Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Amit a magyar adatok mutatnak.  BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Amit a magyar adatok mutatnak.  BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében."— Előadás másolata:

1 Amit a magyar adatok mutatnak

2

3

4  BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében szigorú ellenőrzésnek és kritikának vetik alá”  GEOFFREY DEAN „sokkal több tesztre lenne szükség, hogy szavahihetőbbekké váljanak az asztrológia állításai”

5  GÜNTHER SACHS nincs olyan kormány, intézmény vagy egyetem, amely valaha is pénzt adott volna asztrológiai alapkutatásra. Pedig ez a munka még annyiba sem kerülne, mint egy luxusautó, miközben tudjuk, hogy a világon elképesztő pénzeket pazarolnak el nyilvánvalóan fölösleges dolgokra.

6 Szkeptikus álláspont „Az asztrológia 100%-ban téves. A valósághoz semmi köze. Semmi sem igaz belőle, igazságtartalma egyenlő a nullával.” (Szilágyi András) Asztrológusi vélemény „A vizsgálatok érvénytelenek, bizonyítási vagy cáfolati erejük nulla. Az a kijelentés tehát, hogy az asztrológia tudományosan meg lett cáfolva, téves.” (László Levente)

7

8

9  Gallup: az amerikai tizenévesek 55 százaléka hisz az asztrológiában  Legmagasabb rangú vezetők, pl. R. Reagen, F. Mitterand, ismert személyek  Politikai döntések  Pénzügyi tanácsadás  Munkatársak kiválasztása  Egészségügyi asztrológia  Indiában egyetemen oktatják  Sorbonne: doktori cím  Virágzó iparág

10  „Mars effektus”

11  Ki kivel házasodik?  Ki kit hagy el?  Ki marad egyedül?  Ki mit tanul?  Kinek mi a foglalkozása?  Ki miben hal meg?  Ki követ el öngyilkosságot?  Ki hogyan vezet ?  Ki milyen bűncselekményt követ el …. stb.

12  a minta egésze;  férfiak és a nők;  jelentőség;  foglalkozási csoportok.

13

14

15

16

17

18  A görbe tendenciáját tekintve folyamatosan változik  A diagramra egy hatodfokú polinomiális függvény illeszthető  A mintában szereplő személyeknek 20%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy Kos vagy Vízöntő, mintsem Mérleg jegyűek legyenek

19

20

21  Biológiai, társadalmi stb. okok  Az előbbin túlmutatató ok: a minta inhomogenitása Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak???  Biológiai, társadalmi stb. okok  Az előbbin túlmutatató ok: a minta inhomogenitása Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak???

22

23  Miért fordul át a Kostól az Oroszlánig a férfitöbblet nőtöbbletté?  Összefüggésben van-e ez azzal, hogy a Nők Lapja Cafe adatai is Oroszlán többséget mutattak egy minden bizonnyal zömmel nőkből álló mintán?  Van-e jelentősége annak, hogy Mérlegtől Halakig szabályosan rotálódik a nemek eltérése?

24 Férfiak (3433 fő)Nők (1391 fő)

25  Kizárható: adatgyűjtési anomáliák, biológiai okok stb.  Valószínű: a női és férfi szerepek eltérése, esélyegyenlőtlenségek stb. Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak?

26 „A” kategória„B” kategória

27 1-2. kategória5-6. kategória

28 1. kategória6. kategória

29

30

31

32

33

34

35 tudósEzotéria

36 Fizikai erőkifejtést igénylő sportolók sakkozók

37 Egyházi személyekSzex és erotika

38 Férfiak (161 fő)Nők (493 fő)

39  Khi-próba „A” kategória erős szignifikancia (p=0,016) 1-2 kategóriára igen erős szignifikancia (p=0,001) 6. Kategóriára szignifikáns (p=0,05) EZ NAGYON ERŐS BIZONYÍTÉK!

40  Óvatosság az eredmények értékelésében  Van egy gyanú, egy nyom  Nemzetközi méretekben is figyelemreméltó eredmény  Anomalisztika  Tradicionális asztrológiai állítások esetleges átértékelése  Asztrotudomány alakulóban

41  Újabb adatok kellenek  Mélyebb matematikai-statisztikai vizsgálat  További planéták megvizsgálása  Speciális csoportok vizsgálata

42  Szakmai viták(szakmán belül, ill. szkeptikusokkal is)  Külső segítség (meglévő adatok, vélemények, célzatosan kiírt diplomatémák stb.)  Szervezett kutatócsoport  Erőforrások (kitől? hogyan?)  Nemzetközi kapcsolatok

43


Letölteni ppt "Amit a magyar adatok mutatnak.  BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések