Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?"— Előadás másolata:

1 A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?
A rezonometrikus íráselemzés lehetőségei a „számítógépírás” korában Magyar Írástanulmányi Társaság Kongresszusa Gárdony, augusztus 26.

2 Don Quijote vagy Sancho Panza?"
Gondolatmenet Hogyan vizsgálható az írás a számítógépírás korában? A számítógépbeliség hatása a gondolkodásra – és (kéz)írásra? Tollra cserélt klaviatúra Online - offline „szélmalmok” “Ha az ember mélyen a lelkébe néz, eltöprenghet azon, hogy vajon önmaga melyik figura: Don Quijote vagy Sancho Panza?" (George Orwell)

3 Írás mint céltevékenység
Az írástevékenység célja: a KÖZLÉS. Amit írunk: TÉNY-KÖZLÉS Ahogy írunk: ÉN-KÖZLÉS Mit? Miért? Hogyan közöl magáról az ember az írás során? Hogyan teremti meg saját optimumát?

4 Az írás egyéni optimuma
Az írás egyéni optimumának megteremtéséhez az alábbi tényezők összehangolása szükséges: mint az írómozgás koordinációja, összerendezettsége új perspektívába kerül a számítógépírás által.

5 Kézírás és / vagy számítógép?
Az írás és az olvasás a legbonyolultabb tudatos tevékenységek egyike, merthogy egyidejűleg tartalmaznak szándékos és automatizált technikai komponenseket. A gyakorlás fejleszti a kérgi központokat, az automatizáció pedig tehermentesíti a figyelmi és gondolkodási funkciókat. A fordítottja is igaz: gyakorlás hiányában a szükséges mechanizmusok széthullanak. Gondolkodás sebessége: kézírástempó vagy mozgás a klaviatúrán?

6 Írásbeliség – szóbeliség – „számítógépbeliség”
Az írás, felváltva a szóbeliséget, sajátos technológiája révén a gondolkodás változását is magával hozta. Platón vádjai az írással szemben: „dolog”, ember gyártotta termék Elpusztítja az emlékezetet Képtelen választ adni a feltett kérdésekre Passzív (↔ beszéd és gondolkodás kontextusát mindig valós személyek közötti interakció szolgáltatja)

7 „Számítógépbeliség”: technológia és gondolkodás
Vonalak, görbék helyett „helyek” a klaviatúrán Ékezetes betűk előre gyártottak Szó képének részekre bontása Betűk egymás mellé helyezése Pozicionálás „alapértelmezett” Külalakra (olvashatóságra) nem kell figyelni Helyesírást a program ellenőrzi Bármikor újraírható, javítható, módosítható a szöveg

8 „Hosszú és éktelen szószörnyek”
„Vigyázzunk a megvadult írógépre, különben érzéseink és gondolataink zenéje nemsokára oly lelketlen kattogássá válik, mint a gépzongora lármája.” Kosztolányi Dezső

9 Az íráselemzés lehetőségei
Írás mint megmerevedett gesztus ! Írásrutin hiánya ! ! Formaalakítás ! ! Pozicionálás ! Ékezetes betűk Kötésmód Írás mint céltevékenység Tudatos – tudattalan tartalmak

10 Konklúziók Írásrutin hiánya Pozicionálás – önszervezés problematikája
Formaalakítás – célok, funkciók átértékelődése Ékezetes betűk – kontroll módosulása Kötésmód – kapcsolatok viszonylagossága Motivátorok Tudatos – tudattalan tartalmak egymásra hatása

11 A felnövekvő Z-generáció
Digitális falu gyermekei digitalizáció, medializáció Idő- és térvesztés azonnali hozzáférhetőség Online térben való létezés Facebook, blogok Kapcsolatok átalakulása közvetettség, virtualitás Imaginárius önreprezentáció én-érték tudat átalakulása, feedback módosulása

12 Önreprezentáció átalakulása
Feedback: Másoktól Magából a munkából Személyes értékrendből

13 Z-generáció … @ , ?

14 Záró gondolatok A számítógépírás hatással van az írásrutinra.
A rezonometrikus elemzés ennek kiszűrésében így meghatározó komponense lehet az íráselemzésnek. A digitális falu lakóinak kognitív – emocionális metamorfózisa újabb irányokat jelöl ki az írásvizsgálat esetében. ÍrásTerápia, a grafikum és narratívum egyensúlya, az írás (új) optimuma.

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet, további szép napot kívánok!
„Csak akkor tudom megérteni az egyszerű dolgokat, ha előbb megismerem a bonyolultakat.” Paulo Coelho Köszönöm a megtisztelő figyelmet, további szép napot kívánok! Kovács Mónika Grafokom Bt.


Letölteni ppt "A Neumann – galaxis Don Quijote-éi?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések