Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Törvények. Newton I. törvénye Minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Törvények. Newton I. törvénye Minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására."— Előadás másolata:

1 I. Törvények

2 Newton I. törvénye Minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására egy másik test, vagy mező nem kényszeríti.

3 Newton II. törvénye A dinamika alaptörvénye: F = m·a A testek gyorsulását a rá ható erők határozzák meg.

4 Newton III. törvénye Ha az egyik test erőt fejt ki a másikra, a másik is erőt fejt ki az előzőre, tehát az erők mindig párosával lépnek fel. Ezek az erők egyenlő nagyságúak és ellentétes irányúak.

5 A lendület megmaradásának törvénye Két test mechanikai kölcsönhatása során a testek lendülete úgy változik, hogy a kölcsönhatás előtti lendületek összege egyenlő a kölcsönhatás utáni lendületek összegével.

6 Kepler törvényei I. törvény:A bolygók a Nap körül olyan ellipszis alakú pályán keringenek, melynek egyik gyújtópontjában a Nap áll. II. törvény: A bolygótól a Naphoz húzott összekötő egyenes, a vezérsugár, egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol. III. törvény: A bolygók keringési idejének négyzetei úgy aránylanak egymáshoz, mint közepes naptávolságuk (ellipszisük fél nagytengelye) köbei:

7 II. Fizikai mennyiségek

8 Tömeg: A test tehetetlenségének mértéke. Jele: m Mértékegysége. 1 kg Sűrűség A test tömegének és térfogatának a hányadosa Jele:  ró  Mértékegysége: 1 kg/m 3

9

10 Erőkar Az erő hatásvonalának a forgástengelytől mért távolsága Jele: k Mértékegysége: 1 m Forgatónyomaték Az erő és az erőkar szorzata Jele: M Mértékegysége: 1 Nm

11 III. Erőtörvények

12 Rugalmas erő (Hooke-törvény) D: rugóállandó, mértékegysége:

13 Súrlódási erő Csúszási súrlódási erő: Tapadási súrlódási erő: Gördülési ellenállási erő:

14 Közegellenállás

15 Gravitációs erőtörvény f : gravitációs állandó


Letölteni ppt "I. Törvények. Newton I. törvénye Minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására."

Hasonló előadás


Google Hirdetések