromos megosztás (Pozitívan és negatívan töltött testek létrehozása) a) Töltött rudat közelítünk az összeérő két fémgömbhöz. b) A két fémgömböt szétválasztjuk. c) A töltött rudat eltávolítjuk.

24 Vezető anyagok Pozitív töltésű atomok (ionok) kristályrácsából és „szabad” elektrongázból áll. A töltéshordozók szabadon elmozdulhatnak, az elektromos állapot a vezető egészére szétterjed. A fémek vezető anyagok. A Föld belseje is nagy kiterjedésű vezető. -ion Fémrács -elektronok Fém alapállapotban semleges: elektrongáz

25 Az elektromos test a környezetében lévő vezető anyagokon elektromos megosztást idéz elő. + + ++ Elektromos test Megosztott vezető

26 A külső elektronok kötöttek az atomtörzshöz. Az ilyen anyag nem vezeti az áramot. Az elektromos test hatására az elektronok a maghoz képest csak kismértékben tudnak elmozdulni. Ekkor az anyag polarizálódik. + + + + Elektromos test Megosztott vezető + Szigetelők

27 Szigetelő anyagok például Üveg Bakelit Ebonit Tiszta víz Levegő

28 Feltöltődés veszélyei Például: Tűz- és robbanásveszélyes anyagok (Tilos a fém benzines kanna) Gyógyszer gyártás- a finom por rátapad mindenre Járművekről lógó lánc Megoldás: Földelés: egy testet fémes vezető útján összekötjük a Föld nedves, vezető rétegével.


Letölteni ppt "ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések