Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő."— Előadás másolata:

1 A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő Szolgálat, Gyermekjóléti Központ és Családok Átmeneti Otthona 2010. május 19.

2 Az együttműködés szereplői Megelőz ő feladatot ellátó intézmén yek Családvédelmi koordinációs szerv Rend őrség Bíróság Családok

3 Az együttműködés szereplői Megelőző feladatot ellátó intézmények: „A hozzátartozók közötti erőszak megelőzéséhez kapcsolódó feladatot látnak el a törvényben meghatározott alaptevékenységük keretében a)egészségügy… b)személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatók… c)Közoktatási intézmények…. d)Gyámhatóság e)Rendőrség f)Ügyészség g)Bíróság h)Pártfogó felügyelő szolgálat i)Áldozatsegítés….. j)Menekülteket befogadó állomás k)Társadalmi szervezetek, alapítványok „ …meghatározott intézmények és személyek kötelesek jelezni a családvédelmi koordinációért felelős szervnek, ha hozzátartozók közötti erőszak veszélyét észlelik”

4 „ a kislány szerint azért jártak a kórházban mert az anyja nagyon megütötte, az anya szerint a gyermek elesett a fürdőszobában, élénk a fantáziája, mindenkit félrevezet” „Fiunk italozó életmódot folytat, ilyenkor agresszív, tör-zúz, nagyon félünk tőle, az apját egyszer, menyünket rendszeresen veri” „a párom sokat iszik, ilyenkor féltékeny, fenyeget hogy megöl, 12 éve ver, többször megerőszakolt… a fogamat kitörte, a lábamat kitekerte” „a gyermek játék közben beszaladt a konyhába és megkérdezte nevelőapját, hogy mi lesz az ebéd, mire az belenyomta a gyermek fejét a forró olajba. Mivel a sebet leplezni akarták, nem kezeltették és az súlyosan felülfertőződött”

5 „ a családvédelmi koordinációért felelős szerv tájékoztatást ad a bántalmazottnak …a család és a gyermekek védelmét szolgáló szociális intézményrendszerről és szolgáltatásokról…igénybe vehető terápiás kezelésekről, konfliktuskezelő lehetőségekről” „a rendőrség köteles a bántalmazott részére felvilágosítást adni az áldozatsegítő, a szociális és jogi segítségnyújtó szervekről, szervezetekről és intézményekről…”

6 A sikeres krízis kezelés a kulcsa a hosszú távú segítségnyújtásnak A krízis időtartama és szakaszai Időben korlátozott. Jacobson szerint a krízisállapot hat-nyolc hétig tart. Kiváltó hatás (ideje órákban mérhető), Megrettenés és nyugtalanság (ez néhány napig tart), Alkalmazkodás időszaka (heteket vesz igénybe)‏ Helyreáll az egyensúly (néhány hónap alatt)‏ A krízisben lévő ember más emberekhez fűződő kapcsolata megváltozik. Másokat annak függvényében ítél meg, hogy kap-e tőlük segítséget. A legtöbb krízishelyzet szakember segítsége nélkül oldódik meg. A krízisintervenció alapkoncepciója Egyidejű kapcsolatteremtés a környezettel (életének jelentős személyeivel). Családterápia, családi csoport-konferencia

7 Milyen feladatokra kell vállalkozni? Belátás segítése Életvitelváltás támogatása Konfliktuskezelés tanulása Problémamegoldás fejlesztése Erőszakmentes életre történő szocializálása a gyermekeknek Tettes-áldozat kapcsolatának rendezése Speciális kezeléshez juttatása az érintetteknek Pszichológus (iskolák, kórház, gyermekjólét)‏ Családterápia (Nevelési Tanácsadó, Gyermekjólét)‏ Párterápia (Gyermekjólét)‏ Mediáció és egyéb resztoratív tecnikák (Gyermekjólét)‏ Alkohol-drog-egyéb szenvedélyek kezelése (Drog Ambulancia, Pszichiátria, AA, (Családsegítőben)‏


Letölteni ppt "A HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖTTI ERŐSZAK MEGELŐZÉSÉVEL ÉS MEGSZŰNTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS EGYÜTTMŰKÖDÉSRŐL Horváthné Kecskés Diána intézményvezető VMJV Családsegítő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések