Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A ló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A ló."— Előadás másolata:

1 A ló

2 Egy kis lótörténet Még száz évvel ezelőtt is, amikor pedig már a vonatot és az autót is feltalálták, a gyors közlekedés és szállítás elképzelhetetlen volt lovak nélkül. Ezek a könnyed teremtmények a legokosabb, legtanulékonyabb állatok közé tartoznak. Manapság mintegy 75 millió – legalább 100 különböző fajtába sorolható – ló él a földön. A lovak a lófélék családjába tartoznak. A lófélék hosszú lábú, páratlanujjú patás emlősök, hosszú farokkal és nyakuk felső részén sörénnyel. Nagy sebességgel tudnak vágtatni, remek szaglásuk, látásuk és hallásuk van, állandóan éberen figyelnek. A lovak növényevő állatok; szinte kizárólag füvet esznek, amelyet éles metszőfogaikkal harapnak le.

3

4 Természetes jegyek A természetes rajzolatok vagy jegyek általában fehér foltok a fejen és a végtagokon, de a has alján, a horpaszon és másutt is előfordulhatnak. A láb jegyeinek több típusát különböztetjük meg. A pártát övező fehér alapon fekete foltok – hermelinkesely; a lábtő alatt végződő jegy – félszár kesely; a lábtő fölé terjedő jegy – harisnyás.

5 Jármódok: LÉPÉS Ez a ló leglassúbb és leggyakrabban használt jármódja. A lépésben az egyes lábak egyenként, adott sorrendben érnek talajt, így négy patadobbanást hallhatunk. A patadobbanások egyenletessége utal a helyes lépésre. Négy ütemű jármód Iramai: összeszedett, közép, nyújtott lépés. Lépéshossz: cm. Sebesség: átlag 6 km/óra.

6 Jármódok: ÜGETÉS Hosszabb távolságok megtételére a legalkalmasabb jármód, a lovak ebben tudnak nagyobb távokat megtenni. Ügetésben az átlós lábpárok viszik előre a testet. A két átlós láb egyszerre lendül, ezért két patadobbanás hallható. Két ütemű jármód Iramai: lassú, élénk, verseny ügetés. Lépéshossz: , , cm. Sebesség: átlag km/óra. Világrekord: 69.7 másodperc alatt 1 km megtétele.

7 Jármódok: VÁGTA A legtermészetesebb gyors jármód. A vágtát az egyik hátsó láb indítja, majd ezt követi az ellentétes oldali átlós lábpár, majd a megmaradó mellső láb. Azaz a vágtánál három patadobbanást hallhatunk. Beszélhetünk bal vágtáról - ha bal elülső láb lép egyedül - illetve jobb vágtáról - ha a jobb elülső lép harmadiknak. Három ütemű jármód Iramai: lassú, munka, gyors vágta. Lépéshossz: cm. Sebesség: átlag km/óra. Világrekord: másodperc alatt 1 km megtétele.


Letölteni ppt "A ló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések