Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A helyes ülés, az ülés típusai és hibái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A helyes ülés, az ülés típusai és hibái"— Előadás másolata:

1 A helyes ülés, az ülés típusai és hibái

2 Helyes ülés: A lovasnak megfelelő az ülése, amikor egyenes a háta, a vállak lazák, hátrahozottak és le vannak engedve. A könyök a testhez simul, a felkar laza, függőleges, a testhez közel van. Az alkar a szár meghosszabbítása. A kezek egymástól kis távolságra  a sörény él fölött tenyérnyivel helyezkednek el, a hüvelykujj legfelül van, az ujjpercek előre néznek. A csukló legyen laza és flexibilis, hogy érezzük a ló szájmozgását. Egy könnyű kezű lovas kevesebb problémát okoz a lónak,mint egy ˝szájba kapaszkodós ˝.

3 A szárakat tartsuk enyhén feszesen
A szárakat tartsuk enyhén feszesen .a lazaság a legfontosabb velejárója a helyes ülésnek,és ez vonatkozik a lábakra is: a combok és a térdek lazán simuljanak a nyereghez. A térd ne mozogjon ide-oda, így a lábszár pozíciója helyes marad. A csizma adja a legfontosabb előrehajtó segítséget. Lazán lógnak közvetlenül a heveder mögött. A lábfej elülső része a kengyelben van, a sarok lefelé mutat. A lábujjak előre néznek.

4 A kengyelszíjak hosszúsága fontos szerepet játszik a helyes ülés kialakításában. Felszállásához a kengyelszíjak a kinyújtott kar hosszúságának feleljenek meg. A helyes hosszúságot   a lovagláshoz  a nyeregből állítsuk be. A kengyelvas a boka magasságában legyen, amikor a lábak szabadon lógnak lefelé.

5 A helyes ülésnél egy képzeletbeli függőleges vonal köti össze  a fejtetőt, a medencét és a bokát. Néhány lovas iskolában tükrök vannak a pálya mellett, hogy a lovasok meg igazíthassák ülésüket.

6 Klasszikus ülés jellemzése:
A klasszikus ülés a modern üléstől annyiban tér el, hogy a váll – csípő – sarok nem feltétlenül esik egy függőlegesbe. A klasszikus ülés is balansz ülés, a klasszikus ülés is független ülés, használata során nincs szükség arra, hogy a lovas saját testének egyensúlyát a szárakon kapaszkodva biztosítsa. A klasszikus ülés nem keverendő össze a széküléssel, ami üléshiba.

7 A klasszikus használata során a lovas testének alátámasztása eltér a modern ülésnél alkalmazottnál.
A klasszikus ülés: nem igényli a modern ülés igényeit kielégítő térdtámaszt. a modern ülésnél hosszabb kengyelt kell csatolni, így a lovas talpa súlypontjának függőlegesétől előrébb kerül.

8 A klasszikus ülés és a modern ülés között nincs éles határvonal.
A klasszikus ülés kengyelcsatolása nem keverendő össze az öncélúan hosszúra csatolt kengyellel. A helytelenül hosszúra csatolt kengyel bizonytalan ülést, majd merevséget okoz. A kengyelre is súly kerülhet, a sarkaknak a lovas legmélyebb pontjának kell lennie! A klasszikus ülés és a modern ülés között nincs éles határvonal.

9 Könnyű ülés és könnyített ülés jellemzése:
Az idomító és könnyű ülés biztos tudás után fejleszthető ki. Igen rövid kengyelben az ülepet teljesen kiemeljük a nyeregből, a ló teljes hátszabadságot kap. Könnyű ülésben vágta jármódban ülünk, alkalmazási területe ugratásnál, military lovak kondíció tréningjében (galopp versenyeken).

10 A könnyített ülésben: a lovas felsőteste valamennyivel a függőleges elé kerül. A derék finoman meghúzva, a vállak szétnyitva. Felsőtestűnkkel csak annyira dőljünk előre, hogy súlypontunk egybeessen a mozgó ló súlypontjával, ha túlságosan előredőlünk, ülésünk a ló elejére kerül. Így indokolatlanul terheljük a ló elülső testrészét, arról nem beszélve, hogy segítségeink elvesztik hatásukat. Bokánkat tartsuk lazán a kengyelben. Ülepünk kissé kiemelkedik a nyeregből, így tehermentesítve a ló hátát. Könnyített pozícióban a lovas nem a nyeregben, hanem a nyergen ül! A térdek szorosan a nyergen; a lábszárakkal együtt rugóztatják a mozgást. Az alsó lábszárak kívánatos helye a heveder vonala, a lovas vádlijával mindig kapcsolatban marad a ló testével.

11 Fontos, hogy pozíciónkat soha ne a szárak segítségével tartsuk fönn!
A kengyeleket állítsuk három lyukkal rövidebbre az idomításnál használt hossznál. Túl hosszú kengyel esetén a lovas nem tud könnyíteni, túl rövid kengyelhossz pedig a segítségadás rovására mehe. Fontos, hogy pozíciónkat soha ne a szárak segítségével tartsuk fönn!

12 Ha lovunk jól idomított, akkor minden további nélkül reagál a könnyített ülésben adott jelzésekre - lovasnyelven segítségekre. Törekedjünk arra, hogy a lehető legkönnyebb kapcsolatban maradjunk a ló szájával. Ha létrejön a könnyed és folyamatos támaszkodás, a ló könnyedén és szívesen vágtázik majd alattunk, hátulsó lábával szorgalmasan és állandóan súlypontja alá ugorva. A könnyített és az idomítóülésben adott segítségek között nincs különbség. Iramfokozáskor a térdek és alsó lábszárak jobban zárnak, a felsőtest pedig a tempónak megfelelően hajszálnyival előrébb vagy hátrább kerül. Jó, ha lovunk reagál a hangsegítségekre. Ezt a lovak megtanulják - mi pedig gyakran hasznát vehetjük edzésen vagy versenyen. Fordulatokban lovunk maradjon ütemes és lendületes. A lovas a fordulat irányába néz és ugyancsak ebbe az irányba helyezi súlyát. A belső csizma aktiválja, a külső pedig kontrollálja a ló hátulsó lábait.

13 A helyes ülés kialakításának módjai, feladatai:
A helyes ülés kialakításához a lovasnak megfelelően ruganyosnak kell lennie. Sok gyakorlat van, amelyeket ennek érdekében érdemes elvégezni lovaglás előtt és közben is, hogy az izomzat bemelegedjen és ellazuljon.

14 Hajoljon előre, érintse meg a lábujjait
Hajoljon előre, érintse meg a lábujjait. Először jobb kézzel a jobb lábat, majd bal kézzel a bal lábat. A két mozdulat között egyenesedjen ki a nyeregben. Kicsit nehezebb, de hasznos bal kézzel jobb lábat megérinteni és fordítva. Ez a gyakorlat fejleszti az egyensúlyérzéket, és lazítja az izmokat. Emelje fel a lábait, amilyen magasra csak lehet, és fogja meg a térdeket. Majd lassan engedje vissza a lábait. Ez nemcsak a láb, de a kar izmait is lazítja. Hajoljon előre, hátra, oldalra és próbálja a ló különböző, minél távolabb eső testrészeit megérinteni. A ló így szokja az érintést.

15 Emelje fel mindkét lábát a ló háta fölé, majd forduljon meg teljesen a nyeregben. Ez nemcsak az egyensúlyérzéket, de a koordinációt is javítja. A gyakorlatok lépésben és ügetésben egyaránt végezhetők. Kössön csomót a szárakra, hogy ne csússzanak le, majd emelje fel a karjait a levegőbe, és tartsa ott néhány ütemen keresztül, mielőtt visszaengedi. Mindezt különböző irányokba is megteheti. Egy kicsit nehezebb gyakorlat a karkörzés vagy karlengetés vízszintesen, illetve függőlegesen.

16 Lovaglás bal kézen: Ez azt jelenti, hogy a bal kezünk esik a kör közepe felé lovaglás közben.
Lovaglás jobb kézen: Ez azt jelenti, hogy a jobb kezünk esik a kör közepe felé lovaglás közben. Kézváltás: Kézváltásnak hívjuk, amikor a lovas egyik kézről való lovaglásról átvált a másik kézre.

17 Gyakoribb ülés hibák: 1.Székülés, Felhúzott térd és sarok
2.Villaülés, hátrahúzott lábszár, felhúzott sarok 3.Felhúzott váll, leszorított kéz, előretolt láb 4. Homorú derék, hátrahúzott; eltartott könyök, nyitott térd

18  székülés: Az egyik leggyakoribb probléma. Nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy elképzeld, hogyan is néz ki: az alsólábszár előrecsúszik, a comb közelebb emelkedik a vízszinteshez, mintha valóban egy széken terpeszkedne a lovas, és nem egy ló hátán ülne. Székülésben a lovas könnyen elmarad a "mozgás mögött", és a csípő előrehajtó segítségei nehezen érvényesülnek.

19 Megoldások: Bújj ki a kengyelekből, és tedd át őket magad előtt keresztben. Billentsd a csípődet előre-hátra a nyeregben, hogy megérezd mikor van a legnagyobb súly a szeméremcsonton és mikor az ülőcsontokon. Keresd meg azt a pozíciót, ami kényelmes, és úgy érzed, hogy a csípőcsontod függőleges helyzetben van. Közben a fejtetőddel törekedj felfelé. Körözz a bokáddal befelé, a ló felé. Ez segít ellazítani a lábakat és a csípőt. Fogd meg a nyeregkápát az egyik kezeddel a másikkal pedig a bokád. Kezd el lefelé nyújtani a térded, de ne erőltesd és közben vegyél mély levegőket. Aztán engedd le a lábad és csináld meg a másikkal is, majd mindkettővel.A gyakorlat kiegyenesíti és megnyújtja a medencét.

20 Előre nyújtott lábak Ha a lábak előre nyúlnak, a lovas felsőteste hátradől, és ezzel akarata ellenére is túlzottan megterheli a ló hátát, gerincét. Ilyenkor általában a lovas fentebb emeli a kezét és az egyensúlyának megtartása érdekében egyre jobban belekapaszkodik a szárba, ami persze kényelmetlen a lónak! Általános szabály, hogy a váll, a csípő és a sarok egy képzeletbeli egyenes vonalat kell, hogy képezzen. Így jobban egyensúlyba vagy, jobban tudod irányítani a lovat mivel a ló hátát nem egy ponton a nyereg, hátulján, terheled. Néhány nyereg különleges formájú-mint például az ugráshoz használt nyereg- s, ez hangsúlyosabbá teheti a problémát, ilyenkor hasznos lehet egy nyeregcsere.

21 Megoldások: Ha megpróbálunk úgy csizma segítséget adni, mintha össze akarnánk érinteni a ló hasa alatt a lábfejünket ez sokat, segít, mert ezáltal, kiegyensúlyozottabbá válik az ülés és nem fog előre billenni a láb.

22 Ferde ülés: Az ülés ferdesége többnyire a medencéből ered, a lovas az egyik csípőjét behúzza. Ez a gerinc elferdüléséhez vezethet, és persze a lónak is nehezebb lesz egyensúlyban maradni. Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a kengyelek egyforma hosszúak-e.

23 Megoldások: Tedd keresztbe a kengyeleket! Húzd fel a térded, a cipő talpaidat a ló marjához támasztva! Fogd meg a bokáidat, húzd ki magad, és engedd, hogy a két térded kifelé lesüllyedjen! Ez a gyakorlat jól fejleszti az egyensúlyt, mélyíti és szimmetrikusabbá teszi az ülést.


Letölteni ppt "A helyes ülés, az ülés típusai és hibái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések