Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary"— Előadás másolata:

1 Hogyan javíthatjuk betegeink transzplantációs aktivitását: az információk és példák szerepe
Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary 17. sz. Dialízisközpont, Ajka Debrecen, június 4.

2 Tény: Az a beteg a legegyüttműködőbb, aki értelmi szintjének megfelelően betegségével kapcsolatban tájékoztatást kap. Alap: Mit tud a beteg a körülötte zajló gyógyítási eljárásokról? A beteg felvilágosítása: -alapismeretekre épül, -lépésről lépésre halad, -érthetően, szakszavak használata nélkül történik.

3 A Dialízisközpont és a régióhoz tartozó Transzplantációs Klinika fizikálisan egymástól távol eshet. A műtétre való felkészítést ezt áthidalva kell megoldani.

4 A beteg kivizsgálása a műtét előtt a dialízisközpontban kezdődik
A beteg kivizsgálása a műtét előtt a dialízisközpontban kezdődik. Tájékoztatni kell a beteget, ami a riadó alatt történik, ill. ami a klinikán a műtét előtt és utáni napokban várható, valamint a rehabilitáció alatt. A beteg felvilágosítása a fenti szakaszok szerint valósul meg.

5 Nephrológus szakorvos által tx-re alkalmasnak tartott betegnél fel kell mérni mit hallott a szervátültetésről. Röviden elmondani mi a szervátültetés fogalma (az információknak %-a elvész). Fel szeretne kerülni a transzplantációs listára? igen nem

6 nem Megtudni mik a félelmei! Bátorítani kérdésfeltevésre.
Minden kérdésre válaszolni. Időt hagyni, hogy a kapott válaszok alapján mérlegeljen. Kb. 2 hónap után ismét felkínálni a lehetőséget. Cél a felvilágosítás, nem a rábeszélés.

7 igen Mindenkinek meg kell adni az esélyt.
1. Életkor nem kizáró ok: jelenleg B.I. 75 éves jó általános állapotú betegünk kivizsgálása zajlik. 2. M.J. Skizofrén beteg, előzetes pszichiátriai vélemény tx-nek nem talált kontraindikációját, gyógyszerrel egyensúlyban van, megfelelő családi háttérrel rendelkezik. 2009-ben sikeres transzplantáció. Diabetes Mellitus és Hypertonia esetén alaposabb kivizsgálásra van szükség.

8 A felvilágosításnak ezen a szintjén érdemes a hozzátartozókat is bevonni.
Élődonor Cadaver donor Előnye: tervezhető hamarabb jut szervhez rövidebb a hideg isémiás idő jobb a graft túlélése rokon esetén jobb szöveti egyezés →kevesebb gyógyszer →kevesebb mellékhatás

9 Donor támogatása: útiköltségtérítés 100 %-os táppénz közjegyzői díj visszafizetése gondozásba vétel szükség esetén soron kívüliség a tx listán Miniszteri kitűntetés: Pro Vita díj Az élődonor kivizsgálását a Transzplantációs Klinika végzi. Figyelik a donornak milyen lelki terhet jelent a szervadományozás. A folyamat bármikor leállítható.

10 Cadaver donációnál az előzetes kivizsgálást a dialízisközpont végzi.
Elmagyarázni a kivizsgálás fontosságát: műtéti terhelés beültetett szerv vérellátásának biztosítása műtét utáni immunszupresszív szerek kóros hatásainak kivédése céljából góckutatás Fenti vizsgálatok alapján a Regionális Bizottság dönt.

11 Pszichés teher (téves): valakinek meg kell azért halnia, hogy ő szervet kapjon.
Regionális Bizottság engedélyt követően a beteg felkészítése a riadóra: Felvilágosító média anyag Mindig legyen elérhető Kórházi csomagja legyen mindig összekészítve Papírjai legyenek mindig nála CAPD-s 2-3 napra elegendő oldatot vigyen magával

12 Ebben a szakaszban megkezdeni felkészíteni a műtétre:
a lehető legjobb fizikai állapotban legyen a beteg, kerülje a fertőzéseket, lázas állapotokat, szükséges védőoltásokat kapja meg, dohányzásról szokjon le, magas BMI esetén fogyjon.

13 Betegek gyakori kérdései:
Mikor kapok vesét? - Nem a felkerülés sorrendjében. Függ a vércsoporttól, szöveti egyezéstől, dialízisben eltöltött időtől, immunizáltságtól. Mi történik a Transzplantációs Klinikán? - Ismételt vizsgálatok, fertőtlenítő fürdés, infúzió bekötése - kb. 2 órás műtét - ébredés az intenzív osztályon - másnap megkezdik a mobilizálást - gyógyszerek pontos szedésére megtanítják Műtét után kell még dialízisre járnom? - A vese beindulhat a műtőben, de lehet, hogy csak később, ez idő alatt szükség lehet dialízisre a Klinikán.

14 Hova kell járnom kontrollra? - A műtétet végző klinikára.
Meddig működik a beültetett vesém? - Egyéntől, életmódtól függ. Kerülje a meghűlést, fogyasszon sok folyadékot, gyógyszereket pontosan szedje és rendszeresen járjon kontrollra. Honnan tudom, hogy nem működik jól a vesém?-Fáradság, rossz közérzet-Beültetett vesetáji feszítő fájdalom-Csökkent vizelettermelődés-Testsúly hirtelen emelkedik-Lábdagadás-Vérnyomásemelkedés-38C feletti testhő

15 A betegek korai, szakszerű felvilágosítása a transzplantációval kapcsolatban növeli az együttműködést és a graft túlélését. A befektetett munka többszörösen megtérül, ami jó a betegnek és jó a társadalomnak.

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary"

Hasonló előadás


Google Hirdetések