Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás és az egészség összefüggései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás és az egészség összefüggései"— Előadás másolata:

1 A táplálkozás és az egészség összefüggései
megnőtt a civilizációs betegségek gyakorisága felgyorsult életmód, stressz fizikai aktivitás hiánya káros szenvedélyek kiegyensúlyozatlan táplálkozás a betegségek kialakulása több tényezőre vezethető vissza, melyek közül a táplálkozás is fontos szerepet játszik a táplálkozással kapcsolatos kampányok működnek az állati eredetű zsírok fogyasztásának mérséklésével pl. csökkenthető a vér koleszterin szintje a szív és érrendszeri elhalálozás aránya a hazai elhalálozásokért 80%-ban a szív- és érrendszeri betegségek (52%) a daganatos megbetegedések (25%) és az emésztőszervi betegségek felelősek (8%) mindhárom betegség csoport kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak egyéb egészségkárosodással járó, táplálkozással összefüggő betegségek: cukorbetegség, epekő, köszvény, csontritkulás, vérszegénység, fogszuvasodás stb.

2 Elhízás a férfiak közel 58, a nők 62%-a tekinthető valamilyen mértékben túlsúlyosnak a túlsúlyosak aránya az életkor előrehaladtával növekszik a túlsúlyos emberek felének magas a vér LDL-koleszterin szintje 20%-uknak magas a vér triglicerid koncentrációja 70%-uknak magas a vérnyomása 50%-uk cukorbeteg 20-ban a köszvény kialakulásának tünetei jelentkeznek szív- és érrendszeri betegségek kialakulására hajlamosít 20%-os túlsúly %-al, 40%-os túlsúly %-al növeli a elhalálozási gyakoriságot

3 Szív- és érrendszeri betegségek
a leggyakoribb táplálkozással összefüggő betegségcsoport a vér lipid paraméterek alapján az emberek kockázati csoportokba sorolhatók vér szérum lipid a kockázat határa (mmol/l) össz. koleszterin 5,2 (<30 év: 4,7) LDL-koleszterin 3,4 HDL-koleszterin férfi: 1,42 nő: 1,68 triglicerid 2,0-2,3

4 Szív- és érrendszeri betegségek
a vérnyomást az erek rugalmassága, azok beszűkülése határozza meg szisztolés (a szív összehúzódásakor mért érték) optimális: <140; határérték: ; magas: >160 (Hgmm) diasztolés (a szív elernyedésekor mért érték) optimális: < 90; határérték: 90-65; magas: >95 (Hgmm) hajlamosító faktorok: túlzott só fogyasztás kevés zöldségféle, gyümölcs (a K hatékony vérnyomás csökkentő hatású) kevés rost túlzott alkoholfogyasztás (>60g/nap) dohányzás túlzott zsír, telített zsírsav, koleszterin felvétel a rendszeres testmozgás ugyanakkor 6-7 Hgmm-el is csökkentheti a vérnyomást

5 Rosszindulatú daganatok
mintegy 30%-ban hozható összefüggésbe a táplálkozással az USA-ba települt japánok vastagbél és emlőrák előfordulása a 3. generációban már elérte az USA átlagot hajlamosító faktorok: elhízás túlzott zsír fogyasztás kevés zöldségféle, gyümölcs (rost, antioxidánsok) kevés élelmi rost túlzott alkoholfogyasztás (>60g/nap) túl sok pácolt és füstölt hús növények nitrát-tartalma antioxidánsok hiánya élelmiszerek toxin- és nehézfémtartalma

6 Csontritkulás (osteoporozis)
a csonttömeg csökkenését jelenti a csontok a normál terhelés mellet is törékennyé válnak főleg a csöves csontok és a csigolyák szilárdsága csökken a nőknél a menopauzát követő időszak is kritikus hajlamosító faktorok: öröklöttség fizikai aktivitás hiánya hormonális változások idős kori Ca-anyagcsere változások dohányzás Ca -forgalmat befolyásoló gyógyszerek a megelőzés lehetőségei: a rendszeres Ca-ellátottság biztosítása rendszeres testmozgás a dohányzás mellőzése

7 Cukorbetegség (diabetes mellitus)
komplex anyagcsere betegség magas vércukorszint az inzulin abszolút vagy relatív hiánya a vércukor, vérlipidek és a vér proteinek anyagcsere zavara I. típusú cukorbetegség (hazánkban kb. 15 ezer) gyerekkorban alakul ki a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint a vércukor szint csak rendszeres inzulin kezeléssel tartható a kívánt tartományban II. típusú cukorbetegség (hazánkban kb. 485 ezer) időskori cukorbetegség (50 éves kor után alakul ki leggyakrabban) nem inzulin hiánya, hanem a szövetek inzulin rezisztenciája okozza a vér magas inzulin szintje egyéb betegségekre is hajlamosít magas vérnyomás magas vér triglicerid alacsony HDL koleszterin érelmeszesedés szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása sokkal inkább kapcsolatba hozható a táplálkozással hajlamosító faktorok: túlzott mértékű energia bevitel elhízás 10%-ban a genetika rendszeres nagy mennyiségű cukor fogyasztás

8 Táplálkozási ajánlások
az ajánlások a táplálékok főbb összetevőinek kívánatos arányait tartalmazzák fontosak a lakosság egésze, de az egyén szempontjából egyaránt a táplálkozás- és élelmezés-politika alapját képezik fontos szerepet játszanak a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzésében befolyásolják az élelmiszer gyártókat és kereskedőket figyelembe veszik az adott ország táplálkozási szokásait az ajánlásokat általában élelmiszercsoportokra vonatkozóan is megadják a könnyebb gyakorlati használhatóság érdekében

9

10 Hazai táplálkozási ajánlások
étrendünket minél változatosabban, többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési eljárások felhasználásával állítsuk össze kerüljük a zsíros ételeket, csökkentsük az állati zsírok felhasználási arányát sütéshez használjunk olajat preferáljuk a zsír- és olajmentes ételkészítési eljárásokat (grillezés, párolás stb.) csökkentsük a só felhasználást édességet csak az étkezésekhez kötődően fogyasszunk, kerüljük a gyakori nassolást helyezzük előtérbe a természetes gyümölcs és zöldségleveket a cukrozott üdítőitalokkal szemben rendszeresen fogyasszunk tejet és tejterméket naponta fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, salátákat a teljes kiőrlésű kenyerek, köretként a burgonya és a párolt zöldségek fogyasztása javasolt lehetőleg naponta többször, négyszer-ötször étkezzünk, azonos időpontokban az étkezésre szenteljünk elég időt, teremtsünk nyugodt körülményeket fogyasszunk több ivóvizet, kevesebb tömény alkoholt

11 Az ajánlások legfontosabb üzenetei
nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen élelmiszer nem egy adott étel, hanem a naponta elfogyasztott ételek, italok összessége, azok táplálóanyag-tartalma számít a kiegyensúlyozottság elég ha több napos intervallumban érvényesül táplálkozásunk zsírban és fehérjében gazdag, összetett szénhidrátokban, keményítőben és rostokban ugyanakkor szegény a táplálkozással kapcsolatos hazai propaganda nem kiegyensúlyozott, gyakran különböző gazdasági érdekeket szolgál MÉRTÉKLETESSÉG A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÖNMAGÁBAN KEVÉS + ÉLETMÓD + MOZGÁS

12 A táplálékpiramis Az USA-ban 1992-ben publikálták
a fogyasztásra javasolt élelmiszereket, élelmiszercsoportokat jól áttekinthető formában tartalmazza


Letölteni ppt "A táplálkozás és az egészség összefüggései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések