Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához."— Előadás másolata:

1 ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !

2 Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához vonzza.

3 Hajhoz dörzsölt vonalzó

4 Kísérleti eszközök Ebonit rúd – gyapjú, műszál Üvegrúd - bőrdarab

5 Kísérletek 1.A bőrrel dörzsölt üvegrúd és a műszállal dörzsölt ebonitrúd az apró papírdarabokat (tollat) vonzza.

6 Kísérletek 2.A bőrrel dörzsölt üvegrúd és a műszállal dörzsölt ebonitrúd a keskeny sugárban folyó vizet eltéríti.

7 Tapasztalat Az azonos elektromos állapotú tárgyak taszítják, a különbözőek vonzzák egymást.

8 Elektromos állapotok Kétféle létezik: Azok a testek pozitív töltésűek, amik ugyanolyan elektromos állapotúak, mint a megdörzsölt üveg. Azok a testek negatív töltésűek, amik ugyanolyan elektromos állapotúak, mint a megdörzsölt ebonit.

9 A töltés atomi szintű magyarázata AtommagElektronfelhő proton neutron elektron Semleges atom: elektronok száma=protonok száma

10 vonzástaszítás Elektronokat a pozitív töltésű mag elektrosztatikus ereje köti az atomhoz. - pozitív töltés jele - negatív töltés jele

11 Atommag Elektron leadás Elektron felvétel Elektron felhő Legkönnyebben a külső héjon lévő elektronok távolíthatók el.

12 taszítás Semleges atom: elektronok száma=protonok száma Atommag: -proton -neutron Rövid hatótávolságú magerők tartják egyben a magot. Miért marad egyben az atom?

13 Dörzsölés előtt szőrme Ebonit rúd után

14 Töltésmegmaradás törvénye A környezetétől elszigetelt rendszerben (zárt rendszerben) az elektromos töltés mennyisége állandó.

15 Kísérletek magyarázata Ebonit rúd Üveg rúd Vonzás

16 Kísérletek magyarázata Taszítás

17 Elektroszkóp

18 Lerajzolva

19 Kísérletek elektroszkóppal Mi történik, ha 1. A megdörzsölt üveg- vagy ebonit rudat húzunk végig az elektroszkóp tetején? A mutató kitér.

20 2. E zután kézzel hozzáérünk a tetejéhez? A mutató visszatér eredeti helyére.

21 3. A rúddal csak közelítünk, de nem érünk hozzá? Amíg az elektroszkóp közelében van a rúd, a mutató kitér, de amint elvesszük onnan, visszaáll

22 4. különböző elektromos állapotú tárgyakat egymás után az elektroszkóphoz érintünk? Ha a töltött elektroszkóphoz ellentétes töltésű tárgyat érintünk, a mutató kitérése csökken, vagy akár teljesen visszaáll és újból kitér.

23 Elektromos megosztás (Pozitívan és negatívan töltött testek létrehozása) a) Töltött rudat közelítünk az összeérő két fémgömbhöz. b) A két fémgömböt szétválasztjuk. c) A töltött rudat eltávolítjuk.

24 Vezető anyagok Pozitív töltésű atomok (ionok) kristályrácsából és „szabad” elektrongázból áll. A töltéshordozók szabadon elmozdulhatnak, az elektromos állapot a vezető egészére szétterjed. A fémek vezető anyagok. A Föld belseje is nagy kiterjedésű vezető. -ion Fémrács -elektronok Fém alapállapotban semleges: elektrongáz

25 Az elektromos test a környezetében lévő vezető anyagokon elektromos megosztást idéz elő Elektromos test Megosztott vezető

26 A külső elektronok kötöttek az atomtörzshöz. Az ilyen anyag nem vezeti az áramot. Az elektromos test hatására az elektronok a maghoz képest csak kismértékben tudnak elmozdulni. Ekkor az anyag polarizálódik Elektromos test Megosztott vezető + Szigetelők

27 Szigetelő anyagok például Üveg Bakelit Ebonit Tiszta víz Levegő

28 Feltöltődés veszélyei Például: Tűz- és robbanásveszélyes anyagok (Tilos a fém benzines kanna) Gyógyszer gyártás- a finom por rátapad mindenre Járművekről lógó lánc Megoldás: Földelés: egy testet fémes vezető útján összekötjük a Föld nedves, vezető rétegével.


Letölteni ppt "ELEKTROSZTATIKA Ma igazán feltöltődhettek !. Elektrosztatikai alapismeretek THALÉSZ: a borostyánt (élektron) megdörzsölve az a könnyebb testeket magához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések