Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 A posztadoleszcencia jelensége 1. Iskolai tanulmányok befejezése; 2. Munkába állás; 3. Szülőktől való leválás 4. Saját család alapítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " A posztadoleszcencia jelensége 1. Iskolai tanulmányok befejezése; 2. Munkába állás; 3. Szülőktől való leválás 4. Saját család alapítása."— Előadás másolata:

1

2

3  A posztadoleszcencia jelensége 1. Iskolai tanulmányok befejezése; 2. Munkába állás; 3. Szülőktől való leválás 4. Saját család alapítása

4  Kenneth Keniston - posztadoleszcens  Somlai Péter – „új ifjúság”  Kiss Viktor – „hunédzserek”  „Bumeráng generáció”  Vaskovics László – „dimenziók”

5  Információs társadalom  Oktatási expanzió  „Parkoló pálya”

6  120 ceglédi végzős diák – kérdőíves módszer  4 középiskola (1 gimnázium, 3 szakközépiskola – szakmunkásképző)  17 jövőbeli terveikre vonatkozó kérdés

7  Statisztikai vizsgálatok:  Kereszttáblák  Pearson-féle Khí-négyzet próba  Szóráselemzés  F-próbával

8  A bevont oktatási intézményekről („külön kis világok” ):  Az iskolák eltérő profilja (mit mondanak magukról a honlapokon)  Eltérések egyes jellemzők mentén:  nemenkénti megoszlás  szülők iskolai végzettsége: „beszédes különbségek”

9 Forrás: Saját adatfelvétel (N=120)

10  A fiatalok családi háttere (teljes–nem teljes családban élők, szülők iskolázottsága, testvérek száma, nemük) nagyban befolyásolja a tanulók későbbi életterveinek időbeli alakulását, illetve azt, hogy mennyire válnak majd posztadoleszcensé.

11  Első feltételezésemet a vizsgálati adatok igazolták. Szignifikáns összefüggés van az életesemények időbeli tervezése és a  nemenkénti megoszlás  teljes nem teljes családi háttér  testvérek száma  szülők iskolai végzettsége között. Az élettervek időbeli bekövetkezésére a szülők iskolai végzettsége van a legerősebb hatással.

12 Forrás: Saját adatfelvétel (N=120)

13  A középiskola típusa (gimnázium, szakközépiskola, szakmunkásképző), mentén megragadható lesz az életeseményekre vonatkozó tervek alakulása  A tervezett tanulmányok is erős befolyással bírnak a többi életszakasz időbeli eltolódására.

14  Második és harmadik feltételezésemet is igazolták a vizsgálataim.  a középiskola típusa befolyásolja  a továbbtanulási szándékot és azt, hogy mikor tervezik, hogy munkába állnak illetve a házasság és gyerekvállalás tervezett időpontjára is hatással vannak.

15 Forrás: Saját adatfelvétel (N=120)

16

17  A lakóhely urbanizációs szintje, típusa is befolyásolja a fiatalt a későbbi életeseményei tervezésekor, vagyis a posztadoleszcencia megjelenésében.

18  Negyedik feltételezésemet az én vizsgálataim nem igazolták.  nincs szignifikáns összefüggés a vizsgált diákok lakóhelye és a későbbi életeseményeik eltolódása, meghosszabbodása között.

19 Forrás: Saját adatfelvétel (N=120)

20  A „posztadoleszcenciára való hajlam” már megjelenik egyes érettségi előtt álló diákoknál, míg másoknál nem mutatkoznak egyértelmű jelei, hogy a későbbiekben posztadoleszcensekké válnának.

21  A gimnazisták nagyobbik része később akarja befejezni a tanulmányait, így az összes többi életeseményüket is későbbre tervezik  Tehát nagy valószínűséggel ők lesznek a jövő posztadoleszcensei

22 A „továbbtanulási ambíció” alakulása a magyarázó változók függvényében – „teljes faktoriális modell” alkalmazása.

23  Szignifikáns összefüggést találtam a:  szülők iskolai végzettsége  az iskolák típusai  a továbbtanulási szándék  a diákok későbbi élettervei között

24  a gimnazista diákoknál élesen látható, hogy minden egyes életeseményt későbbre terveznek, mint a szakközépiskolában tanuló társaik.  Ők tehát várhatóan a jövő posztadoleszcensei

25


Letölteni ppt " A posztadoleszcencia jelensége 1. Iskolai tanulmányok befejezése; 2. Munkába állás; 3. Szülőktől való leválás 4. Saját család alapítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések