Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aggteleki cseppkőbarlang

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aggteleki cseppkőbarlang"— Előadás másolata:

1 Aggteleki cseppkőbarlang
Készítette: Zsiros Bálint

2 Tartalom Aggtelek Története A Nemzeti Park Cseppkő keletkezése
Következő Tartalom Előző Aggtelek Története A Nemzeti Park Cseppkő keletkezése Cseppkőképződmények A barlangrendszer Élővilág Képek Források

3 Következő Aggtelek Előző Aggtelek község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Putnoki járásban, Miskolctól 50 kilométerre északnyugatra, közel a szlovák határhoz található. A közelben található az ország egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, a Baradla–Domica-barlangrendszer.

4 Következő Története Előző A terület az őskor óta lakott, itt kerültek elő az ún. bükki kultúra tárgyi leletei. A település már a honfoglalás idején benépesült. A gyenge termőföld miatt a falu gazdasági életének alapja a 2. század közepéig hegyi állattenyésztés, a mészégetés és a szövő-fonó háziipar maradt. Természeti értékeinek köszönhetően a település ma turisztikailag kiemelt jelentőségű. Az UNESCO 1995. december 6-án a világörökség részévé nyilvánította.

5 Következő A Nemzeti Park Előző Az Aggteleki Nemzeti Park   Magyarország negyedik, 1985-ben alapított nemzeti parkja. Ez volt az első olyan nemzeti park az országban, amely: Kimondottan a geológiai értékek A vidék felszíni karsztjelenségei és a híres cseppkőbarlangok védelmére alakult meg. Mindazonáltal a területén sok védett növény- és állatfaj is előfordul.

6 Következő Előző Cseppkő keletkezése Cseppköveknek  amint erre nevük is utal a csepegő vízből kiváló ásványi alakzatokat nevezzük. Képződésük ütemét erősen befolyásolja az oldat töménysége, illetve az éghajlat (a víz utánpótlása). A cseppkövek anyaga nagyon sokféle lehet; jelenleg 68-féle  ásványból ismerünk cseppköveket.

7 Cseppkőképződmények Cseppkőoszlop Mésztufagát Csüngő cseppkő
Következő Előző Cseppkőoszlop Mésztufagát Csüngő cseppkő Álló cseppkő Cseppkőfüggöny

8 A barlangrendszer Következő Előző Az Aggteleki-cseppkőbarlang, vagy ahogyan a vidék népe nevezi: a Baradla-barlang Magyarország legnagyobb és leglátványosabb barlangrendszere. Járatainak eddig feltérképezett hosszúsága 25 km, s így a barlangok hivatalos hosszúsági ranglistáján ma már több külföldi barlang is megelőzi, rendkívüli üregméretei és páratlan gazdagságú színes cseppkővilága alapján azonban mégis az egész Föld egyik legnevezetesebb barlangjának számít. Számos sziklacsarnok mennyezetmagassága az 50 m-t is megközelíti, több olyan terme van, amelyek 200 m-nél hosszabbak. 

9 Élővilág Ászkarák Pokoli vakrák Barlangi rablócsiga A barlangi pókok
Következő Élővilág Előző Ászkarák Pokoli vakrák Barlangi rablócsiga   A barlangi pókok Denevér

10 Képek

11 Források


Letölteni ppt "Aggteleki cseppkőbarlang"

Hasonló előadás


Google Hirdetések