Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

hulladék, szemét, újrahasznosítás…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "hulladék, szemét, újrahasznosítás…"— Előadás másolata:

1 hulladék, szemét, újrahasznosítás…
A szemét útja hulladék, szemét, újrahasznosítás…

2 Készítette: Szabó Réka Mónika 7
Készítette: Szabó Réka Mónika 7.A Felkészítő tanár: Csizmadia Lajos Iskola: SIOK Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Siófok, Március 15. park 2. Források:

3 Bevezetés Az életszínvonal emelkedésével együtt nőnek igényeink is, melyeket nagyobb mértékű fogyasztással igyekszünk kielégíteni. Ezzel párhuzamosan egyre több szemetet és hulladékot termelünk, melynek gyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása, vagy hasznosítása egy nagyon komplex feladat, mégpedig a hulladékgazdálkodás feladata. De nem minden hulladék szemét!

4 Hulladék vagy szemét? Ezt a két fogalmat nehéz konkrétan elválasztani egymástól, hiszen a hétköznapi szemetet szakmai szóval Települési Szilárd Hulladéknak nevezzük (TSZH). Mégis lényegi különbség van a kettő között. Sajnos gyakran összekeverjük e két fogalmat és nem ritkán azonos tartalommal illetjük, pedig korántsem azonosak. Nézzük meg mit is jelentenek ezek a kifejezések?

5 Hulladék Hulladékok azok anyagok amelyektől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Pl. ásványvizes PET palack, sörös alumínium doboz stb. Ezek az anyagok újrahasznosíthatóak. Tehát olyan anyagokról van szó, amelyekből  további feldolgozás eredményeként új értéket lehet előállítani. ,,A hulladék nem más, mint nyersanyag nem megfelelő helyen.” (Keller) Csak hulladék

6 Szemét Ezzel ellentétben a szemét, mindazon anyagokat magában foglalja, amelyek már nem rendelkeznek értékkel. Két dolog miatt, vagy további hasznosításra alkalmatlan anyagösszetevőkből állnak, vagy a hagyományos értelemben vett kukában összekeveredtek a még hasznosítható anyagokkal. Első ránézésre e két fogalom között csupán az "újrahasznosításban" van különbség, de látnunk kell a fogalmak közötti kapcsolódást. A hulladék nem szemét, viszont a szemét nagy része hulladék. Ugyan iszonyú mennyiségű szilárd háztartási hulladékot termel az emberiség, ám ez a mennyiség eltörpül az ipari eredetű mellett.

7

8 A hulladékok csoportosítása
Halmazállapot szerint: szilárd (szilárd halmazállapotú szerves és szervetlen anyagok) folyékony (hulladékká vált folyadék amit nem vezetnek el és nem bocsátanak ki szentvízelvezető hálózaton, ill. szennyvíztisztító telepen keresztül) iszapszerű (egymástól különálló szilárd, finom szemcséjű részecskéket tartalmazó folyadékból kiülepített anyagi rendszer) gáznemű (lakóházfűtések füstje,ipari és vegyipari füstök, gázok) Eredet szerint: települési (háztartásokból származó szilárd vagy folyékony hulladék) termelési (kitermelő, feldolgozó és anyagi szolgáltató tevékenység során keletkező hulladék az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés területén)

9

10 Változik a szemét Ahogy a termékpaletta és a divat változik, úgy cserélődnek az egyes anyagok a háztartási hulladékban. Az alábbi grafika azt mutatja, hogyan változott a leggyakoribb hulladéktípusok aránya 1980 és 2005 között az Egyesült Államokban és Franciaországban. A hulladék mennyisége és minősége függ: a keletkezési helyétől és idejétől az életszínvonaltól és a fogyasztási szokásoktól Az ipari technológiák korszerűségétől a gyártás során felhasznált anyagok minőségétől

11 A keletkező hulladék fenntartható kezelése

12 A kukás autóból hová kerül a tartalom?
A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével, kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk, mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot. A hulladék 3 helyre mehet: -komposztálóba, -válogatóba -illetve a műszaki védelem segítségével lerakásra. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk, az ott gyűjtött hulladékok újra- hasznosítását tesszük lehetővé. Az újrahasznosítás sokkal kisebb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

13 Az újrahasznosítás folyamata
A szelektíven gyűjtött hulladékot először átválogatják. Ez részben gépesített, de jelentős szerepet jelent az élő munkaerő. Ez indokolja, hogy a hulladékokat tisztán elöblített állapotban gyűjtsük. (A válogatás a különféle anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt szükséges.) De sajnos azért is szükséges az utólagos válogatás, mert sokszor nem oda való hulladék lett a gyűjtőkonténerbe dobva. Az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékok is kiválogatásra kerülnek, amik a kommunális (települési) hulladékokkal együtt kezelnek. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselve különböző feldolgozó üzemekbe szállítják, ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek belőlük. A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják, apró pici granulátumot készítenek belőle. A papírból újra papír készül a papírgyárakban.

14 A fém kólás-, sörös-, energiaitalos dobozokat, különböző konzerves dobozokat megtisztításukat követően bálákba préselik. 1 bála súlya kb kg. Az összepréselt dobozokat megolvasztják, de előtte eltávolítják a tintát, festéket. A megolvadt dobozokat formákba öntik. Egy alumínium rúd súlya 7kg. Ezután lehet előállítani belőle a készterméket. A szelektíven gyűjtött termékekből 6 hét alatt készülnek el az újrahasznosított termékek, és újra a boltokba kerülhet.

