Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szónoki beszéd típusai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szónoki beszéd típusai"— Előadás másolata:

1 A szónoki beszéd típusai

2 Csoportosítsd az alábbi szövegrészleteket az alapján, hogy a szónoki beszéd melyik típusába tartoznak! Tedd a betűjeleket a táblázat megfelelő rovatába!

3 a) „Saját szemetekkel látjátok felebarátaim, mik vagyunk: íme, por és hamu vagyunk. Mennyi isteni kegyelemben részesítve teremtette meg kezdetben az úr a mi ősünket, Ádámot, és a paradicsomot adta neki lakóhelyül.” b) „Az a pillanat, amely már több kormányválság alkalmával kísértett, bekövetkezett: át kell vennem a kormány vezetését. Az az érzésem, hogy a nemzet részéről egy bizonyos bizalom kísér, ami nélkül nem is mertem volna ideállni. c) „Vádlóm azt állítja, hogy nem jogosan kapok a várostól pénzt, mert jó erőben vagyok, következésképpen nem tartozom a testi fogyatékosok közé, továbbá olyan mesterséget folytatok, hogy a szóban forgó segély nélkül is megélhetek belőle.” d) „Azt is mondta t. képviselőtársam, Kemény Gábor báró, hogy nemzetiségi kérdést csináltak az erdélyi választási törvényből? Hogy a választási törvénynek nem az a feladata, hogy nemzetiségek szerint ossza a választási jogot, hanem az a feladata, hogy jó parlamentet alakítson.”

4 e) „Isten jóságából feladtam a szent papi rendet fiatal testvéreimnek, s ez alkalommal most felszentelt testvéreimhez, de egyúttal összes papjaimhoz kívánok szólni arról a kötelességről és magatartásról, melyet a jelen körülmények között hangsúlyozni szükségesnek látok.” f) „Távolról társtalanul jött. Urak, ispánok elől. Érkezett, hogy végigverekedje a maga harcát, mert Barmódon a Csikótanyán megsúgták neki a vers igézetét: szálló párák, időt jobbító szelek, szelíd bárányok, ítélet alatt vergődő emberek.” g) „Pest hajdani városházát lebontották. Eltűnt az utcáról, el az emberek fejéből. A <Szeptember végén<-t nem lehet lebontani, téglaként kihordani a nemzet tudatából. Vannak szellemi művek, amelyek úgy hozzátartoznak az országhoz, és olyasképp működnek benne, akár egy vízesés, mely erőművet hajt.”

5 Alkalmi (ünnepi) beszéd
Egyházi beszéd Tanácsadói (politikai) beszéd Törvényszéki (jogi) beszéd Alkalmi (ünnepi) beszéd b) a) g) d) c) e) f)

6 Instructions for PowerPoint 2007
Tick Keep Source Formatting Right click the slide and click Insert Slide or Insert All Slides Click Slide Sorter icon (bottom right) Delete all the Magic PowerPoint slides except this one. Click save as and rename your PowerPoint Open ‘The Magic PowerPoint’ (Click Options and Enable this content On the Home tab, in the Slides group, click New Slide, and then click Reuse Slides. Click Browse and Browse File Select your presentation and click Open

7 Készítette: Császár Judit Zsitnyánszki Andrea


Letölteni ppt "A szónoki beszéd típusai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések