Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magfúzió. „ Négy évezred után a Nap kihűl, Növényeket nem szül többé a Föld; Ez a négy évezred tehát a miénk, hogy a Napot pótolni megtanuljuk, Elég idő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magfúzió. „ Négy évezred után a Nap kihűl, Növényeket nem szül többé a Föld; Ez a négy évezred tehát a miénk, hogy a Napot pótolni megtanuljuk, Elég idő."— Előadás másolata:

1 Magfúzió

2 „ Négy évezred után a Nap kihűl, Növényeket nem szül többé a Föld; Ez a négy évezred tehát a miénk, hogy a Napot pótolni megtanuljuk, Elég idő tudásunknak, hiszem.” ( Madách Imre : Az ember tragédiája)

3  A maghasadásnál az atommag energiájának egy része azért szabadul fel, mert kisebb kötési energiájú nehéz mag nagyobb kötési energiájú magokká alakul.  Energia szabadul fel akkor is, ha könnyű magok nehezebb maggá egyesülnek.

4

5 Megjegyzések:  A kis tömegszámú könnyű atommagok fúziójánál magenergia szabadul fel. elektromágneses sugárzás  Az energia elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel. Fúzió  Fúzió: latin szó; egyesülés, egybeolvadás  Feltétele: a nukleonok a magerők hatótávolságán belül közelítsék meg egymást. (Magerő: rövid hatótávolságú)  Gátat szab a Coulomb-taszítás (nagy hatótávolságú erő)  Intenzív hőmozgással közel kerülhetnek egymáshoz; magas hőmérséklet (100millió fok)

6 Magfúzió:

7 Fúziós reakciók például:

8

9

10

11 Magfúzió a csillagokban  A magfizika születése előtt nagy fejtörést okozott a csillagászoknak a Nap energiatermelése ( szén? ~1000év?)  A csillagok energiatermelésének elméletét Hans Bethe dolgozta ki 1938-ban. A következő folyamatsorozatot találta elképzelhetőnek: Mai ismereteink szerint egy másik is lefolyhat:

12

13

14  A Napban, hogy melyik ciklus történik valójában, a Nap hőmérsékletétől és a Nap anyagában található szén mennyiségétől függ.Mgj.:  Százmillió fok hőmérsékleten minden anyag plazmaállapotban van, amely pozitív töltésű atommagok és elektronok keveréke. A plazma kívülről semleges, az elektromosságot jól vezeti. Ilyen plazmát gázkisülés, ívkisülés vagy adiabatikus kompresszió útján hozhatunk létre.  A plazma állapotú anyagokat mágneses mezővel lehet egybefogni.

15 80∙ 10 6 J 420∙10 6 J  A termonukleáris reakció energiatermelése óriási. Pl 1kg urán teljes hasadásakor 80∙ 10 6 J energia, 1kg 4 He kialakulásakor 420∙10 6 J energia szabadulna fel.  A sugárzásveszély kisebb mint maghasadásnál.  Sok energiát termel és viszonylag mentes a radioaktív hulladékoktól.  A fúziós erőmű létrehozása ma már nem kilátástalan.  Az igen magas hőmérsékleten lejátszódó reakció gyors neutronokat szolgáltat majd.

16  E neutronokat 6 Li magokkal ütköztetve 4 He és 3 H keletkezik. A 3 H találkozhat 2 H-nel, ismét 4 He és neutron jön létre és így tovább.  A 6 Li nem túl gyakori.  A teljes megoldást a tisztán 2 H-nek működő erőmű adná.  Ez még magasabb kiindulási hőmérsékletet igényel.

17

18

19

20


Letölteni ppt "Magfúzió. „ Négy évezred után a Nap kihűl, Növényeket nem szül többé a Föld; Ez a négy évezred tehát a miénk, hogy a Napot pótolni megtanuljuk, Elég idő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések