Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ERŐHATÁS Machács Máté Az erőhatás a testeknek a forgását is megváltoztathatja, vagyis az erőnek forgató hatása is lehet. Az erő jele: F forgástengely A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ERŐHATÁS Machács Máté Az erőhatás a testeknek a forgását is megváltoztathatja, vagyis az erőnek forgató hatása is lehet. Az erő jele: F forgástengely A."— Előadás másolata:

1 ERŐHATÁS Machács Máté Az erőhatás a testeknek a forgását is megváltoztathatja, vagyis az erőnek forgató hatása is lehet. Az erő jele: F forgástengely A mérleghinta akkor van egyensúlyban, ha a nehezebb gyerek közelebb ül a forgástengelyhez.

2 ERŐKAR Az erő hatásvonalának a forgástengelytől mért távolságát erőkarnak nevezzük. Jele: k erő erőkar forgástengely F1 F2 k1 k2 Az F1 erőkarja k1, az F2-é k2.

3 FORGATÓNYOMATÉK A forgató hatás nagysága az erő . erőkar
szorzattal jellemezhető. Ezt a mennyiséget forgatónyomatéknak nevezzük. Jele: M M = F . k

4 EGYENSÚLY Egyensúly esetén az ellentétes irányban forgató két erő forgatónyomatéka egyenlő nagyságú. F1. k1 = F2. k2 M1 = M2


Letölteni ppt "ERŐHATÁS Machács Máté Az erőhatás a testeknek a forgását is megváltoztathatja, vagyis az erőnek forgató hatása is lehet. Az erő jele: F forgástengely A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések