Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szemét útja Felkészít ő tanár: Kusnyár Brigitta Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szemét útja Felkészít ő tanár: Kusnyár Brigitta Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és."— Előadás másolata:

1 A szemét útja Felkészít ő tanár: Kusnyár Brigitta Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola 2800 Tatabánya, Cseri u. 35. Készítette: Musicz Tünde Bianka

2 Vajon a génjeinkben van a szemetelés? Talán azért dobálunk el mindent az utcán vagy a parkokban mert benne van a génjeinkben.

3  Hogy honnan veszem ezt? Régen az ő semberek amit nem tudtak már megenni azt csak fogták és eldobták! De akkor még nem volt becsomagolva semmi és nem volt bel ő le baj!

4  Napjainkban már mindent becsomagolunk papírba, m ű anyagba vagy bármi másba.  Attól még, hogy mesterséges anyagokba csomagoljuk az ételeket, mosószereket vagy bármi mást meg lehetne el ő zni, hogy mindenhol szemét heverjen!

5 Újrahasznosítás: Játékok  Játékok újrahasznosítása: nem kell eldobni egy játékot csak azért mert már nem játszunk vele! Adjuk oda óvodáknak, bölcs ő déknek vagy a Vörös Keresztnek! Sok ilyen hely van ahol le lehet az ilyen dolgokat adni!  Más gyerekek ahol nincs pénz ott nagyon örülnek annak ha kapnak egy „új” babát vagy kis autót.

6 Újrahasznosítás : M ű anyag  A m ű anyag újra hasznosítása is nagyon egyszer ű !  M ű anyag hulladék gy ű jt ő ket találhatunk a nagyobb bevásárló központokba vagy a városok egy-két pontján szelektív hulladék gy ű jt ő ként

7 M ű anyag újrahasznosításának folyamata:  Bedobjuk a gy ű jt ő be  Elszállítják és kézzel kiválogatják  Bálákba préselik  Összeaprítják  Megtisztítják  Granulálják (tömörítik)  Kész a félkész termék  Fóliát fújnak vagy m ű anyagtermékeket készítenek bel ő le.  Elszállítják a gyárakba, üzemekbe.

8 Újrahasznosítás : Papír  A papírt sem kell eldobni csak azért mert elszakadt!  A szelektív hulladék gy ű jt ő kbe való „gy ű jtés” megint csak egy lépés, hogy szebb legyen a környezetünk! Csak gondoljunk bele, hogy mennyi fát vágtak ki azért az egy lapért!

9 A papír újrahasznosításának folyamata BBedobjuk a szelektív hulladék gy ű jt ő be. KKézzel és automatákkal kiválogatják. ÖÖsszepréselik bálákba. PPépesítik. PPapírt gyártanak bel ő le. EElviszik a gyárakba ahol pl.: papír zsebkend ő t, tojástartókat, wc papírt vagy egyéb dolgokat gyártanak bel ő le!

10 A leveg ő ben szálló papírzacskók ide kerülnek:

11 Megéri lehajolni a zacskóért, hogy ne vigye el a szél a tengerekig, óceánokig?  Az állatok ha megeszik belehalnak.  A bálnák légz ő nyílásába kerülve elzárja a lég utat és megfulladnak!  Gondoljunk azokra az álatokra akik a vizekben laknak és élnek! Ő k nem tudják, hogy azt nem lehet megenni!

12 Gondolkodjunk el rajta! Mennyi fa kell egyetlen 1 tonna lap el ő állításához?  1 1700 kg fa (kb. 15-17 fa) Az ember az egyetlen olyan faj amelyik kiírt egy egészerd ő t, hogy a fákból papírt gyártson és ráírja, hogy „Védd a fákat” !

13 A mesterséges anyagok lebomlása: PPapír: 2-5 hónap PPamutruha: 1-5 év ( A cellulóz elásva a nedves talajba, évekig nem rothad el. ) TTejes doboz: 5 év NNejlonzacskó: 10-100 év PPelenka: 50-100 év KKonzervdoboz: 50-100 év SSörösdobozok m ű anyag karikája: 450 év ZZöld üveg: 1 millió év MM ű anyag flakon: soha

14 Szeméthegyek  Ha az ember nem szelektíven gy ű jti a szemetet csak eldobálja, a Föld összes pontján szeméthegyek alakulhatnak ki!

15  A borzasztó az, hogy a Világvégét, az emberek kihalását magunknak fogjuk okozni!  A szemetelés miatt keletkezett rés az Ózon rétegen! A szemetelés miatt kezdtek el olvadni a jégvidékek! A szemetelés miatt indult el a Globális felmelegedés! Mit tudsz tenni ez ellen??? Katt ide!

16 Ne szemetelj!  Nem minden bomlik fel!  Ami neked csak egy lépés az a Földnek akár több millió évet jelenthet!  Ha nem külön gy ű jtöd a szemetet legalább ne az utcán dobáld el hanem inkább sétálj plusz 2 métert!

17 A m ű anyag és a papír újrahasznosítása egy-egy képpel illusztrálva

18 Utolsó Magyarország a szelektív hulladék gy ű jtésben A 2008-as adatok szerint!

19 A bálnák és delfinek védelméért! Kattintson a képre a videó megtekintéséhez!

20 Ha te változol, a környezeted is változni fog! Védd a földet és ne szemetelj, mert a szemét útja hosszú! Vissza

21 Források : hhttp://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s hhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%ADr hhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Hullad%C3%A9k hhttp://www.felsofokon.hu/zold-bolygo/2012/08/02/igy-szemetel-az-olimpia


Letölteni ppt "A szemét útja Felkészít ő tanár: Kusnyár Brigitta Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések