Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor Alternatív energiaforrások Napenergia Vízenergia Geotermikus energia Szélenergia Bioenergia Hidrogéncella.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor Alternatív energiaforrások Napenergia Vízenergia Geotermikus energia Szélenergia Bioenergia Hidrogéncella."— Előadás másolata:

1

2 Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor

3 Alternatív energiaforrások Napenergia Vízenergia Geotermikus energia Szélenergia Bioenergia Hidrogéncella

4 Napenergia Alapja: fúzió Teljesítmény a Nap felületén: 60 MW/m2 Teljesítmény a Föld felületén: 1,4 kW/m2 Hasznosítási lehetőség: ipari, háztartási Villamos energia, hőenergia

5 A vízenergia Erőmű típusok: Folyami : közvetlen derivációs csatornás Tározós Ár-apály Völgyzárós

6 A vízerőműveknél kinyerhető villamos-teljesítmény P t =0,001*Q*H*ρ v *η*g kW Q térfogatáram m 3 /s-ban, H az üzemi esés, ρ V a víz sűrűsége, η összhatásfok, g gravitációs gyorsulás

7 Bős-Nagymaros kérdése! A változat (Dunakiliti-Bős-Nagymaros) B változat (Dunakiliti-Bős) C változat (Dunacsúny-Bős) Hága Bős=720 MW, H=22m, Q=1500 m 3 /s) Nagymaros= 171 MW, H=9,5 m, Q=2200 m 3 /s)

8 A Duna szlovák-magyar „szakasza”

9 A szélerőművek teljesítménye EE = ½ mv 2 ; q m = A ∙ v · φ Lev PP = ½ q m · v 2 = ½A ∙ v φ Lev · v 2 PP = ½ ∙ A · φ Lev ∙ v 3 AA –a „lapátok” keresztmetszete VV – szélsebesség φφ lev – levegő sűrűsége

10

11 A geotermikus energia Előnyök: A hasznosítás egyoldalú és extenzív jellegű, az elhasznált melegvizet általában nem nyomják vissza, hanem országosan a felszín alatti víztározókba, élővizekbe engedik, így a felhasználók jó része a tárolt vízkészletet direkt módon fogyasztja Magyarországon általában véve a Föld kérge az átlagosnál vékonyabb, ezért hazai geotermikus adottsági igen kedvezőek. Geotermikus energia gyakorlatilag kifogyhatatlan. Hátrányai: Geotermikus alapú villamosenergia-termelés egyenlőre nincs. Nálunk csak egyes helyeken koncentrálódó helyi energiaforrás. A meleg víznek magas a sótartalma. Viszonylag alacsony energiaszintű és hőmérsékletű energiaforrás. Szivattyúzási munka, negatív kút esetében. A Föld belsejéből kifelé irányuló hőáram átlagos értéke mW/m2, ami mintegy kétszerese a kontinentális átlagnak. A geotermikus energia hordozóját a Kárpát-medencében döntően a termálvíz képviseli. A hőhasznosítás műszaki színvonala a legtöbb helyen alacsony, hatásfoka kicsi, a hasznosítási hőlépcső max °C. A berendezések élettartama rövid, gyakori karbantartás, lerakódások eltávolítása.

12 Ez az ideális geotermikus energia!

13 Ez a valóság!

14 Az atomenergia, rövid történeti áttekintés Enrico Fermi Hanford (n  U-238; Np-239; Pu-239) Hirosima (U-235) Nagaszaki (Pu-239) Obnyinszk (5 MW) Windscale (Anglia) Harrisburg (USA) Paks (1. blokk, 440 MW) Csernobil (4.blokk 1000 MW) Paks (2.blokk)

15 Hogyan keletkezik az energia? E=Δm*c 2

16 A Paksi Atomerőmű elvi felépítése

17 A Paksi Atomerőmű biztonságos épülete

18 Egy kis számtan! Egy szélerőmű névleges teljesítménye: 0,3-0,4 MW A Paksi Atomerőmű összteljesítménye: 1800 MW Paksot kb szélkerék helyettesítené!

19 Az atomenergia veszélyei

20 Harrisburg leckéje: (Kemény G. János) A pontos mérés, egyértelmű tájékoztatás! Az elfogadható kockázat fogalma! Az ember mindig hibázhat! A média „szerepe”? A pánikkeltés elkerülése! A szakmai szervezetek együttműködésének fontossága!

21 C S E R N O B I L

22 MAGFIZIKAI ALAPOK A magenergia felszabadításának elvi alapjai Fúzió és fisszió A fisszió létrejöttének feltételei, termikus neutron és hatáskeresztmetszet A maghasadás „alapanyagai”, a „bombaanyagok” előállítása Az üzemelő reaktorban keletkező hasadványok

23 Csernobil

24 Ronczyk

25 A neutronegyensúly kérdése a reaktorban Az effektív sokszorozási tényező (K eff ) A neutronok befogódása Reaktorállapotok (kritikus, szuperkritikus, szubkritikus) Nukleáris biztonság, moderáltság, az önszabályoáskérdése

26 A moderátor és az üzemanyag arányának és a moderátor hőmérsékletének hatása a láncreakcióra Az alulmoderált reaktorok, a biztonságos üzemeltetés A felülmoderált reaktorok, a „megfutás”

27

28 Az RBMK 1000 reaktor

29 A RBMK épülete

30 És mit mondott EINSTEIN? Két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi hülyeség, de az előbbi nem biztos. Albert Einstein ( )

31 Önöké a szó!

32 Egy érdekes atomerőmű (CANDU)

33 Befejezés 1: Az oktatás drága dolog. De a tudatlanság még drágább!!!

34 BEFEJEZÉS 2: Aki figyelt, annak köszönöm!

35


Letölteni ppt "Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor Alternatív energiaforrások Napenergia Vízenergia Geotermikus energia Szélenergia Bioenergia Hidrogéncella."

Hasonló előadás


Google Hirdetések