15 A szigetelt hulladéklerakó
A szigetelt hulladéklerakó abban különbözik a hagyományos szemétteleptől, hogy a hulladék nem közvetlenül érintkezik a talajjal ezáltal nem szennyezi a talajvizeket, talajt, a hulladékból eltávozó nedvességtartalom az övárokban gyűlik össze. A hulladéklerakóban melléktermékként depónia gáz keletkezik mely adott esetben káros is lehet. Gázgyűjtő kutak segítségével ez a gáz elektromos energia előállítására hasznosítható, amelyből a hulladékkezelő üzem elektromos igénye fedezhető.

16 Hulladék, mint globális probléma A világ 7 szemét „csodája”
A Csendes-óceáni Szemét-sziget New York szemétlerakója, USA Roro azbeszt bányák, India Füstös-hegység, Fülöp szigetek, Manila Hajóbontó kikötő, Alang, India Yucca-hegység, Nevada, USA Elektronikai hulladéklerakó, Guiyu, Kína

17 A Csendes- óceáni Szemét-sziget
700 ezer és 15 millió km2 közötti területen.

18 A New York-i szemétlerakó
Minden New York-i iskolás tudja, hogy az űrből két ember alkotta műtárgy látszik. A kínai Nagy-fal és a New York-i szemétlerakó.

19 India, Roro azbeszt bányák
1983-ig bányásztak azbesztet a Roro- hegységben. A bányák bezárása után mintegy 700 ezer tonna veszélyes hulladéknak minősülő azbeszt maradt hátra, amely a közeli falvak lakosságát folyamatosan veszélyezteti.

20 Füstös-hegység, Fülöp szigetek, Manila
Manila hulladéklerakóját 1995-ben hivatalosan bezárták. A Füstös-hegység egy a Fülöp-szigeti hulladéklerakók közül ahol 150 ezer ember talál „megélhetést”.

21 Hajóbontó kikötő, Alang, India
Minden évben hajók százait szállítják Indiába, hogy ott szétszedjék őket, mint hulladékot. Az Alang-i part mintegy 160 futballpályányi területet foglal el. Egy szakember így számolt be az ott látottakról: „Ez a hely, valamennyi emlékeim közül leginkább hasonlított arra, amilyennek a poklot képzelem. Több mérföldnyi mocskos partszakasz, hatalmas tankerek szétdarabolva, füstölgő olajfelhők és lángok mindenütt. Több száz munkás, lángvágókkal és primitív szerszámokkal, sokuk hiányzó végtagokkal” .

22 Yucca-hegység, Nevada , USA
Felderítő munkálatok kezdődtek meg a Yucca- hegységben, hogy ide helyezzék el az USA majdnem összes nukleáris hulladékát. A mintegy 70 ezer tonna sugárzó hulladékot 10 ezer évre kell elszigetelni a környezetétől. A tervek szerint a hulladékot 300 méter mélyen a hegy gyomrában helyezik el, és ha elkészül a világ egyetlen olyan csodája lesz amelyet, élőlény sohasem láthat.

23 Elektronikai hulladéklerakó, Guiyu, Kína
Kína kelet partján fekszik ez a lerakó, amely Észak-Amerika elektronikai hulladékának jelentős részét fogadja. Bár talán nem annyira látványos, mint a világ többi szemétcsodája, ez a terület 100 ezer embernek ad elfoglaltságot. Az egyik közeli falu kizárólag a kábelégetéssel foglalkozik, hogy a fémet kinyerjék. A közeli folyóban a nehézfémekből a határértékek több tíz és százszeresét mérték.

24 Űrszemét Az első amerikai űrséta során Edward White elhagyott egy fél pár kesztyűt. A kesztyű egy hónapon keresztül 28 000 km/h sebességgel keringett a Föld körül. Valószínű, hogy ez volt az első űrhulladék. Mára megközelítőleg 110 000 repülő tárgyat tartanak számon az űrben: műholdakat, levált festékrétegeket, csavarokat, tömbökbe fagyott vizeletet. Egy angol cég kifejlesztett egy miniatűr műholdat (a Snap-1-et,) amely összegyűjti és a sztratoszféra szélére tolja az űrközi szemetet, amely aztán a Föld sűrűsödő légkörébe érve elég; bár alkalmanként előfordul, hogy egy-egy űrhulladék visszatér a Földre (átlagosan napi egy darab).

25 Ismétlő kérdések Minek a feladata a hulladék gyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása, vagy hasznosítása? Mitől szemét valami? (2 ok) 2000-ben Magyarországon milyen hulladékból keletkezett a legkevesebb? Egészítsd ki! Az újrahasznosítás mértéke egyes országokban függ a keletkezési ……….. és helytől, fogyasztási szokásoktól, az ………………………., az ipari technológiák………………….. , és a ……….. során felhasznált anyagok …………………….. Rakd sorba! hulladék csökkentése, újrahasznosítás, energia visszanyeréssel történő égetés, hulladék lerakás, újrafeldolgozás, hulladék megelőzése, energia visszanyerés nélküli égetés A kukásautó által beszállított és lemért hulladék hány helyre kerülhet és melyek ezek? Miért szükséges a szelektíven gyűjtött hulladék újraválogatása? Mi a lényege a szigetelt hulladéklerakónak?

26 Szabó Réka Mónika


Letölteni ppt "hulladék, szemét, újrahasznosítás…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések