Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hogyan tájékozódjunk a terepen? Készítette: Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hogyan tájékozódjunk a terepen? Készítette: Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012."— Előadás másolata:

1 Hogyan tájékozódjunk a terepen? Készítette: Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012

2 - Az emberek réges régtől vándorolnak a Földön, karavá- nokkal szelik át a pusztát, hajóval utaznak a tengereken, óceánokon, átkelnek a hegyeken, sűrű erdősé- geken, de idővel mégis képesek viszatérni oda, ahonnan elindultak. - Vajon hogy lehetséges ez?

3 HORIZONT Amikor a mezőn vagy látod magad körül a Föld felszínét. Azt a területet, amelyet szemünkkel belátunk, látóhatárnak vagy horizontnak nevezzük.

4 A látóhatár vonala A látóhatár széle – képzeletbeli vonal, ahol az égbolt a földdel összeér. A látóhatár szélét soha nem érhetjük el.

5 A tárgyakat a látóhatár vanaláig láthatjuk. Mivel a Föld gömb alakú, ezért nem láthatjuk azokat a dolgokat, amik kívül esnek a látóhatárunkon.

6

7 Magas fa alatt állva úgy tűnik, mintha az égig érne. Ami persze lehetetlen, mert az égbolt nagyon messze van tőlünk.

8 ÉGTÁJAK

9 Tájékozódni a terepen azt jelenti, hogy meg tudjuk határozni a fő égtájak irányát. Tájékozódni lehet a Nap, a Hold, a csillagok és egyéb tárgyak szerint is, akár éjjel, akár nappal. A Nap mindig délen delel. A telihold éjfélkor mindig déli irányban van.

10 Tájékozódás a Nap szerint Déltájban fordulj arccal az árnyékod felé. Előttem van észak, Hátam mögött dél, Balra a Nap nyugszik, Jobbra a Nap kél.

11 Tájékozódás tereptárgyak szerint A fa és a domb északi oldalán később olvad el a hó.

12 A gombák a fatönk északi oldalán nőnek. A bokrok termése hamarabb érik a déli oldalán.

13 A fa ágai hosszabbak, a lombja sűrűbb a déli oldalán. Hangyabolyukat a fa déli oldalára építik a hangyák. Annak északi oldala meredekebb, a déli lejtősebb.

14 Sarkcsillag – mindig északi irányt mutat.

15

16

17 IRÁNYTŰ Iránytű (компас) – égtájak meghatározására szolgáló műszer. Fő eleme a szabadon elforduló mágneses tű. Kék színű vége Északot, vörös színű vége Dél irányát jelzi. Amikor használaton kívül van, rugó rögzíti a tű mozgását.

18 Tájékozódás iránytűvel (компас) Helyezd az iránytűt sima felületre! Húzd vissza a rugót, hogy a tű szabadon foroghasson! Fordítsd el az iránytűt úgy, hogy a tű kék vége egybeessen az É, a vörös pedig a D betűvel. Ekkor a Ny betű nyugatot, a K betű keletet fogja jelenteni.

19

20

21 Köszönöm a figyelmet! © Ilona Bakos 2012, Dercen


Letölteni ppt "Hogyan tájékozódjunk a terepen? Készítette: Bakos Ilona Derceni Középiskola 2012."

Hasonló előadás


Google Hirdetések