Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentorszülők – mentőszülők autizmusban Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentorszülők – mentőszülők autizmusban Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?"— Előadás másolata:

1 Mentorszülők – mentőszülők autizmusban Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?

2 Miről lesz szó?  Mit jelent a mentor kifejezés?  Ki a mentorszülő?  Hogyan segít a szülőtársaknak?  Mentorszülő hálózatokról  Miért lettem mentorszülő?

3 Hogyan született az ötlet?  Magyarországon már évek óta működik a Down-dada szolgálat. A Down szindrómás gyereket nevelő anyukák nyújtanak segítséget sorstársaiknak. Jó tapasztalatokkal rendelkeznek.  Ennek mintájára alkották meg a mentorszülőség fogalmát az autizmusban érintett családokért. Az első képzésen 16 autista gyereket nevelő szülő vett részt, velük indult a mentorszülő- hálózat 2010 őszén.

4 Mentor  A név görög eredetű: Mentor volt Odüsszeusz barátja és tanácsadója  Tanácsadó szakember, aki fiatalabb, pályáját kezdő személyt segít véleményével.  Átvitt értelemben: Atyai jóbarát, aki pártfogol egy fiatalabb közeli ismerőst, rokont. http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Mentor

5 A mentorszülő ... olyan szülő, akik maga is autizmussal élő gyermeket nevel és önkéntesen, ingyenesen nyújt sorstársi segítséget a hozzá fordulók számára autizmushoz kapcsolódó kérdésekben.  A mentorszülői munka megkezdésének előfeltétele az „autimentor” képzésen való részvétel.

6 A mentorszülő...  továbbra is szülő marad, a képzettsége elsősorban a segítő kapcsolat kialakítására teszi alkalmassá.  nem lesz sem pszichológus, sem gyógypedagógus, sem diagnoszta, sem autizmus- szakértő.  munkáját önállóan, szervezetektől függetlenül, az Etikai Kódexnek megfelelően végzi. Az autizmus szakmai protokoll ajánlásait veszi alapul.

7 Hogyan segít?  meghallgatja az őt megkeresők problémáit,  megosztja saját tapasztalatait,  információt nyújt (intézményekről, szervezetekről, fejlesztő módszerekről, támogatásokról, kedvezményekről, szakirodalomról, stb.)  szükség esetén szakemberhez, szervezethez, intézményekhez irányítja a tanácsot kérőt.

8 Hogyan segít?  személyes találkozáskor  telefonon  e-mailen  blogon: autimentor.blogspot.com Ezért neve és elérhetősége nyilvános, interneten hozzáférhető: http://www.aosz.hu/index.php/mentorszuel-halozat www.authelp.rowww.authelp.ro Mentorszülők menüpont

9 Mentorszülő-hálózat  2010 óta többször volt autimentor képzés. A képzés után továbbra is kapcsolatban maradnak egymással és az érdekvédelmi szervezettel, ez a mentorszülők hálózata.  2012-ben Erdélyben is volt ilyen képzés, a erdélyi hálózathoz 12 mentorszülő tartozik.  Az erdélyi érdekvédelmi szervezet, a csíkszeredai AUTHELP egyesület, szintén kapcsolatban van a magyar AOSZ-szal, amely a teljes hálózatot koordinálja.

10 Erdélyi mentorszülő-hálózat Fenntartási keretek:  Szakmai vezető: klinikai pszichológus  Esetmegbeszélések  Családok látogatása  Mentorált esetek  Adminisztráció Mindez pályázati úton, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság támogatásával zajlik.

11 Erdélyi mentorszülő-képzésen...

12 Kinövi a gyermek? A választ Theo Peeters autizmus szakértő előadásából vettem: Kinőni nem lehet, de „belenőni” igen. Szülő számára járható út: belenőni az autizmus világába és felnevelni a különleges gyermeket.

13 Szeretettel várjuk az érdeklődő szülők jelentkezését


Letölteni ppt "Mentorszülők – mentőszülők autizmusban Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések