Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szervátültetés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szervátültetés."— Előadás másolata:

1 Szervátültetés

2 A szervátültetés klinikai gyakorlata 30 évre nyúlik vissza.
Az ápolónőnek meg kell tanulnia, hogy milyen tájékoztatást adjon a szerv megszerzésével vagy adományozásával kapcs.-banha a beteg v. hozzátartozó kérdez. Az 1997.CLIV. Tv. rendelkezik a szerv- és szövetátültetés esetében alkalmazandó szabályokról.

3 Alapfogalmak Szövet: az emberi test bármely része, ide nem értve: - a spermiumot és a petesejtet. - embriót és magzatot - a vért és véralkotórészt Szerv: az emberi test olyan része, amely szövetek meghatározott szerkezetű egysége és amelyet – egészben történő eltávolítása esetén –a szervezet nem képes regenerálni.

4 Szerv és szövetátültetés: szerv és szövet eltávolítása emberi testből valamint annak más élő személy testébe történő átültetése Donor: az a személy aki szervet, szövetet adományoz más személybe való átültetés céljából, ill. akinek testéből halál után szervet vagy szövetet távolítanak el más személy testébe történő átültetés céljából.

5 Recipiens: az a szem. akinek a testébe más szem-ből eltávolított szervet, illetve szövetet ültetnek át gyógykezelés céljából. Agyhalál: az agy. Beleértve az agytörzset is, működésének teljes v. visszafordíthatatlan megszűnése. Halál: amikor a légzés, a keringés és az agy működése teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul.

6 Szerv megszerzése A szerv adományozója lehet Elő Halott
Sok etikai probléma. Későbbi szükségszerűség Érzelmi kapcs.(szülő, gyerk) Szervkereskedés

7 A szerv adományozása önkéntes legyen Ingyenes
Az élő donorból való szervátültetés a következő etikai megfontolásokat követeli meg: A szerv adományozása önkéntes legyen Ingyenes A tájékozott beleegyezés elnyerésénél különös gonddal kell eljárni. Fel kell készülni, hogy az adományozó visszaléphet.

8 A cselekedet jogi oldalát a közjegyző előtt tett nyilatkozat biztosítja.
˝Élő Donor Bizottság˝ tagjai: a bizottság tagja nem lehet olyan szem. aki az átültetésben részt vesz.

9 Etikai problémák: Emocionálisan zaklatott szülő v. hozzátartozó
Az átültetés kockázata Az eredményességet jelentő jó állapotú szerv megszerzése stb.

10 Szerv megszerzése a halottól
˝Opting out˝ tiltakozás hiányában a feltételezett beleegyezés értelmében az alkalmas testből bármikor nyerhető szerv, kivéve, ha erről a páciens életében másként rendelkezett. Előnyesok szerv. ˝Opting in˝ törvény által meghatározott módom, még életében nyilatkozik, mi legyen a testével.donorkártya kevesen teszik meg. A szervadományozó szem. nem fedhető fel

11 Az agyhalál A halottból való szervkivétel feltétele az agyhalál megállapítása. Az agyhalál kritériumai: Teljes érzéktelenség és válasznélküliség külső és belső ingerekre. Spontán mozgások v. légzés hiánya(min.1óra) Mindennemű reflex hiánya Lapos EEG-hullám (min.10p.)

12 Mit értünk halál alatt? Régen szívmegállást Ma agyhalált
Egyesek az agytörzs szerepét hangsúlyozás Mások agykéreg működését vizsgálják Matkó Idaaz agytörzsi funkciók irreverzibils megszűnése az agynak, mint egésznek a halált jelenti. Ez nem feltétlenül egyenértékű az agy minden sejtjének közvetlen pusztulásával.

13 Angol orvosi irodalom  agytörzsi halál kifejezést használja
Európai felfogás  teljes agyhalált fogadja el.

14 - hőháztatrtás stabilizálá
Agyhalott páciens különleges megterhelést ró az ápolónőre! TÖRTÉNET Fontos: - haemodynamika egyensúly fenntartása - oxigenizáció - folyadék és sóháztartás egyensúly - hőháztatrtás stabilizálá - gyógyszer adás, és monitorozás

15 Szervbeültetés Megkeressék a legnagyobb sikert jelentő helyzetet a betegnek. TÖRTÉNET

16 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "Szervátültetés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések