Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja Hipszki Viktória munkája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja Hipszki Viktória munkája"— Előadás másolata:

1 A szemét útja Hipszki Viktória munkája
Felkészítők: Hortobágyiné Csizmadia Edina, Kéri Bernadett Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Szarvas,Vajda Péter u. 20.

2 Legyen zöldebb a föld! Mi fán terem? Hol kezdődik?
Mi a különbség hulladék és szemét között? Mi az az ökoriadó? Mi az a greenpeace? Miért is jó ez nekem?

3

4 A hulladék és a szemét A különbség az előző definíciók után könnyen leszűrhető. A hulladékot többször is fel lehet használni, míg a szemét „egyszer él”. Ha valamit eldobunk számunkra szemétté válik, de másnak lehet hulladék.

5 Honnan jön a szemét? Kultúránként és országonként rendkívül eltérő, hogy miből tevődik össze a szemétmennyiség. Csehországban az építőipar, Finnországban a víztisztítás, Japánban a feldolgozóipar felelős a legtöbb hulladékért.

6 Hova tart? Miután megszabadít bennünket a kukásautó a hulladéktól, nem is gondolnánk mi mindenen megy keresztül az összegyüjtött szemét, mire a belőlük készült alapanyagokból újra kész termék lesz. A hulladékokat először lemérik hídmérleg segítségével, majd vagy a komposztálóba, vagy a válogatóba kerül. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé.

7 Hulladékgyűjtő szigetek
A városokban gyakran látunk nagy színes konténereket. A színek más-más anyagot jelentenek. Ezek nemzetközileg elfogadottak. Sárga- műanyag, palack, elem és akkumulátor Kék- papír Fehér- fehérüveg Sötétzöld- színes üveg Sötétszürke- fém

8 Újrahasznosítás A szelektíven gyűjtött hulladékot először válogatják. Erre az anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt és a  sokszor nem oda való hulladék kiszelektálása miatt van szükség. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselve különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek belőlük.

9 Mi lesz belőle? A műanyagból palackok és pulóverek, játékok lesznek.
A papírból újra papír lesz, bár a színe barnább. A fémeket megolvasztják, majd újra formába öntik. Az üvegeket kimossák és újra címkézik,majd -töltik.

10 A hulladékgazdálkodás alapelvei
Összesen huszonegy alapelv van: Megelőzés, elővigyázatosság, felelősség, gyártói megosztott felelősség, elvárható felelős gondosság, elérhető legjobb eljárás, szennyező fizet, közelség elve, regionalitás, önellátás, fokozatosság, példamutatás, költséghatékonyság. A kiemelteket tartom a legfontosabbnak. És te?

11 A hulladékok fajtái A hulladék halmazállapota szerint: szilárd
folyékony(szennyvíz) gáz halmazállapotú hulladékok lehetnek.  A keletkezés helye szerint: termelési települési hulladékok vannak Veszélyességük szerint Veszélyes nem veszélyes hulladékokat különböztetünk meg. 

12 A szelektíven gyűjtött termékekből 6 hét alatt készülnek el az újrahasznosított termékek, és újra a boltokba kerülhet.

13 Összefogás A világon mindenki felelős a bolygó állapotáért. Nincs különbség származás vagy hovatartozás között. Ez a közös ügyünk.

14 Ökoriadó!? Az Öko-riadó!-t a hulladékkezelésért felelős, országos hatáskörű koordináló szervezetek hozták létre.  A Car-Rec Gépjárműroncs-kezelő Nonprofit Kft., az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) fogott bele ebbe a szemléletformáló munkába, mert szükségesnek érzik a gyermekek körében is terjeszteni a környezettudatosságot. 

15 Alma Együttes

16 A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalma
A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalma. Kanadábn alakult és mára az egész világot behálózza. A magyarországi iroda 2002 júniusában nyílt meg.  Több jelentős eredményük volt. Azonban őket is támadják ben elsüllyesztették a szolgálat hajóját a Rainbow Warriort.

17 A különböző szervezetek saját képességeik szerint kampányolnak
A különböző szervezetek saját képességeik szerint kampányolnak. Magánszemélyek gyakran adják az arcukat.

18 Egyszer volt hol nem volt…
A népszerű francia rajzfilmsorozat a környezetvédelem népszerűsítése végett készített egy évadot. A különböző nemzetiségű gyerekek együtt segítenek a világon. Ezzel nem csak a környezet helyzetére akarták felhívni a figyelmet, de az összefogásra és nyitottságra is bíztatnak.

19 A zenében is ott van Kölcsönkapott Föld kampánydal Michael Jackson:
Earth song Heal the World We are the world Man in the mirror Pa-dö-dö környezetvédelmi, kirándulós dal Bryan Adams-Don't Drop that Bomb on Me Disney stars: Send it on

20 Szeresd a Földet… És Ő nem lesz hálátlan.

21 Források kornyezetbarat.hulladektermek.hu www.okoriado.hu
diak.hulladekboltermek.hu utajovobe.eu


Letölteni ppt "A szemét útja Hipszki Viktória munkája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések