Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő.  A hulladékot a szeméttől.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő.  A hulladékot a szeméttől."— Előadás másolata:

1

2  Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő.  A hulladékot a szeméttől az különbözteti meg, hogy benne kinyerhető anyag és/vagy energia található, ezért értéknek tekintendő.  Fontos az újra-használat és újrahasznosítás kifejezések szétválasztása is. Újra-használat során a hulladékká vált termék úgy lesz újra termék, hogy megőrzi formáját és funkcióját is.

3  Ahol az emberi civilizáció megjelent, ott mindig jelen volt a hulladék.  A történelemtudományok egyik nagy ágának jelentős szerepe van a hulladék halmok feltárásában, mert ebből tudnak következtetni az ott élt emberek életmódjára és társadalmi berendezkedésére.  Az iparosodás hatására a hulladékok mennyisége jelentős növekedésnek indult.

4  Az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált anyagok, amelyektől tulajdonosa szabadulni akar.  Ezért is tekintik a NIMBY javak egyikének (angol mozaikszó, jelentése = ne az én házam tájára).  Ez jól kifejezi a társadalom egészének viszonyát a hulladékokhoz, és az általuk okozott problémákhoz. Ezen kell mindenképpen változtatni, környezettudatosabbá formálni társadalmunkat.

5  Vannak, akik termelik, mások szenvednek negatív hatásaitól, ismét mások pedig a gyűjtéséből, hasznosításából, ártalmatlanításából, további értékesítéséből élnek.  Sorsa és mennyisége egyértelműen befolyásolja életminőségünket, ugyanakkor gazdasági tényező és iparág is. Ráadásul az utóbbi években dinamikus fejlődést mutat, jelentős bevételeket produkálnak a hulladékgazdálkodás gazdasági szereplői.  Az igazi megoldás a megelőzés. Tartós és újrahasználható termékeket kell előállítani, és ahol csak megoldható, el kell felejteni az egyszer-használatos termékeket. A veszélyes termékeket ki kell váltani nem veszélyesekre, ha a tudomány fejlődése erre már lehetőséget biztosít.

6

7 Biztonságos ártalmatlanítás Hulladék- képződés megelőzése, hulladék veszélyességének csökkentése Újrahasználat, hasznosítás

8

9  Ezt a folyamatot csak fokozta a fejlett országok egyre magasabb életszínvonala.  A hulladék fejlődése azért fontos, mert mutatja a társadalmi fejlődés léptékét is.  Ameddig 1840-ben egy 100 l-es szemetes edénynek a 60 %-át por (nagyrészt a szén- és fatüzelés mellékterméke) tette ki és csupán 5 % volt a papír, 15% a növényi hulladék, 5% a szépségápolási termékek és 15 % a vegyes hulladék frakció.  Ennek az ellentettje 2007-ben (Budapesten m/m %-ban kifejezve): 11,3 % papír, 2,6 % egészségügyi, 18,5 % műanyag, 3,6 % textil, 24,4 % komposztálható, 3,1 % üveg, 5,2 % fém, egyéb frakció 30,8 %, veszélyes 0,5 %;  Nyilvánvalóan az összetétel (ha általában kis mértékben is), de országrésztől, településtípustól, lakóhelytől és nem utolsósorban az életviteltől is függ.

10

11

12  Modern, rohanó világunkban nem szabad elfeledkezni a tudatos vásárlás, a felkapott globális ökológiai problémák mellett a szelektív hulladékgyűjtésről sem!  Szelektív hulladékgyűjtés mondhatni már egyidős az emberiséggel, de egészen a 20. századik nem volt ilyen nagy volumenű a gyűjtés kampánya.

13  Nincs rá egységes, elfogadott definíció. A hulladékok anyagfajta szerinti külön gyűjtését jelenti. Nélkülözhetetlen előfeltétele a későbbi újrahasznosításnak.  Célja a hasznosítható összetevők feldolgozóiparba történő visszaforgatása; a veszélyes összetevők elkülönített kezelésével a környezetterhelés csökkentése; az ártalmatlanítási kapacitások megtakarítása.

14  papír  fehér üveg és színes üveg  PET palack  fémek  zöld hulladékok valamint akciók keretében, vagy külön logisztikai rendben:  kiselejtezett villamos és elektronikai cikkek  építési és bontási hulladék  veszélyes anyagok bizonyos fajtái (akkumulátorok, növényvédő szerek)

15

16


Letölteni ppt " Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő.  A hulladékot a szeméttől."

Hasonló előadás


Google Hirdetések