Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Árképzés a vendéglátásban Szoboszlai Gyula Szoboszlai Gyula.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Árképzés a vendéglátásban Szoboszlai Gyula Szoboszlai Gyula."— Előadás másolata:

1 Árképzés a vendéglátásban Szoboszlai Gyula Szoboszlai Gyula

2 Az ár Ár: az az érték, amin egy adott áru, szolgáltatás a piacon gazdát cserél. Hatósági árak: hatóságilag maximált vagy minimált ár. pl. dohánytermékekre pl. dohánytermékekre Szabadáras árképzés: önállóan döntenek, hogy a piacon 1-1 termék esetében milyen árat alkalmaznak tisztességtelen piaci magatartás esetén kormányzat beavatkozik. A termékek többsége szabad áras. A termékek többsége szabad áras.

3 Árképzés Az árképzés fő funkciója: összekapcsolja a keresletet és a kínálatot. sokszor olcsóbb, vagy drágább egy termék a kereslettől függően. Árképzés alapelvei: fedeznie kell az áraknak a költségeket biztosítson nyereséget tükrözze a piaci keresleti viszonyokat

4 Az árpolitikát meghatározó tényezők Az árképzés alapcéljainak kiválasztása A kereslet meghatározottsága A költségek becsült értéke A versenytársak költségeinek, árainak és ajánlatainak előzetes becslése Árképzés módjainak kiválasztása Végső ár kiválasztása

5 Az árpolitika célja Fedezze az üzemeltetés költségeit Térüljön meg a viszonylag magas beruházási költség Fejezze ki a termék piaci pozícióját Feleljen meg a piaci igényeknek és keresletnek Vegye figyelembe a versenytársak árait Hozzon tisztességes nyereséget

6 Az árpolitika feladata Stabilizálja vagy növelje a nyereséget Vonzó hatással legyen a vendégkörre (nem a legolcsóbb a legvonzóbb) Segítsen az elért piaci pozíciók megtartásában, esetleg a piaci résekbe való betörésben Erősítse a vendéglátóhely versenypozícióit Alkalmazkodjon a versenytársak mindenkori árstratégiájához

7 Környezeti hatások az áralakításban Makrokörnyezeti hatások: Gazdasági helyzet (infláció, piaci árak) Társadalmi állapot ( vásárlói kedv) Politikai helyzet (stabilitás, támogatás) Jogi állapot (törvényi, jogszabályi háttér) Természeti környezet (mit kaphat a vendég a pénzéért)

8 Környezeti hatások az áralakításban Mikrokörnyezeti hatások: Piaci árstruktúra Árfolyamok változása Konkurencia árai Közvetlen keresleti viszonyok Állandó és változó költségek aránya és nagysága Kategória besorolás Értékesítési formák és a hálózat jellege A vendéglátóhely üzletpolitikai céljai Esetleges hitelpolitika

9 Árképzés alapfogalmai Egységár: A nyersanyagok egységére (kg,liter) vonatkozó alkalmazott ár, amely mindig ÁFA-nélküli. Általában a nyersanyagok beszerzési árát jelenti.

10 Árképzés alapfogalmai Nyersanyagérték: Az az összeg, amennyibe az ételek, vagy italok elkészítéséhez felhasznált nyersanyagok kerülnek. Kiszámítása: anyaghányad x egységár

11 Árképzés alapfogalmai ELÁBÉ (eladott áruk beszerzési értéke): A vendéglátó árakban a felhasznált nyersanyagok értékben kifejezett összege.

12 Árképzés alapfogalmai Haszonkulcs: a hagyományos árképzés eszköze, nem haszon, hanem az árrés mértékét mutatja meg, az ELÁBÉ százalékában, vagyis azt, hogy az árrés hány százaléka a nettó beszerzési értéknek. Árrés Árrés Haszonkulcs% = ELÁBÉ x 100 ELÁBÉ x 100

13 Árképzés alapfogalmai Árrés: Fedezetet kell nyújtania az előállítási, az üzemelési költségekre és biztosítania kell a bővített újratermeléshez szükséges nyereséget is.

14 Árképzés alapfogalmai Árrés szint: árrés mértékének meghatározása a nettó eladási ár mértékében Árrés értéke Árrés értéke Árrés szint% = Nettó árbevétel x 100 Nettó árbevétel x 100 ELÁBÉ% + Árrés% = 100%

15 Árképzés alapfogalmai Nettó ár = ELÁBÉ + Árrés Nettó ár = ELÁBÉ ( 1 + haszonkulcs/ 100 ) Az eladási ár, az ELÁBÉ és a haszonkulcs változása módosíthatja az árrés szint és tömeg mértékét.

16 Árrés szint Gazdálkodási szempontból előnyös az árrés szint növekedése, de fontosabb az árrés tömeg alakulása, tekintettel arra, hogy a költségekre és az eredményre a pozitív árrés tömeg nyújt fedezetet. Az árrés tömeg nem csak az árrés szint, hanem az árbevétel alakulásától is függ. Az árrés szint növekedése esetén, amennyiben a nettó árbevétel csökken az árrés tömeg kedvezőtlenül is alakulhat.

17 Bruttó ár Eladási ár : az érékesítő egységekben alkalmazott ár. Bruttó ár = nettó beszerzési ár +árrés + ÁFA 25 %-os nettó ÁFA-kulcs esetén a bruttó ÁFA-kulcs = (25 ÷ 125) × 100 = 20 %.

18 Hagyományos /haszonkulcsos/ árképzés lépései sorrendben 1. ELÁBÉ számítás (kalkulációs ívvel) 2. Árrés kiszámítása = ELÁBÉ x HK/ Nettó ár kiszámítása = ELÁBÉ + Árrés 4. ÁFA számítás = Nettó ár ×(ÁFA% / 100) 5. Bruttó ár kiszámítása = Nettó ár + ÁFA Bruttó ár kiszámítása = Nettó ár x ( ÁFA%) / 100 Bruttó ár kiszámítása = Nettó ár x ( ÁFA%) / Kerekítés Ft-ra.

19 Anyaghányad-nyilvántartás A vendéglátó termékek előállításának feltételeiről szóló 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet értelmében a közétkeztetést végző anyaghányad-nyilvántartást köteles vezetni.

20 Anyaghányad Anyaghányad Az ételek, italok elkészítéséhez szükséges nyersanyagok megnevezését és mennyiségét jelenti. A gyakorlatban a vendéglátásban 10 adagra, nagyüzemekben 100 adagra, A gyakorlatban a vendéglátásban 10 adagra, nagyüzemekben 100 adagra, italoknál 1 adagra, italoknál 1 adagra, süteményeknél sütőformánként. süteményeknél sütőformánként. Legalább évente kell kalkulációs ívet csinálni.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Árképzés a vendéglátásban Szoboszlai Gyula Szoboszlai Gyula."

Hasonló előadás


Google Hirdetések