Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam. A Föld, mint deszka A régi civilizációk a Földet lapos deszkaként képzelték el, amely az óceánon úszik-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam. A Föld, mint deszka A régi civilizációk a Földet lapos deszkaként képzelték el, amely az óceánon úszik-"— Előadás másolata:

1 TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam

2 A Föld, mint deszka A régi civilizációk a Földet lapos deszkaként képzelték el, amely az óceánon úszik- felette a csillagoss ég.

3 A Föld, mint teknősbéka Később észrevették, hogy a Föld nem lapos, hanem domború, mint a teknős páncélja, amely az óceánban úszik.

4 A Föld alakja és Kopernikusz Miklós A festő azt a pillanatot ábrázolja, ahogy kihajol a lapos földről, kinéz a világűrbe, hogy bebizonyitsa, hogy a Föld gömbölyű. Kopernikusz – a heliocentrikus elmélet alapitója

5 A Föld gömbölyű Legmeggyőzőbb bizonyítékok Földünk alakjáról a műholdakról készített fényképek.

6 Bizonyítékok Az ókori emberek a föld gömbölyűségét az égbolt, csillagok megfigyelése alapján feltételezték. Holdfogyatkozáskor a Földnek a Holdra vetett árnyéka ívelt.

7 Bizonyítékok Hosszú útjaik során a tengerészek észrevették, hogy egyes csillagképek változnak. Ami az északi égboltnak a kis Göncöl és a Sarkcsillag - Az a déli égboltnak a Dél Keresztje.

8 Bizonyítékok Kikötőbe érkező hajóból először az árbócot, később a vitorlát, végül az egész hajótestet látjuk. 1234

9 Bizonyítékok 1519.9.20 –1522.9.6 Fernando Magellan és Juan Sebastián Elcano körbehajózták a Földet. Magellán a Fülöp-szigeteken lelte halálát.

10 Bizonyítékok 1519.9.20-án 5 hajó indult útnak - Trinidad, San Antonio, Concepcion, Santiago és Victoria 275 férfival a fedélzetüken, hogy körbehajózzák a Földet. 1522.9.6-án Victoria 18 tengerésszel érkezett vissza Spanyolországba.

11 Valóban gömbölyű? A világűrből készitett képek ezt bizonyitják. Valójában észak-déli irányban lapitott. Igazi alakja GEOID. Izsák Imre magyar tudós határozta ezt meg. A Föld sugara kb. 6378 km.

12 Föld modellje GLÓBUS

13 A Föld jövője a mi kezünkben van.

14 Jegyezd meg... A föld alakja Feltételezések a Föld alakjáról: lapos, teknősbéka páncáljára hasonlitó, gömbölyű. Gömb alakú, észak-déli irányba lapitott, geoid. bizonyitékok:   * Csillagképek és a Hold megfigyelései   * kikötőbe érkező hajók megfigyelése   * Magellán, a portugál tengerész   16.századi földkörüli útja   * fényképek a Földről A Föld sugara 6 378 km.


Letölteni ppt "TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam. A Föld, mint deszka A régi civilizációk a Földet lapos deszkaként képzelték el, amely az óceánon úszik-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések