Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. A zónaidő felosztása Földünkön

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. A zónaidő felosztása Földünkön"— Előadás másolata:

1 9. A zónaidő felosztása Földünkön
Az idő története múzeumpedagógiai foglalkozás 9. A zónaidő felosztása Földünkön Időkülönbségek az egyes országok között

2 Bevezető Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak (ezt az időt „zónaidő”-nek is neve-zik, szemben a „helyi idő”-vel, amit az adott hely földrajzi hosszúsága határoz meg). Elméletileg az egyes időzónákat hosszúsági körök határolják, a va-lóságban azonban politikai okokból az országhatárokhoz igazítják őket. Régen az emberek a Nap deleléséhez viszonyított helyi időt használták, amely településről településre eltért. Az órák állandó állítása a közlekedés gyorsabbá és az órák pontosabbá válásával egyre nagyobb gondot jelentett.

3 Mindegyik időzónát a koordinált világidőhöz (UTC) viszonyítják
Mindegyik időzónát a koordinált világidőhöz (UTC) viszonyítják. A referenciahely a nulla meridián (0. hosszúsági kör), azaz a London közelében található Greenwichi Királyi Csillagvizsgálón átmenő főkör, ezért a koordinált világidőt korábban greenwichi középidőnek (GMT) nevezték. Az időzónákra vonatkozó megál-lapodást a Nemzetközi Meridián Konferencián hozták meg. A zónaidők a UTC-től általában egész órában térnek el, ritkábban az egészhez képest fél óra, két esetben pedig negyed óra eltérés van. A másodperc számértéke mindenütt azonos. Nagy kelet-nyugati kiterjedésű országokban (például Kína) elő-fordul, hogy egyetlen zónaidőt használnak; előfordulnak más különlegességek is.

4

5 Zónaidő Ha a mindennapi életben óráink a helyi polgári időt mutatnák, akkor nyugatról keletre (vagy keletről nyugatra) való utazásunk során az óráinkat folyamatosan előre (illetve vissza)  kellene igazítani. Ennek elkerülése érdekében vezették be a zónaidőt. A Föld felszínét nagyjából a hosszúsági körök mentén zónákra osztották fel, figyelembe véve az országhatárokat (politikai igényeket). Az alapdélkör 1883-óta a greenwichi csillagvizsgáló meridián-műszerén áthaladó főkör. A zónák szélessége 15o - ami 1 órának felel meg. A zónán belül a zóna középvonalának helyi idejét használjuk. A zónákon áthaladva az órákat egy órával előbbre vagy hátra kell igazítani attól függően, hogy keletre vagy nyugatra utazunk.

6

7

8 Érdekességek Energiatakarékossági vagy államigazgatási okokból a zónaidőt rende-leti úton egy-két órával megváltoztathatják (nyári-téli időszámítás). Ezt az időt dekretális időnek nevezzük (dekrétum - rendelet). Tegyük fel, hogy egy utazónk kelet-nyugati irányban utazik és 15o-nak megfelelő távolságot pont egy óra alatt tesz meg. Mivel minden 15o-os zónán áthaladva óráját 1 órával kell előrébb igazítania, ezért mindenhova pontban ugyanakkor, ugyanazon a napon  érkezik Visszaérve a kiindulási helyére órája még mindig ugyanannyit mutat, de már a dátum ott a következő napot mutatja, hiszen utazása közben 24 óra telt el. Hogy ezt az ellentmondást feloldják, bevezették a dátumválasztó vonalat (Greenwichcsel átellenes délkör). Ennek kelet-nyugati áthaladása esetén egy napot ki kell hagyni (következő napra ugrani), ellenkező esetben (pedig nyugat-keleti utazás) ugyanazt a dátumot kétszer egymás után kell írni.

9 Időértékek a bolygónkon
A forgó Föld megvilágított oldalán nappal, vele átellenben éjjel van. A Nappal pontosan szemben 12 órát mutatnak az órák. Ahogy forog a Föld mindig más és más földrajzi hely kerül szembe a Nappal, így mindig más földrajzi helyen van dél. 

10 Forrás: E-tananyag (weblap), januári állapot


Letölteni ppt "9. A zónaidő felosztása Földünkön"

Hasonló előadás


Google Hirdetések