Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje"— Előadás másolata:

1 A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje

2 LOGISZTIKA A logisztika anyagok,termékek, információk, személyek, energia rendszereken belüli és közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése A logisztika a görög logos szóból származik, jelentése értelem, számítás, ok.

3 Az üzemi logisztika A vállalat egészét átfogó folyamat, mely szervezi, irányítja és végrehajtja az anyagáramlást a nyersanyag beszállítástól a készárú kiszállításig. Hatást gyakorol a termeléssel összefüggő egyéb vállalati tevékenységre. Biztosítja a vállalat működési céljának elérését.

4 A logisztika célja: az ellátási feladatok végrehajtásának megszervezése úgy, hogy a teljes beszerzési, termelési és értékesítési folyamatot egy rendszerbe integrálja és a részrendszerek optimalizálása helyett a teljes rendszer (anyagáramlás, információáramlás, értékáramlás) optimumára törekszik.

5 A 9M-elv Ez az elv a logisztika feladatát, küldetését határozza meg.
A felsorolt tényezők egyforma súllyal esnek latba, amikor a 9M-elv a logisztika feladataként azt határozza meg, hogy: a megfelelő információ a megfelelő anyag a megfelelő energia a megfelelő személyek jussanak el a megfelelő mennyiségben a megfelelő minőségben a megfelelő időpontban a megfelelő helyre a megfelelő költséggel.

6 Logisztikai részcélok
a szállítási határidők rövidítése szállítási pontosság fokozása az átfutási idők csökkentése kapacitások kihasználása a készletszintek csökkentése a rugalmasság létrehozása és fokozása a rendszer áttekinthetőségének biztosítása nagyfokú szállítóképesség elérése a termékminőség megóvása a nemzetközi kooperációs lehetőségek fokozása az anyag és energiatakarékosság révén a környezet terhelésének csökkentése

7 A logisztikával elérhető eredmények
Költségmegtakarítás (készletcsökkenés, selejtcsökkenés, hiányköltségek csökkenése) szolgáltatási színvonal javulása (belső ellátási rendszer biztonsága, rövidebb szállítási határidők, megbízhatóság)

8 A logisztikai rendszer alrendszerei
Beszerzési (vagy ellátási) logisztika A beszerzési logisztika áll a gazdasági folyamatok kezdeténél: biztosítja azokat a bemeneti készleteket, amelyek a termelés (vagy tágabb értelmezésben más szolgáltatás) elvégzéshez szükségesek. Termelési (vagy gyártási) logisztika A termelési logisztika gondoskodik arról, hogy a termelési folyamatban az anyagáramlás zökkenőmentesen valósuljon meg. Értékesítési logisztika Az értékesítési logisztika a termelést követően kezeli a készterméket egészen a vevőnek történő átadásig. Hulladékkezelési (gyűjtési, újrahasznosítási, stb.) logisztika A hulladékkezelési logisztika az értékesítési piactól a beszerzési piac irányába vizsgálja a hulladékok és csomagoló eszközök áramlását, miközben azok minél nagyobb arányú újrahasznosítására törekszik.

9 Beszerzési logisztika
Feladata a szükségletnek megfelelően és költségtakarékosan gondoskodni a vállalat számára az alap-, segéd-, üzemanyagról, kereskedelmi és félkész árúról olyan választékban, mennyiségben és időben, ahogyan a vállalat termelési programja azt megkívánja.

10 A Beszerzési alrendszer kapcsolata más alrendszerekkel

11 Ellátási, elosztási, értékesítési logisztika
Az elosztási logisztika a gyártó és a terméket forgalomba hozó kereskedelmi egységek, valamint felhasználók közötti anyag-, és információáramlási kapcsolatot teremti meg. Feladata a megrendelések teljesítéséhez, azaz az áruknak a logisztikai elvek betartásával a megrendelőhöz juttatása. Tevékenységi körébe tartozik a megrendelés szerinti kiszállítások összeállítása, az áruk elosztási hálózatának kialakítása, az árú elosztó járatok megszervezése, esetleges közbenső elosztó raktározás feltételeinek biztosítása.


Letölteni ppt "A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések