Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:"— Előadás másolata:

1 A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:
Tolnainé Kelemen Beáta Iskola neve: Szakcsi Általános Iskola Fülemüle Tehetségkutató Informatika Verseny 2013

2 Környezetvédelem A szemét útja ! Káros Egészséges

3 Tartalom Újrahasznosítás I.-II. része Hulladék káros hatásai
Hulladékkal való gazdálkodás Egészséges hulladék tárolás A szelektív hulladékgyűjtés okai Hulladékból készült használati tárgyak Ártalmatlanítás I.-II.-III. A szemét által okozott kár I.-II.III. A szemét éves mennyisége. Szemét szigetek víz közelben Szemétszállítás Összefoglaló

4 Az EMBEREK általi újrahasznosítás !!
Újrahasznosítás II. Példák az újrahasznosításra: ▪ műanyagüveg ▪ papír, újság ▪ üvegek ▪ fémek:alumínium ▪ egyéb hulladék Az EMBEREK általi újrahasznosítás !! Hulladékhasznosítás: A hulladékok hasznosítása mindig jelen volt a társadalomban, kiegészítette a természetes lebomlási folyamatokat. Az „ipari méretű” hulladékhasznosítás új keletű dolog, ahogy a nem lebomló és erősen mérgező hulladékok vagy szemét megjelenése is az.

5 Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy:
olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át.

6 Káros hatások mérséklésének alapvető módja
Szilárd hulladék Folyékony hulladék Meddőtározók külvilágtól való szigetelése Szennyezett vizek tisztítása (felszíni,talajvíz,bányavíz ,talajmosás) Földel való lefedés As Mg Stb. Up,Ra Egyéb (Mg,Na,So4 stb.)

7 A hulladékkal való gazdálkodás!
Hulladékgazdálkodás: a hulladék kiküszöbölése keletkezésének megszüntetése hulladék mérséklése korlátozás nélküli elhelyezés megfelelő gyűjtés és hasznosítás

8 Egészséges hulladék tárolás!
Pl.: szelektálás

9 A szelektív hulladékgyűjtés okai!!
Hulladékok szelektálása: papír fém üveg Különválogatva gyűjthetők pl.: - 4 kukába szelektálva - vagy egy kukába az összeset Ha vegyesen gyűjtjük a hulladékokat akkor szemét hegyek keletkezhetnek.

10 Szelektív tárolók !!

11 Hulladékból készült használati tárgyak!!
PL.: kerékpár gumiból készült öv, fa dugóból készült ülés, préselt műanyagüvegből egy gólya

12 Ártalmatlanítás! A szennyező hulladék végleges elszigetelésével (lerakás) vagy nemkívánatos minőségének megváltoztatásával (detoxikálás, elégetés) a környezetre veszélyes jelleg megszüntetése.

13 Ártalmatlanítás TERMIKUS eljárással !!
A háztartási, a csomagolási, a kisipari hulladékok fűtőértéke ugyan változó, de jelentős energiatartalommal rendelkeznek, ezért ártalmatlanításuk egyik gazdaságos lehetősége a termikus ártalmatlanítás. PL.: karácsonyfát

14 Ártalmatlanítás vagy szemét hegyek?!

15 A szemetelés következménye a környezetünkben !!
A természetben elhajigált ásványvíz-palackok, nejlonszatyrok apró darabokra bomlanak, az állatok tévedésből tápláléknak nézik ezeket, s belehalnak a műanyag rendszeres fogyasztásába. Földrajzi helytől függetlenül, világszerte nagy állatállományok pusztulnak el a szabadban a turisták gondatlan szemetelése miatt.

16 Szemét hegyek által okozott kár!!
környezetben és állatokban

17 A szemét éves mennyisége!!!

18 Szemét szigetek víz közelben!!
Ijesztő mennyiségű lebegő hulladékot találtak a Csendes-óceánban! Ez pedig a táplálékláncon keresztül az egész tengeri élővilágra kihathat.

19 Szemétszállítás A szemétszállítási módszer a 21. században!

20 Összefoglaló kérdések!
Miért szemetelnek? Mire jó a szelektálás? Miért lesznek szemét szigetek? Milyen hulladékból lehet készíteni használati tárgyakat? Miért hal ki annyi állat a szemét miatt? Milyen következményei vannak a szemetelésnek?

21 Források

22 Források 1. http://hu.wikipedia.org/wiki/New_Jersey

23 Források 2.

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szemét útja! Szerkesztette: Récsei Eszter Felkészítő tanár:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések