Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szelektív Hulladékgyűjtés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szelektív Hulladékgyűjtés"— Előadás másolata:

1 A Szelektív Hulladékgyűjtés
Név: Drobilisch Marcell Felkészítő tanár: Hídvégi Eszter Iskola:Szentistvántelepi Általános Iskola 2011, Budakalász, Martinovics u. 9

2 „Újrahasznosításnak” hívjuk azt amikor:
A hulladékból, ami már távozott a használatból, visszanyerjük az eredeti alapanyagát. olyan újra hasznosítható anyagokat állítunk elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. Az „újrahasznosítás” a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

3 A „Kezdeti Próbálkozások”
A II. világháború után a lakosság újrahasznosítható hulladékának gyűjtésére egy országos céget hoztak létre. A neve Melléktermék és Hulladékhasznosító Vállalat - MÉH volt. Rengeteg ifjúsági programot szerveztek, ilyen volt például a papírgyűjtés, ami még ma is nagy „divat”. Telepeikre lehetett bevinni a fölösleges vasat, papírt, akkumulátort, stb. természetesen némi anyagi ellenszolgáltatásért. De idővel sajnos megszűnt ezekre a telephelyekre az igény, ezért fokozatosan zárnak be egyre több ilyen intézményt.

4 A szelektív hulladékgyűjtés
A szemetelés napjainkban azért vált kritikussá, mert az urbanizáció következtében egyre több újrahasznosíthatatlan szemetet termelünk (pl.: lemerült elemek, lejárt gyógyszerek). Ezért igyekszünk azt az elenyésző mennyiségű újrahasznosítható hulladékot nagy százalékban másodjára vagy akár harmadjára is feldolgozni, ezzel védve környezetünket és lakóhelyünk környékének tisztaságát. A jelenség attól vált kritikussá, hogy a korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. Első lépésként a városok igyekeznek az ivóvizet kímélni, a szennyezett folyadékokat nem a természetes vizekbe bevezetni, illetve a szilárd hulladékokat a hasznosítás és feldolgozás szempontjai szerint szétválasztva gyűjteni.

5 Szelektív Hulladékgyűjtés „Színei”
Papír Színtelen üveg Fém doboz Színes üveg Műanyag

6 Az újrahasznosítás lépései
Színek szerint Hulladékgyűjtő Válogatás Bálázás Pépesítés Kész papír Hulladékgyűjtő Válogatás Aprítás Olvasztás Kész műanyag Hulladékgyűjtő Válogatás Törés Formázás Kész üveg Hulladékgyűjtő Válogatás Beolvasztás Fém tömbök Kész fém

7 Kattints a helyes „párosításra”!
Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Szürke Zöld Kék Fehér Sárga Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Kék Zöld Szürke Fehér Sárga Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Zöld Szürke Kék Sárga Sajnos nem Igen!

8 Mit dobnál a sárga konténerbe?
Kattints rá, ha helyes a megoldás, akkor eltűnik.

9 Melyik konténerbe dobhatom az elhasznált sörös üvegeket?
(Kattints a helyes megoldásra és az eltűnik!) Sajnos nem Igen!

10 Kattints újság életútjának lépéseire!
Törés „Pépesítés” Papírgyártás Beolvasztás Fém tömbök Töltés „Kék” gyűjtő Olvasó Égetés Kiadó Fogyasztó Újságárús Formázás Préselés

11 Mit tudunk a környezetvédelemről?
Szerinted, neked mekkora lehet az ökológiai lábnyomod? Hogyan tudjuk ezt csökkenteni? Mit tehetünk a háztartási komposztba? Milyen használati tárgyak készülhetnek újrahasznosított PET palackból? Vajon fehér vagy színes üveget helyeznek el többet szelektív gyűjtőkben? Véleményetek szerint mit sorolunk a veszélyes hulladékok közé? Van-e lehetőség a lakóhelyeden/környékén szelektív hulladékgyűjtésre? Mennyire tartod fontosnak a veszélyes hulladékok speciális kezelését? Miért?

12 Felhasznált Források Forrás Weboldal
Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola - BlikkOnline És egy fontos támpont(de nem forrás  ): Wikipédia


Letölteni ppt "A Szelektív Hulladékgyűjtés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések