Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka"— Előadás másolata:

1 A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka
Felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye  Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola 2800 Tatabánya, Cseri u. 35.

2 Vajon a génjeinkben van a szemetelés?
Talán azért dobálunk el mindent az utcán vagy a parkokban mert benne van a génjeinkben.

3 Hogy honnan veszem ezt? Régen az ősemberek amit nem tudtak már megenni azt csak fogták és eldobták! De akkor még nem volt becsomagolva semmi és nem volt belőle baj!

4 Napjainkban már mindent becsomagolunk papírba, műanyagba vagy bármi másba.
Attól még, hogy mesterséges anyagokba csomagoljuk az ételeket, mosószereket vagy bármi mást meg lehetne előzni, hogy mindenhol szemét heverjen!

5 Újrahasznosítás: Játékok
Játékok újrahasznosítása: nem kell eldobni egy játékot csak azért mert már nem játszunk vele! Adjuk oda óvodáknak, bölcsődéknek vagy a Vörös Keresztnek! Sok ilyen hely van ahol le lehet az ilyen dolgokat adni! Más gyerekek ahol nincs pénz ott nagyon örülnek annak ha kapnak egy „új” babát vagy kis autót.

6 Újrahasznosítás : Műanyag
A műanyag újra hasznosítása is nagyon egyszerű! Műanyag hulladék gyűjtőket találhatunk a nagyobb bevásárló központokba vagy a városok egy-két pontján szelektív hulladék gyűjtőként

7 Műanyag újrahasznosításának folyamata:
Bedobjuk a gyűjtőbe Elszállítják és kézzel kiválogatják Bálákba préselik Összeaprítják Megtisztítják Granulálják (tömörítik) Kész a félkész termék Fóliát fújnak vagy műanyagtermékeket készítenek belőle. Elszállítják a gyárakba, üzemekbe.

8 Újrahasznosítás : Papír
A papírt sem kell eldobni csak azért mert elszakadt! A szelektív hulladék gyűjtőkbe való „gyűjtés” megint csak egy lépés, hogy szebb legyen a környezetünk! Csak gondoljunk bele, hogy mennyi fát vágtak ki azért az egy lapért!

9 A papír újrahasznosításának folyamata
Bedobjuk a szelektív hulladék gyűjtőbe. Kézzel és automatákkal kiválogatják. Összepréselik bálákba. Pépesítik. Papírt gyártanak belőle. Elviszik a gyárakba ahol pl.: papír zsebkendőt, tojástartókat, wc papírt vagy egyéb dolgokat gyártanak belőle!

10 A levegőben szálló papírzacskók ide kerülnek:

11 Megéri lehajolni a zacskóért, hogy ne vigye el a szél a tengerekig, óceánokig?
Az állatok ha megeszik belehalnak. A bálnák légzőnyílásába kerülve elzárja a lég utat és megfulladnak! Gondoljunk azokra az álatokra akik a vizekben laknak és élnek! Ők nem tudják, hogy azt nem lehet megenni!

12 Gondolkodjunk el rajta!
Mennyi fa kell egyetlen 1 tonna lap előállításához? 1700 kg fa (kb fa) Az ember az egyetlen olyan faj amelyik kiírt egy egészerdőt, hogy a fákból papírt gyártson és ráírja, hogy „Védd a fákat” !

13 A mesterséges anyagok lebomlása:
Papír: 2-5 hónap Pamutruha: 1-5 év ( A cellulóz elásva a nedves talajba, évekig nem rothad el. ) Tejes doboz: 5 év Nejlonzacskó: év Pelenka: év Konzervdoboz: év Sörösdobozok műanyag karikája: 450 év Zöld üveg: 1 millió év Műanyag flakon: soha

14 Szeméthegyek Ha az ember nem szelektíven gyűjti a szemetet csak eldobálja, a Föld összes pontján szeméthegyek alakulhatnak ki!

15 Mit tudsz tenni ez ellen???
A borzasztó az, hogy a Világvégét, az emberek kihalását magunknak fogjuk okozni! A szemetelés miatt keletkezett rés az Ózon rétegen! A szemetelés miatt kezdtek el olvadni a jégvidékek! A szemetelés miatt indult el a Globális felmelegedés! Mit tudsz tenni ez ellen??? Katt ide!

16 Ami neked csak egy lépés az a Földnek akár több millió évet jelenthet!
Ne szemetelj! Nem minden bomlik fel! Ami neked csak egy lépés az a Földnek akár több millió évet jelenthet! Ha nem külön gyűjtöd a szemetet legalább ne az utcán dobáld el hanem inkább sétálj plusz 2 métert!

17 A műanyag és a papír újrahasznosítása egy-egy képpel illusztrálva

18 Utolsó Magyarország a szelektív hulladék gyűjtésben
A 2008-as adatok szerint!

19 A bálnák és delfinek védelméért!
Kattintson a képre a videó megtekintéséhez!

20 Védd a földet és ne szemetelj, mert a szemét útja hosszú!
Ha te változol, a környezeted is változni fog! Védd a földet és ne szemetelj, mert a szemét útja hosszú! Vissza

21 Források : http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s


Letölteni ppt "A szemét útja Készítette: Musicz Tünde Bianka"

Hasonló előadás


Google Hirdetések