Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.""— Előadás másolata:

1 Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." (Saint-Exupéry)

2 A víz útja A Nap hatására percenként kb. 1 milliárd m 3 (fél Balaton víztömege) elpárolog a tengerekből, felhőkké alakul, a szél a szárazföld felé fújja, ahol a hegyeknél történő hirtelen emelkedéstől lehűl és kicsapódnak a párából a vízcseppek és lepotyognak a földre. A földre érés közbe a szegény vízcseppek a levegőből, az autók, épületek felületeiről viszik magukkal a piszkot, majd felszívódnak a talajban. A talajban újabb szennyeződéseket vehetnek fel. Útközben a víz igyekszik megszabadulni a hozzáragadt szennyeződéstől a kőzet és talajrétegeken történő áthaladáskor. A víz a talajban is mozog ameddig egy forráson keresztül ki nem lép és a patakokba folyókba gyűlve elindul a kiindulási helyükre a tengerekbe, óceánokba

3

4 Olajszennyezés Egy liter olaj 1 millió liter tiszta vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

5 A Föld vízkészletének 1%-a felszíni víz A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása.

6 Szennyezés A folyóinkba, tavainkba 300 milliárd liter szennyvizet juttatunk.

7 A víz szennyezői A mezőgazdaság 80 millió tonna műtrágyát használ fel.

8 A víz szennyezői A lakosság és az ipar több mint 120 millió tonna mosószert, kozmetikumot használ fel.

9 Vízfogyasztás?! Egy fő naponta kb. 150 liter vizet használ fel az alábbi eloszlásban: Ivás, főzés 3-4 liter Kézmosás 10-15 liter Fürdés, zuhanyozás 20-40 liter Mosás 20-40 liter Tisztítás 5-10 liter WC használat 20-40 liter

10 Válassz!


Letölteni ppt "Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.""

Hasonló előadás


Google Hirdetések