Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková"— Előadás másolata:

1 TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
ZŠ Tbiliská 4 Bratislava Forditotta: Mgr. Fekete Lívia

2 A Föld, mint deszka A régi civilizációk a Földet lapos deszkaként képzelték el, amely az óceánon úszik- felette a csillagoss ég.

3 A Föld, mint teknősbéka Később észrevették, hogy a Föld nem lapos, hanem domború, mint a teknős páncélja, amely az óceánban úszik.

4 A Föld alakja és Kopernikusz Miklós
A festő azt a pillanatot ábrázolja, ahogy kihajol a lapos földről, kinéz a világűrbe, hogy bebizonyitsa, hogy a Föld gömbölyű. Kopernikusz – a heliocentrikus elmélet alapitója

5 A Föld gömbölyű Legmeggyőzőbb bizonyítékok Földünk alakjáról a műholdakról készített fényképek.

6 Holdfogyatkozáskor a Földnek a Holdra vetett árnyéka ívelt.
Bizonyítékok Az ókori emberek a föld gömbölyűségét az égbolt, csillagok megfigyelése alapján feltételezték. Holdfogyatkozáskor a Földnek a Holdra vetett árnyéka ívelt.

7 Bizonyítékok Hosszú útjaik során a tengerészek észrevették, hogy egyes csillagképek változnak. Ami az északi égboltnak a kis Göncöl és a Sarkcsillag - Az a déli égboltnak a Dél Keresztje.

8 Bizonyítékok 1 3 2 4 Kikötőbe érkező hajóból először az árbócot, később a vitorlát, végül az egész hajótestet látjuk.

9 Bizonyítékok – Fernando Magellan és Juan Sebastián Elcano körbehajózták a Földet. Magellán a Fülöp-szigeteken lelte halálát.

10 Bizonyítékok án 5 hajó indult útnak - Trinidad, San Antonio, Concepcion, Santiago és Victoria 275 férfival a fedélzetüken, hogy körbehajózzák a Földet án Victoria 18 tengerésszel érkezett vissza Spanyolországba.

11 Valóban gömbölyű? A Föld sugara kb. 6378 km.
A világűrből készitett képek ezt bizonyitják. Valójában észak-déli irányban lapitott. Igazi alakja GEOID. Izsák Imre magyar tudós határozta ezt meg. A Föld sugara kb km.

12 Föld modellje GLÓBUS

13 A Föld jövője a mi kezünkben van.

14 A föld alakja Jegyezd meg...
Feltételezések a Föld alakjáról: lapos, teknősbéka páncáljára hasonlitó, gömbölyű. Gömb alakú, észak-déli irányba lapitott, geoid. bizonyitékok: * Csillagképek és a Hold megfigyelései * kikötőbe érkező hajók megfigyelése * Magellán, a portugál tengerész 16.századi földkörüli útja * fényképek a Földről A Föld sugara km.


Letölteni ppt "TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková"

Hasonló előadás


Google Hirdetések