Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,"— Előadás másolata:

1 Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele, hogy a kritikus térfogatnál, ( kritikus tömegnél) nagyobb térfogatú hasadóanyag legyen.

2 A bomba szerkezete Az 235U kritikus tömege körülbelül 7 kg. A bombában a hasadóanyagot úgy kell elrendezni, hogy az szubkritikus maradjon, ezért két vagy több részre osztják. A láncreakció elindításához a hasadóanyagot kémiai robbanótöltettel összepréselik, így kis térfogatban szuperkritikus tömeg egyesül.

3 Az összepréselés során a berillium olyan közel kerül a rádiumhoz, hogy együtt neutronforrásként üzemelnek. A kibocsátott neutronok hatására megindul a láncreakció. A másodperc törtrésze alatt hihetetlen mennyiségű energia szabadul fel.

4 Fúziós bomba A magenergia felszabadulásának másik módja: a könnyű atommagok fúziója. Az erre vonatkozó elméletet TELLER EDE dolgozta ki.

5 Az atommagok fúziója magas hőmérsékleten, plazmaállapotban valósítható meg.
A fúziós bombában ezt a magas hőmérsékletet hasadó bomba felrobbanásával érik el.


Letölteni ppt "Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések