Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2014. 09. 18. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés1 Vendéglátás és szálloda menedzsment Árképzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2014. 09. 18. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés1 Vendéglátás és szálloda menedzsment Árképzés."— Előadás másolata:

1 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés1 Vendéglátás és szálloda menedzsment Árképzés a vendéglátásban

2 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árképzés Ár Ár: az az összeg, amennyiért az áru vagy szolgáltatás gazdát cserél a piacon. Árakkal szemben támasztott követelmények Árakkal szemben támasztott követelmények:  Tükrözzék a ráfordításokat  Járuljanak hozzá az üzlet eredményes gazdálkodásához  Igazodjanak a piacon jelentkező kereslethez

3 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árszabályozás Az árak legfőbb szabályozója a piac és a gazdasági verseny Állami beavatkozás csak szűk körben van:  Hatósági ármegállapítás néhány termék és szolgáltatás esetében (pl. energiahordózok)  Áremelés előzetes bejelentési kötelezettsége olyan termékre, ahol a gyártó gazdasági erőfölényben van  Árfeltűntetési kötelezettség Árkialakítás alapelve:  A tisztességes körülmények között értékesített termék és szolgáltatás az adott áron eladható legyen

4 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Fogyasztói árszerkezet Fogyasztói ár tartalma Fogyasztói ár tartalma:  Termelői ár: a termék előállításának ára (anyagérték)  Fogyasztási adó: csak bizonyos termékek esetén (pl. szeszes ital, kávé, stb.)  Kereskedelmi árrés: a kereskedelmi tevékenység ára, mely fedezetet nyújt a költségekre és az eredményre  ÁFA (5, 20 %)

5 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árak nagyságát befolyásoló tényezők Árak nagyságát befolyásoló tényezők:  Kereslet  Versenytársak árpolitikája  Beszerzési árak alakulása  Értékesítés helye  Értékesítés módja és színvonala  Termék választéka és minősége  Tárgyi és személyi feltételek  Ráfordítások, költségek  Elvárt nyereség (fedezeti hányad) Árképzés

6 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árképzés és az adózás kapcsolata Árképzés és az adózás kapcsolata:  ÁFA olyan közvetett adó, amely az adott termelési fázisban keletkezett érték- növekményt terheli.  A vendéglátásra vonatkozó ÁFA előírásokat rendelet szabályozza, melyet köteles mindenki betartani  Jelenleg Magyarországon 2 ÁFA kulcs létezik: 5%, 20%. A vendéglátásnál a 20% jelentkezik. Árképzés

7 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés AA vendéglátóipari termékek összetételére, csomagolására vonatkozóan termékenként anyaghányad-nyilvántartást kell vezetni, mely tartalmazza  aa) a vendéglátó nevét, bb) a vendéglátó-termék megnevezését, cc) a kalkuláció készítésének időpontját, dd) az egységnyi termékhez felhasznált ételnyersanyag megnevezését és mennyiségét, ee) a termékekhez felhasznált élelmiszer-adalékanyag megnevezését és mennyiségét, Árképzési alapfogalmak

8 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés  f) csomagolás esetén a csomagolóanyag megnevezését, az egységnyi termék csomagolásához felhasznált mennyiséget,  g) az előcsomagolt termékeknél a minőségmegőrzés időtartamát, tárolási hőmérsékletet,  h) A tömegre értékesített vendéglátó termékeknél a felhasznált ételnyersanyagok bruttó tömegét, valamint az előállítás során keletkező átlagos súlyveszteségeket és a késztermék nettó tömegét. Árképzési alapfogalmak

9 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árképzési alapfogalmak Anyaghányad-nyilvántartó lap (Példa) Előállító neve: XY söröző, BP. Termék megnevezése: Daragaluska Kalkuláció készült: Ételnyersanyag-felhasználás 10 adagra: Búzadara0,20 kg Zsír0,10 kg Só0,01 kg Tojás 2 db Élelmiszer-adalékanyagok: nincs Termék előállítása megszűnt:

10 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Anyaghányad Anyaghányad:  Az ételek, italok elkészítéséhez szükséges nyersanyagok megnevezését és mennyiségét jelenti.  Ételeknél általában 10 adagra  Italoknál egy üvegre, vagy literre  Cukrászkészítményeknél általában sütőformára vagy kg-ra Árképzési alapfogalmak

11 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Egységár Egységár:  A nyersanyagok egységére (kg,liter) vonatkozó alkalmazott ár, amely mindig ÁFA-nélküli.  Általában a nyersanyagok beszerzési árát jelenti. Nyersanyagérték Nyersanyagérték:  Az az összeg, amennyibe az ételek, vagy italok elkészítéséhez felhasznált nyersanyagok kerülnek.  Kiszámítása: anyaghányad x egységár ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke) ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke):  A vendéglátó árakban a felhasznált nyersanyagok értékben kifejezett összege. Árképzési alapfogalmak

12 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Árrés Árrés:  Fedezetet kell nyújtania az előállítási, az üzemelési költségekre és biztosítania kell a bővített újratermeléshez szükséges nyereséget is. Haszonkulcs Haszonkulcs:  Viszonyszám, amely megmutatja, hogy az árrés hány %-a a nyersanyagértéknek.  Haszonkulcs = (Árrés : ELÁBÉ) x 100 Árképzési alapfogalmak

13 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Hagyományos árképzés 1.Hagyományos árképzés:  Anyaghányad x beszerzési ár = nyersanyagérték (ELÁBÉ)  Nyersanyagérték x haszonkulcs = árrés  ELÁBÉ + árrés = nettó eladási ár  Nettó eladási ár x 1,20 = bruttó eladási ár Árképzési módszerek

14 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Hasábburgonya árképzése hagyományos módszerrel: Anyaghányad: Burgonya:3,00 kg Olaj1,00 l Só0,03 kg Bruttó egységárak: Burgonya:29 Ft/kg Olaj199 Ft/l Só37 Ft/kg Használt haszonkulcs:160 %. Árképzési példa

15 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Nettó egységárak: Burgonya:29 : 1,20 = 24,17 Ft/kg Olaj199 : 1,20 = 165,83 Ft/l Só37 : 1,20 = 30,83 Ft/kg Nyersanyagérték: Burgonya:3,00 kgx 24,17 = 72,51 Ft Olaj1,00 l x 165,83 =165,83 Ft Só0,03 kg x 30,83 = 0,92 Ft Összesen:239,26 Ft Árrés: (239,26 x 160) : 100 =382,82 Ft Nettó eladási ár 10 adagra =622,08 Ft Nettó eladási ár 1 adagra = 62,21 Ft ÁFA : 62,21 x 0,20 = 12,44 Ft Bruttó eladási ár 1 adagra: 74,65 Ft = 75 Ft/1 adag Árképzési példa - megoldás

16 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Korszerű árképzési modell 2.Korszerű árképzési modell:  Nem haszonkulcs segítségével határozza meg az eladási árat, hanem az üzlet jellegétől függően: Árrésszint [(árrés:eladási ár) x 100] alkalmazásával A piaci helyzet figyelembevételével, ún. intiutív módon Közgazdasági becsléssel  Árak felépítése a rendszerben  Árak felépítése a rendszerben: Ráfordítások +Eredmény elvárás =Nettó fogyasztói eladási ár +ÁFA Bruttó fogyasztói eladási ár Árképzési módszerek

17 Felszolgálási díj Előfizetéses és munkahelyi étkeztetés kivételével lehetőség van felszámítani Mértéke: az árlapon feltűntetett, adóval növelt eladási ár maximum 15 %-a A számlán külön kell szerepelnie Minden választékközlési eszközön fel kell tűntetni, ha alkalmazza az üzlet Havonta számolják el a dolgozók felé (adókkal, járulékokkal csökkentett összeg) KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés

18 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Határozza meg 1 dl Móri Ezerjó eladási árát hagyományos módszerrel, ha egy 0,7 l-es palack beszerzési ára 277,50 Ft, és az alkalmazott haszonkulcs 250 %! Határozza meg ugyanennek a Móri Ezerjónak az eladási árát piaci szintű árképzéssel, ha az elvárt nyereség 30 %, és a ráfordítások maximális szintje 40 %. Árképzési példa

19 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Hagyományos módszer: Nettó beszerzési ár =277,50 : 1,20 =231,25 Ft Árrés = (231,25 x 250) : 100 =578,13 Ft Nettó 0,7 l eladási ára = 809,38 Ft Nettó 0,1 l eladási ára =115,63 Ft ÁFA = 115,63 x 0,20 = 23,13 Ft Bruttó 0,1 l eladási ára138,76 Ft Kerekítve139 Ft Árképzési példa - megoldás

20 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Piaci alapú módszer: Elvárt árrésszint = =70 % ELÁBÉ %= 100 – 70 =30 % Nettó beszerzési ár =277,50 : 1,20 =231,25 Ft Nettó 7 dl eladási ára = (231,25 : 30) x 100 =770,83 Ft Nettó 1 dl eladási ára =770,83 : 7 =110,12 Ft ÁFA: 110,12 x 0,20 = 22,02 Ft Bruttó eladási ár 1 dl =132,14 Ft Kerekítve 132,00 Ft Árképzési példa - megoldás

21 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés A leltár Egy adott időpontban kimutatja a vállalkozás eszközeinek  mennyiségét és  értékét Célja: a készletek felmérése, a forgalmazás során keletkezett  hiány, ill.  többlet kimutatása

22 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Az elszámoltatás A nyilvántartás adatai alapján megállapított készlet értékének összehasonlítása a valós készletértékkel Valós készletértéket leltározással állapítunk meg.

23 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Az elszámoltatás eredménye Egyezés Többlet Hiány ismeretlen ok  a kezelésre szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban ismeretlen okból keletkezett, a természetes mennyiségi csökkenés és a kezeléssel járó veszteség mértékét meghaladó hiány.

24 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Raktár elszámoltatása Leltározással megállapított készletérték a vizsgált időszak végén: LSzZK  Leltár szerinti zárókészlet – LSzZK Az áruforgalmi mérlegsorból számított időszak végi készletérték: KSzZK  Könyv szerinti zárókészlet – KSzZK Az elszámoltatás eredménye lehet  egyező, haLSzZK = KSzZK  többlet, haLSzZK > KSzZK  hiány, haLSzZK < KSzZK

25 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Nyersanyagtúllépés vagy nyersanyag-megtakarítás számszerű kimutatása. A ténylegesen felhasznált nyersanyagok értéke milyen arányban van a keletkezett bevétel alapján indokolt (megengedett) anyagfelhasználás értékével? Megengedett Megengedett anyagfelhasználás (ELÁBÉ) Tényleges Tényleges anyagfelhasználás (ELÁBÉ)  NyK + Vételezés a raktárból – Selejt – Visszáru – ZK Termelés (konyha) elszámoltatása Nettó bevétel 1 + HK/100 vagyNettó bevétel × elábé-szint/100

26 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés A termelés elszámoltatásának eredménye Egyező, ha  megengedett ELÁBÉ = tényleges ELÁBÉ Többlet (nyersanyag-megtakarítás), ha  megengedett ELÁBÉ > tényleges ELÁBÉ Hiány (nyersanyag-túllépés), ha  megengedett ELÁBÉ < tényleges ELÁBÉ

27 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Az értékesítés elszámoltatása számított bevétel ténylegesbevétel A tényleges fogyás alapján számított bevétel megegyezik-e a befolyt (tényleges) bevétellel? Az elszámoltatás eredménye:  egyező, haszámított bevétel = tényleges bevétel  többlet, haszámított bevétel < tényleges bevétel  hiány, haszámított bevétel > tényleges bevétel Számított bevétel = Tényleges ELÁBÉ × 1+ Haszonkulcs 100 vagy Tényleges ELÁBÉ ELÁBÉ-szint/100

28 KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra!


Letölteni ppt "2014. 09. 18. KJF Turizmus Tanszék - ©Kökény - Vendéglátás és szálloda menedzsment levelező - 13.téma - Árképzés1 Vendéglátás és szálloda menedzsment Árképzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések